Volkswagen bouwt Trabant-fabriek om tot "elektrische" fabriek

Nog dit jaar zullen in de Volkswagenfabriek in Zwickau de eerste volledig elektrische ID-modellen van de band rollen. De ID. 3 zal de spits afbijten.

Vanaf 2021, in de laatste ontwikkelingsfase, zullen er 330.000 zuiver elektrische auto's per jaar worden geproduceerd. Op dat moment zullen de werknemers in Zwickau zes modellen produceren voor drie automerken: Volkswagen, Audi en SEAT.

In totaal investeert de Volkswagen-groep 1,2 miljard euro in de hypermoderne vestiging in Saksen. Ten tijde van de DDR werd de legendarische Trabant 1.1. in Zwickau gebouwd.

Sinds de heroprichting van de fabriek in 1990 verlieten er meer dan 5,5 miljoen auto's de productiehal, voornamelijk Volkswagens Golf, Golf Variant en Passat. Tot midden vorig jaar rolde de Passat in de 1,8 miljoen m² grote fabriek, nu nog enkel de Golf en Variant.

In het late najaar wordt de productie van de ID.3 opgestart. Parallel wordt de Golf Variant er tot halverwege 2020 nog verder geproduceerd. Voor de productie van de elektrische modellen wordt de dagelijkse productiecapaciteit van 1.300 tot 1.500 voertuigen opgevoerd.

De eerste twee montagelijnen voor de ID. zijn inmiddels beschikbaar. Daartoe werden de koetswerk-, spuit- en assemblage-afdeling en de infrastructuur grondig gemoderniseerd en vernieuwd. De tweede productielijn van de vestiging wordt tegen eind 2020 in dezelfde zin opgebouwd en nog datzelfde jaar in gebruik genomen.

Meer info: http://www.volkswagen.com.