Norbertijnen van Heverlee knopen opnieuw met bierbrouwtraditie aan

“Libertus” eerste bier van nagelnieuwe brouwerij-installatie

Abdij van Park in Heverlee brouwt voor het eerst sinds zijn heropstart in 1838 opnieuw bier. “Libertus”, genoemd naar abt Libertus de Pape, is het eerste bier dat de nagelnieuwe installatie voortbrengt. Voor de heropstart van zijn brouwerij-activiteiten kon Braxotorium Parcensis ofte de Abdijbrouwerij van Park, terug vallen op de know-how van Joris Brams, voormalig operationeel directeur van Alken-Maes en nu aan de slag bij de Iers-Schotse brouwerij C&C in Glasgow.

In 2012 lag Brams aan de basis van de creatie van het “Heverlee”-bier, dat door brouwerij Martens wordt gebrouwen. C&C Group Plc vermarkt, in overleg met de kanunniken, de ruim 40.000 hectoliter wereldwijd. In België is het bier enkel te verkrijgen in … de Abdij van Park.

Precies op dezelfde locatie als in de Middeleeuwen stappen de Norbertijnen van Heverlee in de abdij thans opnieuw het bierbrouwgebeuren in. In samenwerking met BW Procestechniek (Lier) bouwden ze een kleinschalige state-of-the-art installatie uit op de plaats die vroeger het gastenkwartier huisvestte.

“De productiecapaciteit blijft beperkt tot 2.000 hectoliter per jaar. We werken met brouwsels van 10 hectoliter, goed voor 3.000 flesjes. Elk brouwsel is overigens anders en maakt gebruik van seizoensingrediënten”, schetst Brams.

Het bier wordt overigens ook bij BW Procestechniek afgevuld. Omtrent de investering in de heropstart van de brouwerij-activiteiten, hullen zowel Brams als de abdijvertegenwoordiger zich in discretie.

“Toen de abdij in 2011 een erfpachtovereenkomst met de stad Leuven sloot, werd niet enkel tot de restauratie van het patrimonium over te gaan maar tevens besloten om de abdijtraditie te vrijwaren”, duidt provisor broeder Filip Noël. “Dat hield ook de mogelijke heropstart van de brouwerij-activiteiten in waaraan een definitief eind kwam toen in 1828 de brouwketels als oud ijzer werden verkocht,” luidt het.

Duurzaamheid troef

Braxatorium Parcensis focust op de kleinschalige aanmaak van seizoensgebonden artisanale bieren op basis van ingrediënten die op het abdijdomein of in de onmiddellijke omgeving voorradig zijn. Vanaf volgend jaar wil de abdijbrouwerij overigens van eigen hop gebruik maken. Het benodigde (bio)graan wordt ter plekke in de nabijgelegen abdijmolen met behulp van waterkracht gemalen. De dampen wordt binnen de brouwerij-omgeving gecondenseerd terwijl uitsluitend groene energie wordt gebruikt. Naar Middeleeuwse traditie wordt gebouwen zonder filter, met “onafgewerkt” bier (lees: geen pilsbier, nvdr.) als resultaat.

De brouwsels zijn bestemd voor de mensen van Heverlee en Groot-Leuven. Het bier is verkrijgbaar in de abdijwinkel, brasserie “De Abdijmolen” en bij een aantal nog te selecteren partners. Het is tevens mogelijk om on-line bestellingen te plaatsen.

“Libertus”

Het eerste bier van Abdij van het Park kreeg de naam “Libertus” mee naar de voormalige abt Libertus de Pape (1648-1682). Ook toekomstige bieren zullen worden vernoemd naar personen die veel voor de abdij hebben betekend. Het donkerblond amberkleurig “Libertus”-bier heeft een alcoholgehalte van 6,5%. Het is verkrijgbaar in flesjes van 33 centiliter. Straks volgen ook kruiken van één liter en vaten van 20 liter.