Leiewerken in Harelbeke zijn afgewerkt

De Vlaamse Waterweg N.V. en de stad Harelbeke hebben 2020 feestelijk ingezet met de voltooiing van de Leiewerken. Na vijf jaar intensief samenwerken met zowel de stad als alle stakeholders zijn de Leie en zijn omgeving volledig vernieuwd.

De Leiewerken maken deel uit van het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine/Schelde Vlaanderen. Met de realisatie van dit project wil de Vlaamse overheid van de binnenvaart een nog sterker alternatief maken voor het goederenvervoer over de weg. De Leie wordt opgewaardeerd tot een waterweg die schepen tot 4.500 ton een vlotte doorgang moet verlenen tussen Seine en Schelde. In Harelbeke werden dan ook tal van aanpassingen gedaan om de rivier toegankelijk te maken voor dergelijke grote schepen.

Vlaanderen investeerde zo’n 100 miljoen euro in Harelbeke. Zo werden een nieuwe sluis gebouwd, de Hogebrug vernieuwd, de rivier aangepast en ook geïnvesteerd in leefbaarheid en omgeving. Om het waterpeil van de rivier op niveau te houden, werd ook de bestaande stuw vervangen door een gloednieuw, energieneutraal exemplaar met turbines.