Waste management-bedrijf PreZero bouwt vestiging in industriezone “De Nest”

Investering in Evergem bedraagt 35 miljoen euro

Erkend beheersorganisme Fost Plus V.Z.W. (Brussel) selecteerde onlangs drie partners voor een termijn van drie jaar voor het sorteren van het P+MD afval, zeg maar de uitgebreide fractie van het huishoudelijk afval in de Nieuwe Blauwe Zak die, uiterlijk vanaf 2021, naast de harde plastics, ook zachte plastics zal mogen bevatten. Opvallende naam binnen de partners is nieuwkomer PreZero die, na de Nederlandse, nu ook de Belgische markt aanboort. Het Duitse bedrijf, met hoofdzetel in Porta Westfalica, investeert in eerste instantie 35 miljoen euro in een aangepaste sorteerinstallatie die jaarlijks 75.000 ton afval kan sorteren. Het kocht daartoe in industriezone “De Nest” in North Sea Port, op grondgebied Evergem, een site van vijf hectaren aan. Bedoeling is er eind 2020 de activiteiten op te starten.

Tot 1958 was familiebedrijf Tönsmeier in Porta Westfalica als transportonderneming actief. Pas daarna begaf de onderneming zich op het pad van het waste management. Eind de jaren ’50 zetten veel kleine Duitse steden een systeem van afvalophaling op waarvoor ze met logistieke operatoren in hun buurt in zee gingen. In 1973 ging Tönsmeier als eerste bedrijf in Duitsland van start met glasrecyclage.

Maar de echte “landmark” kwam er pas in 1993 toen onze oosterburen, in het kader van de Extended Producer Responsability (EPR), het Grüne Punkt-systeem invoerden met betrekking tot huishoudelijke verpakkingen. Sindsdien was het bedrijf altijd nauw betrokken bij de uitrol van het EPR-systeem in Duitsland. Het ging indertijd in Minden-Lübbecke als eerste van start met een gescheiden afvalophaling en kleine sorteeractiviteit.

In 1996 opende Tönsmeier een kantoor in Polen. In 2005 nam het bedrijf een belang in GRN Glasrecycling. In 2006 en 2007 werden twee sorteerinstallaties voor lichte verpakkingen in gebruik genomen in Porta Westfalica en in Oppin. In 2010 opende Tönsmeier de WKK-installatie “Energie Anlage Bernburg”, vandaag actief als PreZero Energy.

Schwarz Group

Vorig jaar verwierf Schwarz Group (Neckarsulm) de controle over Tönsmeier Group. Schwarz Group baatte in 2018 wereldwijd zowat 11.800 Lidl’s en 1.300 Kaufland’s uit. De groep richtte eerder met GreenCycle GmbH een organisatie op die, in eerste instantie, verantwoordelijk was voor de verwijdering en het beheer van de recycleerbare materialen van de retail-activiteiten van Schwarz Group. Het was GreenCycle dat in 2018 Tönsmeier overnam. GreenCycle was onder meer verantwoordelijk voor het waste management binnen de Schwarz Group. Een en ander leidde alvast tot een uitbreiding van de sorteercapaciteit en een versnelling van de internationalisering van PreZero, dat eerder werd aangekocht en onder meer als verkoopsorganisatie van GreenCycle fungeert.

“In eigen land vatten we binnen enkele maanden de bouw aan van een derde sorteerinstallatie, met name in Bremen. We hopen de installatie, met een jaarcapaciteit van 120.000 ton in het tweede kwartaal van 2021 op te starten. In het Nederlandse Zwolle zijn we net gaan proefdraaien met een nagelnieuwe installatie voor het sorteren van P+MD afval, die op 2 januari 2020 effectief van start gaat. In Evergem gaan we straks van start met de bouw van een vergelijkbare installatie, die jaarlijks 75.000 ton afval kan sorteren. Alle projecten samen brengen onze sorteercapaciteit op goed 500.000 ton in Duitsland, Nederland en België. De twee bestaande installaties in Duitsland zijn momenteel goed voor zowat de helft,” verduidelijkt Clemens Pues, manager Producer Responsibility Schemes bij PreZero.

Vorig jaar landde PreZero in de Verenigde Staten via de overname van Resource Management Group in San Diego (Californië), dat zich toespitst op de behandeling van plastic afval, organisch afval en vezels. Eerder dit jaar ging het bedrijf een strategisch partnership aan met ACI Plastics met het oog op de ontwikkeling van specifieke verwerkingscapaciteit van plastic afval dat vooralsnog werd gestort.

Met een 3.600-tal medewerkers tekent PreZero momenteel voor een omzet van zowat 500 miljoen euro.

Nieuwe speler op Belgische markt

Op industrieterrein De Nest in Evergem kocht PreZero, na bemiddeling van Ceusters, een terrein van vijf hectaren aan.

“Daarvan zullen we in eerste instantie 40.000 m² aanboren. We investeren er pakweg 35 miljoen euro in de bouw van drie overdekte hallen (receptiehal, sorteerhal en stockagehal) met twee sorteerlijnen. Jaarlijks zullen we er ongeveer 75.000 ton lichte verpakkingen in veertien verschillende fracties sorteren, die via de intercommunales door contractpartner Fost Plus zullen worden aangeleverd. Eind 2020 hopen we de installaties effectief op te starten,” zo nog Pues.

Doorgroeien tot speler met geïntegreerde dienstverlening

In België en Nederland betreedt PreZero de markt als afvalsorteerder. In eigen land heeft het bedrijf ook een traditie als sorteerder. Vraag is of dat onder de Schwarz Group zo blijven zal. De groep lijkt immers ambitie te koesteren om op afvalvlak tot een geïntegreerd speler uit te groeien. Zo baat de Schwarz Group in Duitsland al twee sites uit waar PET-flessen worden gerecycleerd. Uit de recente intrede op de Amerikaanse markt blijkt dat de groep duidelijke ambities op recyclagevlak koestert.

China en Maleisië sloten inmiddels hun grenzen voor de aanvoer van te recycleren plastic afval. Dat zet grote retailers en plastic bedrijven er binnen hun MVO-strategie toe aan om, al dan niet in eigen beheer, de kringloop te sluiten. In Europa kochten grote plastic producenten al her en der kleine recyclagebedrijven op.

Clemens Pues erkent, maar nuanceert. “Schwarz Group heeft inderdaad de bedoeling eigen recyclagecapaciteit voor plastics in snel tempo te ontwikkelen. Recyclage van plastic afval, PET-flessen niet te na gesproken, is evenwel een complexe materie omwille van de heel verschillende types van polymeren (harde en zachte PET-toepassingen, polypropyleen, polyethyleen, polyethyleenteraftalaat (PET), en polystyreen (PS)”.

Begin oktober kocht GreenCycle voor een niet openbaar gemaakt bedrag de Sky Plastic Group op, een specialist in de recyclage van plastic residus met vestigingen in Oostenrijk (Maimburg) en Italië (Fonte) met het oog op de productie van polypropyleen-, polyethyleen- en polystyreenrecyclaten. Sky Plastic Group verwerkt onder meer afval afkomstig van PreZero, het waste management-bedrijf van GreenCycle. Wordt vervolgd.

Meer sectornieuws

Agenda