Luik Natie combineert energietransitie met uitbreiding capaciteit

Op weg naar CO2-neutrale koel- en diepvriesopslag

Luik Natie gaat een samenwerking aan met Engie om zijn koelmagazijn energieneutraal te maken. Onderdeel van het project is onder andere de installatie van 3.800 zonnepanelen en een megabatterij. De energieplannen gaan hand en hand met een stevige uitbreiding van de dieplvriescapaciteit. Het bedrijf ziet een grote vraag van exporteurs van diepvriesgroenten en frieten.

Het energiegebruik van het geconditioneerde distributiecentrum van Luik Natie in de haven van Antwerpen is enorm. Het koel- en vriesmagazijn met een oppervlakte van 24.000 m² verbruikt maar liefst 3.500 megawattuur (MWh) per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt 3.500 KWh per jaar. Terugbrengen van het elektriciteitsgebruik is dan ook prioriteit.

“Daarbij zijn we een paar jaar geleden begonnen met het winnen van hernieuwbare energie”, zegt Stefaan Verhelst, ceo Luik Natie.

In 2015 nam het logistieke bedrijf een windmolen in gebruik die het in twee derden van zijn energiebehoefte voorziet. De rest wordt van het elektriciteitsnet gehaald. Tijdens de ingebruikname van de windmolen sprak Luik Natie in het bijzijn van toenmalig Vlaame minister Annemie Turtelboom de ambitie uit om verder te investeren in hernieuwde energie.

Deze belofte wordt dit najaar ingelost. Het bedrijf gaat een samenwerking aan met Engie Laborelec, de onderzoektak van energiereus Engie, dat het dak van de Luik Natie-site in Kallo gaat volbouwen met 3.800 zonnepanelen met een totale capaciteit van 1.2 MW. Ook worden dit jaar nog twee elektrische laadpunten neergezet voor het wagenpark van personeel en bezoekers. Volgend jaar volgt de installatie van een batterij ter grootte van een container met een opslagcapaciteit van 1.2 MWh om energiepieken en -dalen op te kunnen vangen.

Naast deze materiele inspanningen wordt er een energiebeheerssysteem in het leven geroepen, dat door Engie wordt beheerd. Door de industriële batterij gaat ook de capaciteit van de windmolen beter benut worden. Tevens wordt de temperatuur van het diepvriesmagazijn verder teruggeschroefd bij energierijke dagen en kan het kwik weer wat stijgen als de windmolen en zonnepanelen minder energie opwekken.  Op die manier werkt de vriesinstallatie ook als een soort van batterij.

Meer dan fikse besparing

Door de geplande maatregelen denkt Luik Natie zijn afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te kunnen terugbrengen tot maximaal tien procent. Engie neemt de investeringskosten, geschat op 2 miljoen euro, voor zijn rekening en ook de Vlaamse overheid draagt bij. Nadat Luik Natie de komende tien jaar de gangbare energieprijzen aan de energieleverancier blijft betalen, wordt het daarna eigenaar van de installatie. Dan gaat het dus pas echt de financiële vruchten plukken.

Naast de financiële prikkel, is voor Luik Natie de verlaagde CO2-uitstoot even zo belangrijk en wil het op termijn naar een emissievrije status, aldus Verhelst.

“Ecologie en economie gaan in ons bedrijf hand in hand. Duurzaam ondernemen betekent voor ons een werkelijk verschil maken voor onze medewerkers, klanten en het milieu”. Ook informeren klanten steeds vaker naar de inspanningen van Luik Natie op het gebied van duurzaam ondernemen, zo nog Verhelst.

Met de energietransitie sluit Luik Natie ook aan bij de Vlaams-Europese ambities om naar een energieneutrale samenleving te gaan. Het is daarom ook niet vreemd dat Engie zijn schouders onder het project zet. De verwachting is dat meer bedrijven in de toekomst moeten en zullen volgen.

“Het is de eerste keer dat we een dergelijk B2B-project uitvoeren. Het dient dan ook als een soort van pilot study’, verduidelijkt Françoise Sotiau van Engie.

Uitbreiding koel- en vriescapaciteit

De energieplannen van Luik Natie vallen samen met een flinke uitbreiding van de koel- en vriescapaciteit van het bedrijf. Luik Natie bouwde vorig jaar 8.000 vierkante meter koelcapaciteit bij en heeft voor volgende jaar nog een zelfde uitbreiding van zijn vriesopslag gepland. Hiermee komt het totaal van het bedrijf op 32.000 vierkante meter geconditioneerde opslag. Met 28.000 palletplaatsen in het vriesmagazijn is Luik Natie na de werken volgens Stefaan Verhelst absolute leider in de Antwerpse haven. Volgens hem loopt Antwerpen achter als het gaat om vriesopslag ten opzichte van bijvoorbeeld Rotterdam.

“Door de capaciteitsuitbreiding hopen wij ook meer reefers naar Antwerpen te kunnen halen”.

Hoewel dit ten koste zou gaan van Nederlandse logistieke dienstverleners, is de markt volgens hem groot genoeg en ieder jaar nog een sterk groeipotentieel vertoont. Hij ziet vooral veel mogelijkheden op de lokale markt.

“Er is de laatste tijd bijvoorbeeld veel meer vraag gekomen naar diepvriesgroenten en friet. De producenten, die veelal in West-Vlaanderen gevestigd zijn, hebben wel gereageerd met een uitbreiding van de productiecapaciteit, maar hun opslagcapaciteit is niet meegegroeid. Wij kunnen dienen als een vooruitgeschoven opslagfaciliteit voor deze exporteur”, luidt het.

Luik Natie telt vier bedrijfs-units. De freight forwarding en transport unit staan ten dienste van de magazijnen, die in storage en coldstore worden opgesplitst.

“Hierdoor kunnen we een geïntegreerd logistiek totaalparket aan de klant aanbieden”, stelt Verhelst.

In het vrieskoelhuis staan veel bananen, terwijl het aandeel van mango’s, ananas en ook avocado’s in de lift zit. Exportstromen worden nu nog gedomineerd door vlees voor de Afrikaanse markt.

Meer sectornieuws

Agenda