Acht proefprojecten moeten energielandschap van morgen vorm geven

Een 60-tal bedrijven, overheidsorganisaties en academische instellingen hebben in het kader van IO.Energy, een gezamenlijk project van de Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, RESA en Sibelga, de voorbije maanden nieuwe ideeën uitgewerkt om de verbruiker een centrale rol te geven in het energielandschap van morgen. Uit de twaalf voorgestelde proefprojecten werden er acht geselecteerd. Deze projecten zullen nu verder worden ontwikkeld en uitgeprobeerd. Op termijn kunnen één of meerdere projecten uitgroeien tot commerciële producten of diensten die het energielandschap grondig kunnen veranderen.

Tijdens een tweede grote bijeenkomst van het IO.Energy-project werd de eerste fase van ideevorming afgesloten. IO.Energy wil via data-uitwisseling tussen alle spelers van de energiemarkt nieuwe diensten ontwikkelen die de consument centraal zet in het energiesysteem. Concreet helpt IO.Energy meer flexibiliteit te vinden in het energiesysteem en vangt daarmee de grotere variabiliteit van hernieuwbare energieproductie op. Uit de twaalf voorgestelde proefprojecten werden er na grondige analyse acht geselecteerd die voldoende ontwikkeld en volwassen waren om de volgende fase aan te vatten:
 

  • Enwave: het energiepotentieel benutten van commercieel vastgoed
  • Soteria: de verwarmingsketel bevat voldoende energie om het net te voeden
  • Co-Sustain: in één klik deel uitmaken van een energie-community
  • Flexity: een slim plug & play-energiehuis
  • Sunshare: een energie-community ontwikkelen was nog nooit zo eenvoudig
  • Maka: minder verbruiken is fun
  • Community Forecaster: verbruik wanneer het nodig is
  • Check My Flex: bepaal je eigen comfort, wij doen de rest
     

In de tweede fase van het IO.Energy-project worden de acht proefprojecten getest om beter zich te krijgen op de obstakels die bij de ingebruikname kunnen opduiken. De focus ligt vooral op technologie en de meerwaarde die de projecten brengen. Daarna kan er op grote schaal getest worden waarbij leveranciers van energiediensten de verbruiker toegang geven tot een gamma van diensten in specifieke omstandigheden.