Jaguar Land Rover experimenteert met stemmingsdetectie-software

TATA-dochter Jaguar Land Rover onderzoekt nieuwe technologie op basis van artificiƫle intelligentie die in staat is om te begrijpen wat de gemoedstoestand van de chauffeur is tijdens het rijden en die de instellingen van systemen in het interieur aanpast om het welzijn van de bestuurder te verhogen.

De technologie monitort en evalueert met een naar de bestuurder gerichte camera en biometrische sensoren de stemming van de bestuurder en past vervolgens tal van systemen in het interieur aan, zoals de verwarming, de ventilatie en, airconditioning, het entertainment-systeem en de sfeerverlichting. De instellingen worden gewijzigd in functie van de gelaatsuitdrukkingen van de bestuurder om stress aan te pakken.

Na verloop van tijd leert het systeem de voorkeuren van de bestuurder en worden de aanpassingen steeds specifieker op maat van de persoon in kwestie.

Jaguar Land Rover doet ook proeven met soortgelijke technologie voor de passagiers achteraan, met een in de hoofdsteun geïnstalleerde camera. Als het systeem tekenen van vermoeidheid detecteert, zou het achteraan de verlichting kunnen dimmen, het glas van de ruiten verduisteren en de temperatuur hoger instellen om een passagier te helpen slapen.

Meer info: 03/241.11.11 of http://www.jaguar.be.