Winnaars Dr. Paul Janssen Award 2019 bekend

F.-Ulrich Hartl, directeur van het Max Planck Institute of Biochemistry, en Arthur Horwich, van Yale School of Medicine en Howard Hughes Medical Institute, werden uitgeroepen tot winnaars van de 2019 Dr. Paul Janssen Award voor biomedisch onderzoek. Hartl en Horwich werden geselecteerd door een onafhankelijk comité van wereldvermaarde wetenschappers en wonnen voor hun baanbrekend inzicht in door chaperonne gemedieerde vouwing van eiwitten.

Eiwitten zijn de moleculen in cellen die bijna elk biologisch proces aansturen. Door hun samenwerking ontdekten Hartl en Horwich dat eiwitten in hun juiste vorm worden gevouwen met behulp van andere gespecialiseerde eiwitten die moleculaire chaperonnes worden genoemd. Via dit proces bereiken de eiwitten hun functionele vorm waardoor ze hun biologische functie kunnen vervullen. Deze inzichten hebben verstrekkende gevolgen voor biologie en geneeskunde en zijn veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische strategieën voor de behandeling van ziektes zoals Parkinson, Alzheimer en kanker waar defecten in de eiwitvouwing een rol spelen.

De award omvat een geldprijs van 200.000 dollar en wordt in september uitgereikt tijdens plechtigheden in de Verenigde Staten en België.

Meer sectornieuws

Agenda