Ergonomisch ingerichte werkplek tekent voor hogere productiviteit

Ook gunstige invloed op ziekteverzuim

Een ergonomisch ingerichte werkplek staat borg voor minder kans op fysieke klachten, een lager ziekteverzuim, een hogere productiviteit, een veiligere werkomgeving en meer werkplezier. Besteed daarom de nodige aandacht aan de inrichting van de werkplek. Een slimme indeling van de werkplek in de werkplaats is volledig aangepast aan de specifieke werkzaamheden en situatie van diegene die er aan de slag is. Effici├źnt en ergonomisch werken is mogelijk indien men alles bij de hand heeft.

Binnen een werkomgeving waar zittend en staand werk elkaar afwisselen, is het belangrijk dat de werkplek hierop is ingericht. Essentiële onderdelen die de basis leggen voor een ergonomische werkplek zijn de werkplaatsstoel en een in de hoogte verstelbare werkbank. Belangrijk is eveneens de werkplek dermate in te richten dat die aansluit bij de lengte van de werknemers. De ideale hoogte van een werkbank bestaat dus niet, het draait allemaal om maatwerk.

Efficiënt werken in de werkplaats

De ideale werkbank is in de hoogte instelbaar volgens de lengte van de gebruiker. Met een elektrische hoogteverstelling kunnen er zelfs verschillende personen aan dezelfde werkbank werken. En door staand werken af te wisselen met zitten en lopen verhoogt de productiviteit en verminderen de rugklachten. Het verbetert bovendien ook de bloedcirculatie en zorgt voor verbranding van meer calorieën, met een geringer ziekteverzuim tot gevolg. Met een comfortabele zit/sta-steun kan men zitten, staan en lopen afwisselen. De druk op voeten en benen wordt verlaagd en de ruggenwervel wordt ondersteund. Anti-vermoeidheidsmatten dragen ook bij aan goede ergonomische werkomstandigheden. De productiviteit verhoogt daarmee door de fysieke inspanningen te verminderen en de kans op vallen te verkleinen.

Maar voldoende ruimte op de werkplek en het werkblad blijft eveneens een belangrijk gegeven. De ideale werkbank biedt genoeg plaats om alles op te bergen en veilig te kunnen werken. Daarom kan de werkplek naar wens worden uitgebreid met hulpmiddelen allerhande, zoals ladeblokken, gereedschapspanelen, werkplaatskasten, gereedschapswagens, koffers en stellingen, een tweede niveau, verlichting, stopcontacten en dies meer.

Men kan bijvoorbeeld ruimte winnen door gebruik te maken van een maatwerkkast die in allerlei onpraktische hoekjes past of door vaak gebruikte tools aan een gereedschapsbord boven de werktafel te hangen. Een ladekast is heel erg geschikt voor het opbergen van allerlei soorten schroeven, moeren en boutjes van elk formaat. Kleurcodering en labeling kunnen helpen om een en ander snel en efficiënt terug te vinden.

Belang van goede werkbank …

Uit wat voorafgaat wordt meteen duidelijk hoe onmisbaar een goede werkbank in de werkplaats is. Werkbanken zijn er in alle soorten en maten. Belangrijk is derhalve de juiste keuze te maken.

Vanuit ergonomisch standpunt is het dus belangrijk rekening te houden met de lengte van de persoon die eraan werkt of dat er eventueel meerdere personen aan dezelfde werkbank werken. Houd dus bij de keuze rekening tussen een vaste of (bij voorkeur) een in hoogte instelbare werkbank.

Verder worden werkbanken opgedeeld in drie categorieën volgens de belasting, met name werkbanken voor incidenteel gebruik (geschikt voor belastingen tot 150 kg), voor regelmatig gebruik (geschikt voor een zware belasting van 150 tot 500 kilogram) en werkbanken voor intensief gebruik (geschikt voor belastingen tot boven de 1.500 kilogram).

Een ander punt waar op gelet moet worden bij de keuze van een werkbank is de uitvoering van het werkblad (massieve beuk, multiplex, arphenol, gelamineerd, linoleum, polyrey, glasal of ESD), afhankelijk van de aard van de activiteiten die eraan worden verricht.

… en werkstoel

Werkplaats- of laboratoriumstoelen moeten zitcomfort bieden, maar moeten bovenal ergonomisch zijn. Bepalend in de keuze van de stoel zijn zithoogte, gebruiksduur en materiaal.

Op een stoel moet men makkelijk kunnen zitten, opstaan en van houding veranderen. Een goede afstelling van de stoel is bijzonder belangrijk. Houd bij de aankoop dan ook rekening met de hoogte en diepte van de rugleuning, de hoogte van de zitting, de aanwezigheid van een spindel (met daalbeveiliging) en gasveer (met demping). Sommige stoelen bieden iets extra zoals permanent contact, waarbij de rugleuning altijd de bewegingen van de rug volgt en aldus de wervelkolom ondersteunt, of asynchroniteit, waarbij de hellingshoek van de zitting en de rugleuning apart instelbaar zijn.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Manutan N.V. (Brussel))

Meer info: 02/583.01.01 of www.manutan.be/blog