Recupel zet jeugd met #Phuneral aan tot recyclage GSM

Enorm onbenut recyclagepotentieel

Meer dan 3,2 miljoen ongebruikte mobiele telefoons slingeren rond in de Belgische huishoudens. Een enorm onbenut recyclagepotentieel: Recupel kan 99% van de materialen van een GSM recupereren. Door in te zetten op urban mining hebben we steeds minder klassieke mijnbouw nodig. Dat is goed voor mens en milieu.

Amper 8% van de ongebruikte mobiele telefoons vindt zijn weg naar een Recupel-inzamelpunt. Eén van de voornaamste redenen voor het niet afdanken is de sentimentele waarde. Een smartphone staat vol met herinneringen en foto’s. Vooral jongeren zien smartphones als een onmisbaar deel van hun sociaal leven en kunnen er moeilijk afscheid van nemen. Met #Phuneral, een inzamelcampagne in Brussel, dook Recupel, samen met enkele influencers, in hun leefwereld om dit afscheid eenvoudiger te maken.

Een GSM bevat ongeveer veertig verschillende en waardevolle materialen, zoals kobalt, goud, zilver, koper, tin en palladium. Een correcte recyclage zorgt ervoor dat we die grondstoffen bijna maximaal kunnen herwinnen. Urbain mining, waarbij grondstoffen uit de stad maximaal gerecupereerd worden, vormt één van de oplossingen om de vervuilende, klassieke mijnbouw in te perken. Niet enkel raken grondstoffen via de klassieke mijnbouw langzaam op, hun ontginning is ook een pak milieuvervuilender. Urban mining doet ook de vraag naar conflictmineralen, zoals kobalt, dalen. Denk maar aan de strijd in landen zoals Congo waar kobalt in mensonwaardige omstandigheden wordt ontgonnen.

Sentimentele waarde

Uit onderzoek van Recupel blijkt dat de Belg zijn GSM niet binnen brengt omdat er geen urgentie is (31%), het toestel nog data bevat (24%) of omwille van de sentimentele waarde (16%). Een oud toestel bevat heel wat goede herinneringen, foto’s of de allereerste selfie. Het is dus niet abnormaal dat veel mensen moeite hebben om er afscheid van te nemen. Vooral jongeren zien de smartphone als een verlengstuk van hun sociaal leven: al op jonge leeftijd hebben ze een toestel waarvan ze onafscheidelijk zijn.
Recupel zette daarom een inzamelcampagne in Brussel op het getouw. Samen met influencers Margot Hallemans, Elindo Avastia, Kaat Van Steen, Dorien Reynaert, Vinz Kante, Claire Marnette en Sandrine Corman dook Recupel in de leefwereld van deze jongeren. In kapel “Les Brigittines” te Brussel werd iedereen op 22 september uitgenodigd om afscheid te nemen van zijn toestel zodat het een tweede leven krijgt in nieuwe producten. Als toegangsticket volstond een oude of kapotte GSM die vooraan in een telefoonkist werd ingezameld. De ceremonieleider keek terug op alle mooie herinneringen en het gospelkoor herinnerde aan die o zo herkenbare ringtunes. De uitvaart werd op een gepaste wijze afgesloten met een koffietafel.

Meer sectornieuws

Agenda