Vijf tips die helpen je trailers en assets beter te beschermen

Gestolen ladingen, overvallen en verstekelingen kunnen aanzienlijke kosten veroorzaken en tot reputatieschade voor transportbedrijven leiden. In 75 procent van de gevallen vinden deze incidenten plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Om dit probleem op te lossen, moet het aantal plaatsen op beveiligde parkeerplaatsen volgens de Commissie groeien van 300.000 naar 400.000. In de tussentijd kunt u als transportbedrijf of wagenparkbeheerder zelf natuurlijk ook initiatieven nemen om uw materiaal te beschermen tegen diefstal.

1. Geef duidelijke instructies

Zorg dat iedereen die bij een transport betrokken is - zoals charters, ondervervoerders en uw eigen rijders, natuurlijk - duidelijke instructies krijgen. Bespreek bijvoorbeeld vooraf hoe ze moeten laden en lossen, en waar en hoe ze hun voertuig best achterlaten en tanken. Maak ook afspraken rondom het parkeren. Voorzie in de juiste informatie en zorg dat de chauffeur weet wat hij of zij moet doen in geval van diefstal of andere incidenten.

2. Gebruik een beveiligingssysteem

Een vrachtwagen zonder toezicht achterlaten vergroot de kans op incidenten. Ook als het voertuig op slot zit. Laat daarom een beveiligingssysteem installeren dat de chauffeur en de eigenaar van de trailer direct een waarschuwing stuurt bij illegale instappers of een poging tot diefstal. Daarbij is het zaak om chauffeurs de instructie te geven dat ze bij het verlaten van de vrachtwagen te allen tijde het beveiligingssysteem inschakelen. Ook als ze alleen maar een broodje gaan eten op een bankje even verderop.

3. Laat trailers zo min mogelijk onbeheerd achter

Probeer ritten zo te plannen dat vrachtwagens met lading niet of zo kort mogelijk voor een langere periode onbeheerd achtergelaten worden. Moet de trailer toch in de namiddag of voor het weekend worden geladen? Stal deze dan in een afgesloten, beveiligde ruimte en niet op een parkeerplaats. Want zelfs op een beveiligde parkeerplaats zijn volgeladen vrachtwagens ’s nachts of in het weekend een makkelijke prooi voor dieven.

4. Plan routes langs veilige parkeerplaatsen

Het zorgvuldig plannen van een route is misschien wel een van de belangrijkste aspecten van een veilige rit. Hou daarbij rekening met veilige parkeerplaatsen en leg de rustplaatsen zo mogelijk al vast. Verschillende instanties publiceren lijsten van bewaakte parkeerterreinen en stallingen. Deze lijsten zijn echter slechts een hulpmiddel. Eigen onderzoek naar de veiligheid van de parkeerplaatsen blijft noodzakelijk.

5. Gebruik asset-tracking software

De meeste transportbedrijven en wagenparkbeheerders zijn afhankelijk van de communicatie met de chauffeur voor het bijhouden van trailer-locaties. Dat kan veel eenvoudiger met een asset-tracking systeem. Daarmee houden logistieke dienstverleners gemakkelijk de controle over hun bedrijfsvoertuigen, chauffeurs en depots.

Zo is het mogelijk om op basis van GPS-signalen alle assets in kaart te brengen en is in één oogopslag duidelijk waar welke trailer staat. En dankzij zogenaamde geofence-alerts kunnen wagenparkbeheerders gebieden virtueel markeren en direct een melding ontvangen zodra de assets buiten dit gebied komen. Dat stelt de beheerder in staat de politie in te schakelen en de schade te beperken. Bovendien vergroot hierdoor de kans dat het materieel snel kan worden teruggevonden.

Meer veilige parkeerplaatsen vormen absoluut een goede, lange termijnoplossing, maar intussen doen transportbedrijven en wagenparkbeheerders er goed aan om nu al proactief aan de slag gaan met de bovenstaande punten. Zo zijn straks niet alleen de faciliteiten goed geregeld, maar ook de interne en externe processen.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Verizon Connect)

Meer info: 0800/70.576 of https://www.verizonconnect.com/be-nl.

Meer sectornieuws

Agenda