Group de Poortere en Verman gooien verlieslatende Calcutta reddingsboei

Group de Poortere en Verman B.V.B.A. hebben de controle verworven over het structureel verliestlatende Calcutta N.V. (Sleidinge), de oudste nog actieve weverij in het land.

De industriële productiesite van twee hectaren bevindt zich in het centrum van Sleidinge, met een verticaal geïntegreerd machinepark van 35 getouwen en twee afwerkingslijnen.

De in 1848 opgerichte onderneming spitste zich aanvankelijk toe op het bleken van garens en het weven van zeildoeken. In de volgende jaren ontwikkelde het bedrijf diverse nieuwe producten, gaande van het weven van jute tot de productie van tapijten, vloer- en muurbekleding. In 1944 kwam het lot van de fabriek op losse schroeven te staan na een Duits bombardement. Het bedrijf werd evenwel heropgebouwd met een sterke focus op de markt van het zogenaamde sisaltapijt. Dat zorgde voor een heropleving tot in de jaren '70. Door de oliecrisis, de opkomst van nieuwe tapijttechnieken en een dalende vraag op de markt van de vloerbekleding, heroriënteerde Calcutta zich vervolgens naar de markt van de muurbekleding. Sinds de jaren '90 produceert het bedrijf ook zonneweringstextiel en technisch textiel.

De jongste jaren belandde het bedrijf evenwel in woelig financieel vaarwater. In 2015 nam de Britse producent van interieurtextiel Muraspec Ltd. (Hemel Hempstead) een meerderheidsbelang in het bedrijf met als bedoeling nieuwe markten aan te boren. Het ging met name ook producten voor de contractmarkt produceren (hotels, restaurants, cruise-schepen, ziekenhuizen, ...), maar dat bleek onvoldoende om de sterk terugvallende vraag in de traditonele markten te compenseren.

In 2018 moest Calcutta een beroep doen op de WCO.

Recent belandde het bedrijf binnen de invloedssfeer van een holding-maatschappij die Group de Poortere controleert in een 50/50-associatie met Verman B.V.B.A., de management-vennootschap van Christof Vermeersch.

Group de Poortere is onder meer eigenaar van bekende merknaam Louis De Poortere.  De groep omvat een achttal bedrijfjes die volledig autonoom onder de holding opereren, met elk hun eigen strategie en management.

Doel is ook Calcutta en zijn drie business-units als "stand-alone" op de bestaande site in Sleidinge uit bouwen. De geweven exclusieve Calcutta-producten, met name de mid-end tot high-end textielmuurbekleding en de zonnewering zijn sterk complementair met het bestaande decoratieve aanbod van Louis De Poortere.

Calcutta gebruikt overigens veelal dezelfde basisgrondstof als de Poortere. Louis De Poortere en Jules Flipo gaan alvast wereldwijd een eigen collectie uitbrengen voor zowel muurbekleding als raamdecoratie, die door Calcutta zal worden geproduceerd.

Meer info: 09/357.37.95 of http://www.calcutta.be.