Vuilvangers gaan de waterwegen op

Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg N.V. wil de plastic vervuiling op onze rivieren en kanalen aanpakken. Het gaat daarvoor op zoek naar innovatieve systemen die een alternatief bieden voor de klassieke vervuilingsmethodes. Het biedt daarom de kans aan bedrijven om nieuwe ideeën uit te werken en te testen op de waterwegen in zijn beheer. DEME en Seagro testen dit jaar installaties die plastic afval en andere vervuiling uit onze rivieren en kanalen moeten vissen voor het de zee bereikt.

De Vlaamse Waterweg organiseert zelf al jaren de ruiming van grof afval uit de bevaarbare waterwegen, maar die methode is niet geschikt voor het verwijderen van kleinere drijvende en zwevende plastics. Daarom lanceert de waterwegbeheerder een oproep aan private partners om nieuwe methodes te ontwikkelen om kleine stukjes plastic, voornamelijk folie, te vangen. DEME en Seagro gingen op de vraag in en zullen vanaf het voorjaar hun systemen een jaar lang testen op de Schelde en in een insteekdok van het Zeekanaal Brussel-Schelde.

DEME Environmental Contractors (DEC), de milieutak van DEME, test een vast en mobiel systeem ter hoogte van de Scheldebrug Bornem-Temse. De vaste installatie bestaat uit een V-vormige val die de waterstroming gebruikt om plastic en vuil dat in de bovenste waterlaag drijft of zweeft, naar een drijvend verzamelplatform te leiden.

Voor grotere stukken afval ontwikkelde DEC een mobiel systeem. Drijvend afval wordt gedetecteerd met behulp van artificiële intelligentie en slimme camera’s op de Temsebrug. Die sturen de “Marine Litter Hunter” aan, een vaartuig dat, na een proefperiode met bemanning, autonoom moet kunnen varen. Het zal grotere stukken afval onderscheppen en naar het drijvend verzamelplatform stroomafwaarts van de Temsebrug duwen.

Een kraan op het platform wordt vanop afstand bestuurd dankzij virtual reality-technologie en verzamelt het afval in een container. De “Marine Litter Hunter” brengt de gevulde container naar de kaai. Daar ligt een docking station waar de “Marine Litter Hunter” wordt opgeladen.

Seagro zal zijn installatie te water laten aan de Willemsbrug in Grimbergen. Het ontwerp maakt gebruik van onderdruk om plastic vervuiling aan te zuigen. Het kan daardoor zowel op stilstaand als op stromend water gebruikt worden. Bovendien is het een kleinere installatie die kan ingezet worden op plaatsen waar de ruimte beperkt is.

Meer sectornieuws

Agenda