Volkswagen-groep start ontwikkeling en productie van batterijcellen in Salzgitter

Volkswagen Group heeft in zijn Center of Excellence in Salzgitter (Nedersaksen) een pilootlijn voor batterijcellen opgestart. Tegen 2023/2024 zal de constructeur er ruim duizend banen creëren voor het testen en produceren van batterijcellen: driehonderd in het ontwikkelingscentrum en aan de pilootlijn van Volkswagen, zevenhonderd in een joint-venture met Northvolt voor de bouw en de exploitatie van een batterijcelfabriek.

In dezelfde periode zal meer dan 1 miljard euro in de batterijcelactviteiten van de Volkswagen-groep worden geïnvesteerd.

Bij de pas opgestarte pilootlijn voor de productie van kleine reeksen van batterijcellen zijn een driehonderdtal experts betrokken bij de ontwikkeling, het testen en het bijsturen van innovatieve fabricagetechnologieën voor de productie van lithium-ionbatterijen.

Als eerste stap investeert Volkswagen ruim 100 miljoen euro in de centralisatie van de eigen know-how op het vlak van batterij-ontwikkeling en -productie.Daarnaast pompt Volkswagen ongeveer 900 miljoen euro in gezamenljike batterij-activiteiten met de Zweedse batterijproducent Northvolt.

In 2020 wordt in Salzgitter de eerste steen gelegd van een batterijcelfabriek met een capaciteit van 16 gigawattuur. De productie zou eind 2023/begin 2024 van start gaan. Daarvoor richtte Volkswagen een 50/50 joint-venture met Northvolt op. Deze onafhankelijke joint-venture zal op termijn zevenhonderd banen opleveren.

In Salzgitter wordt momenteel ook gewerkt aan een pilootlijn voor de recyclage van batterijen. Verwacht wordt dat die lijn in 2020 in gebruik wordt genomen.

Meer info: http://www.volkswagengroup.com.