België telt al meer faillissementen dan in heel 2018

Eind november stond de Graydon Barometer al op 10.676 faillissementen. Dat is bijna 18,9% meer dan tijdens de overeenstemmende periode vorig jaar.

Het niveau van het aantal faillissementen loopt in lijn met die van recordjaar 2013. In vergelijking met dezelfde periode van 2013 telt de handelsinformatieleverancier nu 521 faillissementsuitspraken minder. Met nog één maand te gaan, telt 2019 nu al meer faillissementen dan in het hele jaar 2018.

Uit recent onderzoek van Graydon blijkt dat enige nuance op zijn plaats is. Zo ligt vooral een aantal wetswijzigingen aan de basis van de hoge cijfers. Vandaag kunnen bijvoorbeeld ook V.Z.W.’s en vrije beroepen in faling gaan en zodoende een tweede kans krijgen. Daarnaast gebruiken verschillende rechtbanken ook de mogelijkheden die ze gekregen hebben om zogenaamde spookbedrijven op te doeken.

In de eerste elf maanden telt Graydon 19.451 jobs die op de tocht staan als gevolg van het faillissement van de werkgever. Een duidelijke stijging ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar (+ 10%), maar onder de cijfers die tijdens de crisisperiode werden waargenomen. Toch zijn er negen failliete bedrijven die méér dan honderd mensen tewerk stellen (samen al goed voor 1.944 jobs).

Meer sectornieuws

Agenda