Vlaanderen lanceert informatiecampagne digitale energiemeter

Op 1 juli start netbedrijf Fluvius met de plaatsing van de nieuwe digitale meters voor elektriciteit en aardgas. In de komende vijftien jaar worden er 6,1 miljoen nieuwe meters geplaatst en krijgen alle Vlaamse gezinnen en kleine bedrijven het nieuwe toestel. Onder het motto “Met een digitale meter moét je minder en kán je meer” lanceert Vlaanderen in samenwerking met Fluvius een informatiecampagne om iedereen met de nieuwe meters te laten kennismaken.

De invoering van de digitale elektriciteits- en gasmeters is nodig omdat de oude analoge meters binnenkort niet langer worden geproduceerd. Vlaanderen is bij de laatste regio’s in Europa waar digitale meters worden uitgerold. In landen als Italië en Zweden bestaan ze al twintig jaar. Vlaanderen kiest bij ons voor een standaard digitale meter die de consument eventueel kan uitbreiden met extra slimme toepassingen. Op die manier wordt de maatschappelijke kost zo laag mogelijk gehouden. Netbedrijf Fluvius staat zelf in voor de digitale meters terwijl alle extra toepassingen worden ontwikkeld door marktspelers (energieleveranciers en nieuwe technologiespelers) en vrij kunnen worden gekozen.

De belangrijkste voordelen van de nieuwe meters zijn:

- Onder het motto “meten is weten” krijgen consumenten, dankzij een digitale meter, meer details over hun dagelijks verbruik. Meteropnames gebeuren voortaan vanop afstand. Daardoor hoeft er geen technicus meer langs te komen.

- De digitale meters bieden eveneens heel wat nieuwe mogelijkheden voor specifieke klantengroepen. Zo komt er een informatie- en betaalplatform voor budgetmeterklanten. Dit platform vervangt het huidige betaalkaartensysteem. Daarnaast krijgen prosumenten ten laatste vanaf 1 januari 2021 meer mogelijkheden om hun groene stroom te vermarkten.

- Energieleveranciers en producenten van domotica en energiemanagement-systemen kunnen nieuwe, slimme toepassingen ontwikkelen die het voor consumenten makkelijker maken om hun energieverbruik te sturen.

- Digitale meters helpen de netbeheerders bij het efficiënt beheren van de energienetten. De technische data uit de meter helpen hen ook om de juiste keuzes te maken op het vlak van investeringen. Ze maken bovendien gerichter onderhoud mogelijk waardoor de kwaliteit van de dienstverlening verder verhoogd wordt.

- Tot slot hebben digitale meters ook een maatschappelijk belang wat betreft de energietransitie naar een decentraal energiesysteem met volop hernieuwbare energie en energieopslag. Het wordt ook mogelijk om energieverbruik en –injectie te sturen wat helpt om energie te besparen, hernieuwbare energie beter te integreren en de algemene CO2-uitstoot te verminderen.

De uitrol van de digitale meters in Vlaanderen start officieel op 1 juli. Fluvius zal vanaf dan maandelijks 50.000 nieuwe digitale meters plaatsen. Er zijn vier manieren waarop je een digitale meter in huis kan krijgen:

1. Als je bouwt of verbouwt en nieuwe energiemeters nodig hebt. Fluvius zal dan de nieuwe digitale meters plaatsen in plaats van de mechanische meters.

2. Als je zonnepanelen hebt, budgetmeterklant bent of nog een oude slimme meter hebt uit één van de proefprojecten.

3. Als één van je oude mechanische meters defect gaat.

4. Het is ook mogelijk om op eigen verzoek sneller dan de officiële planning van Fluvius een digitale meter te installeren. Dit kost dan wel 226 euro, exclusief BTW en meterkast.

Op 1 juli lanceert Fluvius een website waarbij elke klant zelf kan nakijken wanneer hij aan de beurt is om de oude energiemeters door nieuwe digitale meters te laten vervangen.

De voorbije maanden was er veel commotie ontstaan over de impact van de digitale meter op het rendement voor eigenaars van zonnepanelen. Onterecht zo blijkt, want net als een mechanische elektriciteitsmeter telt een digitale meter virtueel terug. Wat je op het elektriciteitsnet injecteert wordt afgetrokken van wat je van het net afhaalt. De Vlaamse regering heeft beslist dat alle gezinnen met zonnepanelen die voor 1 januari 2021 geïnstalleerd werden tot vijftien jaar na de initiële installatiedatum van het principe van de terugdraaiende teller in combinatie met het prosumententarief kunnen genieten.

Bij de introductie van de digitale meter wordt de nieuwe Europese GDPR/AVG-regelgeving volledig gerespecteerd. De klant is eigenaar van de data die de digitale meter kan genereren. De meters communiceren draadloos en versleuteld via een beveiligd netwerk met de netbeheerder. Daarbij wordt één keer per dag automatisch de actuele meterstanden voor elektriciteit en gas verzameld en verzonden.