Recordaantal overnames met waarborgregeling PMV

Met de waarborgregeling van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV werden vorig jaar 646 overnames mogelijk gemaakt, een record. Ook Win/win-leningen pieken. Dat is een fiscaalvriendelijke financieringsvorm voor vrienden en familieleden van ondernemers die de voorbije tien jaar steeds vaker wordt gebruikt voor overnames.

De waarborgregeling van de Vlaamse overheid maakt het voor ondernemers makkelijker om krediet te verkrijgen bij de bank. Ondernemingen die geen financieringsovereenkomst kunnen afsluiten door een gebrek aan voldoende waarborgen, kunnen via de PMV/z-waarborgregeling tot 75% van het financieringsbedrag laten afdekken door de Vlaamse overheid, in ruil voor een eenmalige premie. Zo neemt het Vlaams Gewest een deel van het risico over van de bank, wat leidt tot een hogere bancaire kredietverstrekking aan ondernemers. Die regeling leidde vorig jaar tot een record bij de financiering van overnames: van de 2.007 verstrekte waarborgen werden er 646 gebruikt om een overname te financieren (32%), goed voor bijna 116.051.096 euro aan waarborgen, meer dan 40% van het totaal verstrekte waarborgbedrag in 2018.

Ook het aantal Win/win-leningen piekte vorig jaar. Van de 2.625 geregistreerde leningen - een record - werden er 272 voor een overname gebruikt, het op één na hoogste cijfer van de voorbije tien jaar. Met de Win/win-lening moedigt de Vlaamse overheid, via PMV/z, particulieren aan om een achtergestelde lening aan zelfstandigen, kleine en middelgrote ondernemingen te verstrekken. Een particulier kan tot 50.000 euro lenen aan een Vlaamse KMO gedurende een looptijd van 8 jaar. Sinds 2011 kunnen ook niet-starters een beroep doen op de Win/win-lening.