"Op zoek naar territoriale uitbreiding in VS en China"

André Lequime (D'Ieteren)
"Op zoek naar territoriale uitbreiding in VS en China"
Nog tot 6 juni aanstaande loopt het festiviteitenprogramma van D'Ieteren N.V. (Brussel), in ons land voornamelijk bekend als invoerder van de producten van de Duitse Volkswagen-groep, naar aanleiding van zijn tweehonderdjarig bestaan. In de loop van twee eeuwen heeft de onderneming nochtans een mundiale aanwezigheid uitgebouwd, voornamelijk met zijn twee andere activiteitenpoten, in casu de autoverhuur (Avis Europe, Budget-Rent-A-Car) en de voertuigbeglazing (Belron, met Carglass en Autoglass als voornaamste merknamen). Hoewel de autodistributie momenteel nog voor de helft van de omzet zorgt en de twee andere activiteitenpoten elk ongeveer een kwart voor hun rekening nemen, draagt elk segment ongeveer voor één derde tot het bedrijfsresultaat toe. Bedoeling is op termijn de drie activiteitenpoten tot gelijkwaardige poten uit te bouwen, aldus corporate marketing manager André Lequime in een gesprek met de redactie. Normaliter finaliseert Belron later deze maand de overname van Elite Auto Glass, Inc. en Glaspro, Inc. in Denver (Colorado). Wat meteen met de terugkeer van de onderneming in de Verenigde Staten gelijk zou staan. In China startte Avis vorig jaar zijn bedrijvigheden op. Later dit jaar worden aldaar twintig bijkomende service-punten ingehuldigd.
Vandaag wordt de zevende generatie van de familie D'Ieteren klaargestoomd voor de toekomst. Hoewel de onderneming sinds 1919 beursgenoteerd is, met een "free float" van zowat 40%, blijft de familiale stempel op het gebeuren duidelijk merkbaar. Dat verklaart ook het succesrijke parcours dat de onderneming in de voorbije twee eeuwen wist neer te zetten, meent André Lequime. "Ondernemingen met een familiale inslag getuigen van een grotere betrokkenheid en zetten doorgaans betere resultaten neer," zo luidt het.
Zeven "métiers"
Aan de bakermat van het D'Ieteren-imperium staat Jean Joseph D'Ieteren die in 1805 in de buurt van het Brusselse stadscentrum een wagenmakeractiviteit opzet. Zijn jongste zoon Alexandre begint in 1857 voor eigen rekening, eveneens te Brussel, met de uitbating van een koetswerkplaats. Onder impuls van de derde generatie, met name Alfred en Emile D'Ieteren, verwerft het familiebedrijf, dat naar de Steenweg op Charleroi te Sint-Gillis wordt overgebracht, een internationale dimensie. Symbolisch voor de status van de onderneming is de levering in 1884 en 1892 van een koets aan respectievelijk het Hof van Nederland en het Belgische Hof. Op het einde van de 19de eeuw verschuift de ambachtelijke aandacht van D'Ieteren naar de constructie van autokoetswerk. In 1906 neemt men zijn intrek in wat zou uitgroeien tot het huidige hoofdkwartier van de onderneming in de Maliestraat te Elsene. Alfred's zonen, Lucien en Albert D'Ieteren, bouwen de activiteit tot een heuse specialisatie uit. Ze vervaardigen koetswerken voor bekende automerken uit zowel binnen- en buitenland. Na de Eerste Wereldoorlog gaan beide broers elk hun weg: Albert richt een nieuwe zaak op gespecialiseerd in mechanica en in de herstelling van koetswerken. Lucien neemt oom Emile in de arm en neemt de voormalige werkplaatsen onder de naam "Anciens Etablissements D'Ieteren Frères" over. Als gevolg van de beurskrach in 1929 trekt eerstgenoemde zich uit de ambachtelijke autokoetswerkmakerij terug en stapt in de autodistributie, met de opname van de vertegenwoordiging van Amerikaanse auto's en vrachtwagens (Studebaker, Pierce-Arrow, Auburn en Rockne). Om de invoerrechten die na de Eerste Wereldoorlog alom werden ingevoerd te omzeilen, richt D'Ieteren nieuwe werkplaatsen op, waarin men de vijfde "métier" opstart, met name de assemblage van chassis en koetswerken voor rekening van Studebaker en Pierce-Arrow.
