Propere handen: een must … voor de hygiëne op de werkvloer

Propere handen zijn een cruciaal onderdeel voor de hygiëne. Daarnaast is het preventief reinigen en onderhouden van machines een must in de werkplaats. Maar er is ook bijzondere aandacht vereist voor het oordeelkundig scheiden en sorteren van afval. Een vuilnisemmer is immers een broedplaats van bacteriën en schimmels, vaak als gevolg van weggegooide etensresten. Bewustwording en duidelijkheid over de na te leven voorschriften zijn het begin van een goede hygiëne.

Een goede handhygiëne is voor iedereen belangrijk en in sommige branches zelfs van vitaal belang. Regelmatig de handen wassen en het gebruik van handzeep of antibacteriële zeep is aangewezen. De verspreiding van bacteriën en virussen kan door een goede handhygiëne een halt worden toegeroepen.

Besef evenwel dat antibacteriële zeep en desinfecterende handgel niet dezelfde werking hebben. Het laatste type zeep verwijdert alle bacteriën terwijl antibacteriële zeep de blijvende flora niet verwijdert.

Handen desinfecteren doe je door minimaal 3 milliliter handalcohol uit de dispenser op droge handen aan te brengen. Vervolgens wrijf je de handen gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar tot ze droog zijn. Besteed extra aandacht aan de vingertoppen, duimen en gebieden tussen de vingers, de polsen en de onderarmen.

Extra aandacht voor (hand)hygiëne in voedingsmiddelenindustrie

De HACCP-regelgeving, voluit Hazard Analysis Critical Control Points, vertaalt zich voor de voedingsmiddelenindustrie - terecht - in strenge voorschriften op hygiënisch vlak. Het regelgevend kader schrijft terzake bijzondere faciliteiten en protocollen voor (hand)hygiëne voor. Een slechte hygiëne kan immers al snel leiden tot onder andere kruisbesmetting, voedselvergiftiging of zelfs erger.

De HACCP is een methode om systematisch de voedselveiligheidsgevaren binnen bedrijfsactiviteiten te controleren en te beheersen. Belangrijke onderdelen in het systeem zijn product- en procesbeschrijvingen, stroomschema’s en gevarenanalyses met risicobepaling voor grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.

Schone werkomgeving

Het spreekt voor zich dat de voorschriften op hygiënevlak hand in hand gaan met een schone werkomgeving. Dat kan enkel indien een aantal basisfaciliteiten voorhanden zijn. Handig in dat verband zijn een schoonmaakplan alsook een helder beschreven hygiëneprotocol over de gestelde eisen. Duidelijke communicatie in de vorm van posters en voorschriften bij de wasbakken zorgt ervoor dat de veiligheidsvoorschriften permanent onder de aandacht worden gehouden.

Uiteraard dient in centrale (en voldoende) plekken te worden voorzien om bijvoorbeeld de handen te wassen of te ontsmetten. Denk niet alleen aan zeepdispensers maar ook aan papieren handdoekjes en/of elektrische handdrogers.

Zeker in de voedingsmiddelenindustrie is aangepaste kledij op bepaalde plekken (haarnetjes, schoenovertrekken, hygiënemaskers, …) een conditio sine qua non.

Aandacht voor bacteriënhaarden

Reinheid op de werkplek blijft uiteraard van wezenlijk belang. Smerige werkplekken leiden niet enkel tot ergernis, maar hebben ook een negatieve impact op de productiviteit. De voornaamste bacteriënhaarden in een kantooromgeving zijn niet afgewassen mokken, telefoons, bureaus, toetsenborden en muizen, potloden en pennen (waarop gekauwd is), … Maak daarom geregeld je toetsenbord schoon, desinfecteer regelmatig je bureau en accessoires, laat geen eten rondslingeren, was regelmatig je handen en zet prullenbakken neer, die regelmatig worden leeggemaakt.

Net als het schoon houden van de werkplek zelf, is het in de werkplaats ook belangrijk machines preventief te reinigen en te onderhouden. Dat is niet enkel essentieel vanuit hygiënisch standpunt, maar zorgt tevens voor een proper en soepel productieproces en een langere levensduur van de machines. In de handel zijn hiervoor diverse uitvoeringen van poetsdoeken voorhanden, elk met hun specifieke kenmerken en toepassingsdomeinen.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Manutan N.V. (Brussel)).

Meer info: 02/583.01.01 of www.manutan.be/hygiëne.