SAFIR-consortium test pakketbezorging met simultane drone-vluchten

Het SAFIR-consortium, bestaande uit Amazon Prime Air, Aveillant, C-Astral, DronePort, Elia, Explicit, Helicus, Havenbedrijf Antwerpen, Proximus, SABCA, Skeyes, Tekever en Unifly, heeft in DronePort (Sint-Truiden) voor het eerste simultane drone-vluchten getest voor onder meer pakketbezorgingen.

SAFIR - Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in Real Environment - organiseerde, na de eerste proefronde in Sint-Truiden, ook al de tweede live demonstraties boven de Antwerpse binnenstad en haven.

De demonstraties verlenen praktische inzichten aan het publiek/private partnerschap SESAR., de entiteit verantwoordelijk voor de coördinatie van alle onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van de EU voor luchtverkeerbeheer. Zo dragen de demonstraties bij tot het regelgevend proces van de Europese Commissie voor een veilige, gestandaardiseerde en meer harmonieuze toegang tot het luchtruim voor drones

U-space is een stimulerend kader dat op termijn de toegang tot alle lagen van het Europese luchtruim moet vereenvoudigen, ook voor de bemande luchtvaart en luchtverkeersleidingen. Als alles goed gaat zijn de eerste U-space basisdiensten tegen eind dit jaar beschikbaar. Zo wordt een waaier aan drone-missies mogelijk binnen een duurzaam Europees ecosysteem dat wereldwijd compatibel is. Momenteel worden sommige drone-missies beperkt omdat een duidelijk regelgevend kader ontbreekt.