Onder impuls van de vijfde generatie, met name Pierre D'Ieteren, neemt de onderneming in 1948 het exclusieve verdeelrecht voor België op van de Volkswagen Kever. In Vorst koopt men een groot terrein aan, aanvankelijk bestemd om de assemblage van Studebakers in onder te brengen, maar vrij snel worden er ook Volkswagen Kevers geassembleerd. Stelselmatig bouwt D'Ieteren intussen een verkoop- en service-netwerk in het land uit, in Congo begeeft "Difco" (D'Ieteren Frères Congo) zich aan de autodistributie.
Naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in 1958 legt D'Ieteren de basis van wat tot zijn tweede activiteitenpijler vandaag de dag zou uitgroeien, met name de autoverhuur. "Rent a Car" neemt dan de vertegenwoordiging op van het Amerikaanse verhuurbedrijf Avis. In 1970 neemt de Duitse constructeur Volkswagen de assemblagefabriek van Vorst over, in 1971 zet Difco zijn activiteiten stop. "Anciens Etablissements D'Ieteren Frères S.A." wordt tot "D'Ieteren N.V." herdoopt. Onder huidig topman Roland D'Ieteren, vertegenwoordiger van de zesde generatie die in juni aanstaande het voorzitterschap van de raad van bestuur opneemt, verwerft D'Ieteren vanaf 1975 de exclusieve Belgische invoer voor de diverse merken van de Volkswagen-groep (lees: Audi, Seat, Skoda, Rolls-Royce, Bentley en, meest recent, Lamborghini). De divisie D'Ieteren Sport verdeelt motorfietsen, scooters, quads en diverse rijwielen van de merken Yamaha en MBK.
Laatste en meest recente "métier" van D'Ieteren is de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. In 1999 neemt de onderneming immers Belron over, dat voornamelijk bekendheid geniet met merknamen als Carglass en Autoglass.
Drie activiteitensegmenten: autodistributie .
Vorig jaar boekte D'Ieteren een geconsolideerde omzettoename met 10% tot 3,3 miljard euro, goed voor een netto-groepsresultaat van 45,6 miljoen euro (tegen 5,1 miljoen euro in 2003). De autodistributie en de voertuigbeglazing gaven een netto-groepsresultaat te zien dat respectievelijk 19% en 41,7% beter was dan in 2003, de autoverhuur moest 10,3% op zijn netto-groepsresultaat inleveren. D'Ieteren stelt intussen wereldwijd 16.000 mensen tewerk, waarvan zowat 1.500 in eigen land.
In België werden vorig jaar nagenoeg 100.000 voertuigen via het D'Ieteren-netwerk verkocht, wat de groep een marktaandeel van ruim 18% oplevert. Die eenheden transiteren alle via het zenuwcentrum dat de groep in Erps-Kwerps/Kortenberg in uitbating heeft. Aldaar zijn niet enkel het distributiecentrum van de groep gevestigd, maar evenzeer het contact center, het technical center en het spare parts centrum, verduidelijkt André Lequime. "Naast de zowat 100.000 voertuigen die er jaarlijks transiteren, worden er elk jaar ook nog eens om en bij de 7 miljoen wisselstukken, hoofdzakelijk bestemd voor de Belgische markt, verhandeld", luidt het. Het D'Ieteren-netwerk is opgebouwd rond een driehonderdtal onafhankelijke verdelers. D'Ieteren Auto controleert rechtstreeks 15 agentschappen in voornamelijk de hoofdstedelijke regio. Bekend is dat D'Ieteren intussen een grootscheepse wijziging in zijn distributiestrategie doorvoert waarbij de merken "Audi" en "Volkswagen" strikt van elkaar worden gescheiden. "Twintig jaar terug bestond het Audi-gamma uit twee modellen in het hogere segment. Het Volkswagen-aanbod was opgebouwd rond vier modellen in het middensegment. Vandaag is het productenportfolio van Audi duidelijk neerwaarts geëvolueerd, terwijl zich bij Volkswagen net een tegengestelde tendens aftekende. Zodoende komen zij steeds vaker onderling met elkaar in concurrentie te liggen, binnen een Volkswagen-offering die de hele markt afdekt. Wat de strategische ingreep verklaart," aldus André Lequime.
