Tien feiten over printen in cijfers

Naar aanleiding van de “International Print Day 2019” lijst Brother Belgium tien feiten op over hoe de industrie op verschillende manieren heeft geprint, gaande van een minuscule 0,0092 mm² tot een recordbrekende 5 miljard.

 

1) 0.0092 mm²

De grootte van de kleinste met inkjet geprinte kleurenafbeelding ooit volgens het Guinness World Record. De afdruk, die kleiner is dan de kop van een speld van 2 mm, was een foto van een anemoonvis. Deze bevatte niet minder dan 256 kleuren en werd in 2015 volbracht door een team van acht mensen in Zürich (Zwitserland)

2) 5-7

Is het aantal keren dat printer-papier kan worden gerecycleerd. Het recyclagevermogen vermindert na elk hergebruik omdat het papier uit lange vezels bestaat en deze worden bij elke recyclagebeurt korter. Na vijf tot zeven keer zijn de vezels te kort om er printer-papier van te maken. Daar houdt het niet op! Het kan nog gebruikt worden voor kranten of eierdozen. De levensduur van printer-papier kan bovendien worden verlengd door dubbelzijdig te printen.

3) 1439

Is het jaar waarin de print-geschiedenis begon toen Johannes Gutenberg de mechanisch bewegende “printer” - of de drukpers - ontwikkelde. Gutenberg’s bijdrage aan de evolutie van het gedrukte woord leverde hem de bijnaam de “vader van de boekdrukkunst” op.

4) 1656

Het jaar van de lancering van de oudste krant in Europa (363 jaar), de “Opregte Haarlemsche Courant” in Nederland. De krant, die nog steeds wordt gepubliceerd, fuseerde in 1942 met de krant “Haarlems Dagblad”. De krant gaat de oudste zondagse krant van Groot-Brittannië, the Observer (135 jaar), de Franse Le Monde (288 jaar) en de Spaanse El Pais (320 jaar) vooraf.

5) 1661

Was het jaar waarin papieren bankbiljetten in Europa voor het eerst werden gemaakt door de Zweedse bank Stokholms Banco. In de 13de eeuw introduceerden reizigers zoals Marco Polo bankbiljetten op het continent.

6) 1.867

Het aantal pantone-kleuren die kunnen worden afgedrukt sinds het afdrukken in zwart/wit. Sinds het begin van het derde millennium heeft het bedrijf Pantone een kleur van het jaar uitgegeven om de huidige trends weer te geven. De kleur van 2019 is Living Coral (pantone-nummer 16-1546).

7) 1869

In 1869 werd in Oostenrijk de eerste ansicht-kaart geïntroduceerd. Vroege versies weerspiegelen de prentbriefkaartjes die vandaag nog steeds in groten getale beschikbaar zijn, met foto's van beroemde bezienswaardigheden, mooie uitzichten, foto's en illustraties. Ondanks de meer digitaal wordende wereld van vandaag, wordt aangenomen dat er wereldwijd nog steeds meer dan twee miljard ansicht-kaarten worden verzonden, waarbij vakantiegangers van de gelegenheid gebruik maken om de boodschap “Wish you were here” naar hun geliefden te sturen.

8) 2500. v.Chr.

Het jaar waarin de inkt voor het eerst gelijktijdig door zowel oude Egyptenaren als Chinezen werd ontwikkeld. De eerste inkt werd gemaakt met beperkte beschikbare materialen, waaronder roet en dierlijk vet, verdikt met de gelatine van huiden.

9) 12 miljoen

Is de grootste geregistreerde eerste oplage van een boek. Dat was het boek “Harry Potter and the Deathly Hallows” van J.K. Rowling, uitgebracht in 2007. De roman brak het wereldrecord van het aantal boeken dat binnen 24 uur na de lancering werd verkocht.

10) 5 miljard

Het aantal verkochte en verdeelde exemplaren van 's werelds meest gedrukte boek, de bijbel. Naar schatting is de volledige bijbel vertaald in 349 talen en hebben 2.123 talen ten minste één bijbelboek in die taal.

 

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Brother International (Belgium) N.V. (Groot-Bijgaarden))

Meer info: 02/746.41.11 of http://www.brother.be.