Sorteert u al PMD in uw bedrijf?

Begin er vandaag mee en ontvang een welkomstpremie!

Bedrijven nemen heel wat initiatieven om duurzamer te worden. Ze denken aan een elektrisch wagenpark, investeren in zonnepanelen en houden hun energieverbruik nauwlettend in het oog. Toch zien ze nog al te vaak eenvoudige maatregelen over het hoofd. PMD sorteren op de werkvloer is er daar een van. Sorteren, da’s toch logisch?

Vijfentwintig jaar na de introductie van de blauwe PMD-zak is sorteren de norm geworden in de Belgische huishoudens. Fost Plus, de organisatie die verantwoordelijk is voor de recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, recycleerde in 2018 724.000 ton verpakkingen of 92,8 % van de huishoudelijke verpakkingen die door zijn leden op de Belgische markt werden gebracht.

Opportuniteit voor uw bedrijf

Thuis sorteert zo goed als iedereen. Op de werkvloer loopt het helaas niet zo’n vaart. Er zijn nog heel wat bedrijven waar nog niet gesorteerd wordt, terwijl het wel al een aantal jaren een wettelijke verplichting is. En dat is jammer. Want op de werkvloer komen best wel wat verpakkingen vrij die perfect gerecycleerd kunnen worden en nu verloren gaan in het restafval. Denk maar aan plastic flesjes en blikjes.

Bijdragen aan circulaire economie

PMD sorteren is dan ook een mooie opportuniteit voor bedrijven om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie. Goed voor het milieu, want hoe meer we sorteren, hoe meer we kunnen recycleren. Maar ook goed voor het imago. Welk bedrijf kan het zich vandaag nog permitteren om PMD gewoon bij het restafval te gooien? Medewerkers, bezoekers en klanten vinden het niet meer dan normaal dat ze overal kunnen sorteren zoals ze dat thuis gewoon zijn.

Geen grote investeringen nodig

​Sorteren is bovendien relatief gemakkelijk in te voeren op de werkvloer. De meeste mensen kennen het systeem en de investering is vrij beperkt. Bedrijven kunnen ook op heel wat hulp rekenen. Zo kunnen ze bij de erkende afvalophalers voor operationele afspraken terecht en bij Fost Plus voor advies, gratis stickers en affiches.
Sinds kort is er zelfs in een welkomstpremie voorzien voor bedrijven die starten met sorteren van PMD en voor de ophaling een contract afsluiten met een erkende operator. Waar wacht u nog op?

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met FostPlus V.Z.W. (Brussel)

Meer info: www.desorteerwinkel.be.