Winterse omstandigheden vergen aangepaste werkkledij

​EN342-norm zet krijtlijnen uit

Het winterseizoen staat voor de deur en tekent voor nieuwe uitdagingen. Werken in de kou is geen pretje en brengt ook risico’s met zich. Het werken in de kou vermindert niet enkel het gevoel van welzijn, het tast ook de productiviteit aan. Voorts kan slecht voorbereid de kou ingaan, resulteren in onderkoeling en zelfs ziekte. Speciale, aangepaste werkkleding is dan ook onontbeerlijk. Onderstaand zetten we de belangrijkste zaken rond veiligheidskleding en werken in de kou op een rijtje.

Veiligheidskleding en goede werkkleding zijn onmisbaar op de werkplek. Zeker op dagen dat de temperatuur met het vriespunt flirt of onder het nulpunt duikt. Voor normale beschermende kledij geldt de EN340-norm. Voor veiligheidskleding, die beschermt tegen een koude omgeving, gekenmerkt door een combinatie van vochtigheid, wind en een luchttemperatuur van lager dan -5°C, is er de speciale EN342-norm. Deze norm is te herkennen aan het ijskristalsymbool. Hij omschrijft de richtlijnen voor kledingstukken en -ensembles die voor koude werkomstandigheden geschikt zijn.
De EN342-norm bestaat uit vier waarden:
 
Icler: resulterende effectieve thermische isolatie (m2k/W), geeft de thermische isolatie aan van de huid tot het buitenste kledingoppervlak, gemeten of berekend aan de hand van een bewegende pop.
Icle: effectieve thermische isolatie (m2k/W), geeft de thermische isolatie aan van de huid tot het buitenste kledingoppervlak, gemeten bij een stilstaande pop.
de luchtdoorlaatbaarheid: Drie klassen, waarbij hoe hoger de klasse, hoe minder lucht er doorgelaten wordt (en hoe beter isolerend).
de waterdichtheid (optioneel): twee klassen, waarbij 2 het beste is. 
 
Outfit samen stellen
 
Thans is het tijd om de warme werkkleding samen te stellen: werkjas, werkbroek, thermo-sokken, koudebestendige veiligheidsschoenen, thermowerkhandschoenen, muts en gezichtswarmers.
Uiteraard is een warme werkjas een must. Zorg dat de mouwen de goede lengte hebben en dat het rugpand lang genoeg is om de rug tegen kou te beschermen. Werkjassen met fleece-voering zorgen voor een echt warm gevoel. Wie in wisselende temperaturen werkt is wellicht meer gebaat met een werkjas met een uitneembaar fleece-vest.
 
Ook voor de keuze van een goede werkbroek voor koude omstandigheden behoeven een aantal punten de aandacht. Zo is een wind- en waterdichte broek met getapete naden prettig. Voor de echt koude dagen is een gevoerde versie aangewezen.
 
Samen met de handen zijn de voeten vaak de lichaamsdelen die meest vatbaar zijn voor kou. Belangrijk is derhalve deze goed warm te houden. Kies daarom voor goede werksokken die voldoende isoleren en vocht afvoeren. Thermo-sokken zijn  aangewezen om koude voeten tegen te gaan. Maar zonder passende, koudebestendige veiligheidsschoenen blijft het moeilijk om de voeten warm te houden. Opteer daarom voor werkschoenen die de juiste bescherming bieden, geschikt zijn voor koude omstandigheden, waterdicht zijn en tevens voldoende grip bieden. 
Afhankelijk van de aard van het werk dient oordeelkundig te worden omgesprongen met de keuze van de (thermo-)werkhandschoenen. Besteed aandacht aan kenmerken als beschermingsgraad, bewegingsvrijheid, water- en winddichtheid en isolerend vermogen. Eventueel kan men ook met onderhandschoenen werken.
Een muts of gezichtswarmer, ten slotte, voorkomen dat je veel lichaamswarmte via het hoofd verliest. Een muts kun je overigens ook zonder problemen onder een veiligheidshelm dragen. 
 
(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Manutan N.V. (Brussel))
 
Meer info: 02/583.01.01 of manutan.be/warmewerkkleding.