Kortrijk vindt oplossingen voor futureproof parkeerbeleid

Parkeren in steden is een groeiend probleem en besturen zijn naarstig op zoek naar efficiënte en toekomstgerichte oplossingen die de doorstroming in de stad verbeteren. Overheden gebruiken steeds vaker Internet of Things, maar de communicatie tussen “Things” en de stad verloopt vaak stroef. Om deze communicatie te stroomlijnen slaan het Nederlandse Nedap (Groenlo), InTouch Solutions (Sint-Truiden) en Geosparc (Gent) de handen in elkaar voor een succesvol parkeerbeleid in een echte smart city. Kortrijk is pionier op het gebied van parkeerbeleid op basis van sensoren en was de piloot voor eerste implementatie van een werkbaar model voor steden en gemeenten.

De draadloze slimme parkeersensoren van Nedap zijn onder andere in Kortrijk en Leuven geïnstalleerd, waar onder meer Shop & Go-parkeerplaatsen met parkeersensoren zijn toegerust. Deze parkeerplaatsen worden gebruikt door bezoekers die kort een winkel willen bezoeken of leveranciers die er hun pakketten moeten bezorgen. Zij kunnen dertig minuten voor de betreffende winkel zonder kosten parkeren. De sensoren detecteren of en hoe lang de Shop & Go-parkeerplekken bezet zijn. Met de oplossing draagt de stad bij aan de groeiende vraag van retailers en bezoekers naar parkeerplaatsen in de buurt van winkels.

Echter, een vooruitstrevend parkeerbeleid uitrollen is geen eenvoudige taak en bezorgt de stad en zijn medewerkers vaak extra werklast. Daarom ontzorgt InTouch Belgische steden met software voor digitale parkeervergunningen en een self-service portaal waar de burger een vergunning kan aanvragen, betalen of verlengen. Is er geen vergunning aanwezig of detecteert een parkeersensor een “overstay” of te lange bezettiing, dan zorgt de handhaver voor een correcte opvolging van het parkeerbeleid. Als expert in handhaving, beschikt InTouch over de kwalitatieve tools en data die handhavers nodig hebben met een focus op integratie met de soft- en hardware van de stad. InTouch Parking Guard is een software-module die rekening houdt met het lokaal parkeerbeleid en de situatie op het terrein. Hierbij ligt de focus op het ontzorgen van stads- of politiemedewerkers dankzij het verlichten van manueel werk zodat er tijd vrijkomt om aan de stad van de toekomst te bouwen.

Een stad is voortdurend in beweging. Elk doordacht en vooruitstrevend parkeerbeleid moet zich aanpassen om aan de behoeften van de burger te kunnen blijven voldoen. Dat is waarom Internet of Things-specialist Geosparc er voor zorgt dat data efficiënt en betrouwbaar tussen de “Things” en de stad kunnen worden uitgewisseld. Geosparc biedt met Parktrack een kwalitatief middleware-platform zodat er efficiënt en in real-time over sensordata kan worden gerapporteerd. Dat platform wordt verrijkt met allerlei kwalitatieve en kwantitatieve data die in real-time kunnen worden doorgestuurd naar de handhavers en de stadsmedewerkers om meer inzicht te verwerven in de werking en de bijsturing van het parkeerbeleid, het effect op de burgers en de leefbaarheid van de stad.