Fost Plus erkent eerste partners voor sorteren “nieuwe blauwe zak”

Erkende operatoren investeren 300 miljoen euro in sorteer- en recyclagepark

Fost Plus V.Z.W. (Brussel), erkend beheersorganisme dat instaat voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijke verpakkingen, zet met Indaver, Suez/Valodec en PreZero een partnership op om vanaf 2021 met de nieuwste technologie de “nieuwe blauwe zak” te sorteren. Een en ander gaat gepaard met een investering van 300 miljoen euro. Ambitie van Fost Plus is tegen 2025 voor alle verpakkingen een recyclage-oplossing te hebben.

Medio 2018 werd besloten om de uitbreiding van de PMD-zak naar de nieuwe blauwe zak geleidelijk in heel België in te voeren. Dat betekent dat, naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons, ook andere plastic verpakkingen als botervlootjes, zakjes, yoghurtpotjes, folies, … in die zak mogen worden ingezameld. In 2021 moet heel België naar de nieuwe blauwe zak zijn overgeschakeld.

140.000 ton PMD/jaar

Fost Plus startte eerder dit jaar een offerte-aanvraagprocedure voor de sortering van 140.000 ton PMD, komende van de nieuwe blauwe zak van verschillende Vlaamse intercommunales en Brussel.Net. Het trok daarvoor een budget van 300 miljoen euro uit. Die middelen gaan voornamelijk naar de inrichting van sorterings- en verwerkingsinstallaties voor 140.000 ton PMD op jaarbasis, afkomstig van Brussel en Vlaanderen (79% van de Vlaamse intercommunales). De nieuwe installaties moeten het P+MD-afval tot veertien fracties herleiden (11 plastic fracties, 2 metaalfractie en de drankkartons).

Eind dit jaar zullen 3 miljoen Belgen de nieuwe blauwe zak sorteren. Tegen 2021 moet dat aantal naar 11 miljoen doorstoten. Fost Plus verwacht dat het huishoudelijk plastic afval in de blauwe zak per inwoner en per jaar van 15 tot 23 kilogram oploopt.

Drie partners

Het beheersorganisme selecteerde alvast drie partners voor een termijn van drie jaar aan wie het sorteren en recycleren van het P+MD afval wordt toevertrouwd. Het gaat om Indaver, Suez/Valodec en een nieuwkomer, met name het Duitse PreZero (Neckarsulm), dat vooralsnog enkel in eigen land en Nederland actief is.

Katoen Natie-dochter Indaver N.V. investeert momenteel 35 miljoen euro in een nieuwe state-of-the-art installatie op zijn site in Willebroek voor het sorteren van de uitgebreide fractie restafval. Het bedrijf zal er jaarlijks gedurende negen jaar zowat 56.000 ton P+MD sorteren, afval afkomstig van de stad Antwerpen en van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden Igean en IOK (provincie Antwerpen), Intradura, Ecowerf, Interza, Incovo en Interrand (provincie Vlaams-Brabant). Het eerste P+MD van dit contract zal op 1 maart 2021 in de nieuwe installatie worden verwerkt. In de overgangsfase (2019-2021) zal Indaver bijkomende kunststoffracties uit het PMD sorteren, waarbij het zijn bestaande installatie aanpast en uitbreidt. In deze transitiefase zal Indaver in totaal zo’n 37.0000 ton afval per jaar sorteren.

Suez/Valodec zal zijn op site in Ghlin (Bergen) vanaf de lente van 2021 jaarlijks zowat 45.000 ton P+MD afval op een terrein van zowat 3,5 hectaren sorteren.

Derde erkende operator is de Duitse nieuwkomer PreZero (Neckarsulm), dat vooralsnog enkel in eigen land en Nederland actief is. PreZero investeert ongeveer 40 miljoen euro in de havenzone van North Sea Port te Evergem in een volledige geautomatiseerde verwerkingsinstallatie die vanaf 2021 elk jaar ongeveer 75.000 ton lichte verpakkingen zal sorteren. Het afval zal in de hoofdstad en Vlaanderen afzonderlijk worden ingezameld.