Met "My Way" begaf D'Ieteren zich in een recent verleden ook op gestructureerde wijze op de tweedehandse markt. Momenteel heeft de groep twee "My Way"-centres, maar het laat zich raden dat ook hier nieuwe uitbreidingen op til zijn. "My Way zal zich in de toekomst meer en meer profileren als specialist in tweedehandse voertuigen. Voortaan focust men zich op vier grote merken, met name Volkswagen, Skoda, Audi en Seat. Aan een specifiek aanbod tweedehandse Volkswagen-bedrijfswagens wordt momenteel gewerkt. Eerlang introduceren we een "WeCare"-contract binnen het My Way-gebeuren, wat de koper van een tweedehands voertuig kwaliteitsgaranties bieden moet," stelt de corporate marketing manager verder.
. autoverhuur en .
In 1989 bezorgde D'Ieteren zijn verhuuractiviteiten een internationale dimensie met het verwerven van een referentie-aandeel in Avis Europe. Vandaag houdt de onderneming een aandeel van 59,6% aan in de beursgenoteerde autoverhuurder. Tot 2036 heeft D'Ieteren de licentie van Avis en Budget voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten alsook voor Azië, zij het dat dit laatste enkel voor Avis geldt.
De verhuuractiviteiten van D'Ieteren worden uitgeoefend via veertien dochterbedrijven op de belangrijkste Europese markten. Elders wordt gewerkt met een netwerk van licentiehouders die in 93 landen actief zijn. Intussen worden de verhuuractiviteiten her en der fors geherstructureerd in het kader van een algemene herstelstrategie. De turnaround bij Budget, dat in 2003 uit "Chapter XI" werd verworven, "werpt zijn vruchten af", zo luidt het. Bij Avis Europe staan dit jaar een aantal ingrepen op het programma, zoals het herstructureren van de bedrijvigheden in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, het opvoeren van de producitiviteit over het hele netwerk en de uitbreiding van het licentienetwerk in sleutelmarkten op het Europese Continent. Niet onbelangrijk is dat D'Ieteren met zijn verhuurbedrijvigheden vorig jaar uitzwermde naar de Chinese markt. "Zowat een jaar terug stapte D'Ieteren in de autoverhuurmarkt in China. Momenteel hebben we er vijf agentschappen in bedrijf. Later dit jaar worden twintig bijkomende agentschappen geopend", aldus André Lequime.
. voertuigbeglazing
De herstelling en vervanging van autoruiten is de meest recente activiteitenpijler van D'Ieteren. In 1999 nam de onderneming Belron over dat bedrijvig is met een eigen en franchise-netwerk in 27 landen in Europa, Canada, Brazilië, Australië en Nieuw-Zeeland. In totaal zijn daarbij ruim duizend vaste service-centra betrokken, de zowat 3.500 mobiele service-diensten niet te na gesproken. Naast de meest gekende merknamen als Carglass en Autoglass, horen ook Standard Autoglass, Lebeau Vitres d'autos, O'Brien, Smith & Smith en Duro vitres d'autos tot het portfolio. Dat D'Ieteren zijn meest recente activiteitenpijler evenzeer als van strategisch belang beschouwt, blijkt uit de stelselmatige opbouw van zijn belang in de onderneming. Medio 2004 kocht D'Ieteren een bijkomend belang van 12% in Belron aan van diverse minderheidsaandeelhouders, waardoor de holding zijn belang (rechtstreeks en onrechtstreeks (lees: via Dicobel, nvdr.)) tot 69,21% opvoerde. Eerder dit jaar sloot D'Ieteren een akkoord met Cobepa voor de overname van een 5,53%-belang in Dicobel, dat 81,73% van het aandelenkapitaal van Belron in portefeuille heeft. Als gevolg van deze transactie houdt D'Ieteren voortaan een belang van 73,73% in Belron aan. Zoals in de aanhef van dit artikel gemeld, staat D'Ieteren-dochter Belron op het punt terug zijn verschijning in de Verenigde Staten te maken, met de overname van twee bedrijven in Denver, Colorado. De beoogde overnameprooien, i.c. Elite Auto Glass, Inc. en Glaspro, Inc., hebben samen 31 service-punten in verschillende staten in het westen van de Verenigde Staten.