Nieuwe aandeelhouders Puilaetco mikken op verdere groei en internationalisering

Puilaetco Dewaay gaat sinds kort als Puilaetco door het leven. Moeder KBL European Private Bankers herdoopt zich tot Quintet Private Bank. Een en ander heeft te maken met de intrede van twee nieuwe aandeelhouders die de vermogensbeheerder richting verdere groei en internationalisering stuwen. Puilaetco speurt naar mogelijke overnameprooien. De bank wil immers zo snel mogelijk terug zijn Top 3-positie veroveren die ze verloor als gevolg van de overname in België van Société Générale Private Banking (SocGen) door ABM AMRO.

De geschiedenis van Puilaetco gaat terug tot 1868 toen Michel de Laet, lid van een Antwerpse ondernemersfamilie een wisselagentschap oprichtte. In 1990 ontstaat Puilaetco als de Laet fusioneert met zijn branchegenoot Puissant, Baeyens, Poswick & C°. De in 1926 opgerichte groep Dewaay gaat in 2005 op in KBL Europe Private Bankers, toen nog onderdeel van KBC Groep. Een jaar eerder had dat ook Puilaetco geïntegreerd. In het zog van de financiële crisis verplicht de Europese Commissie KBC om zich van KBL European Private Bankers te ontdoen. De geplande overname door het Indiase Hinduja in 2011 gaat niet door. Een jaar later belandt KBL European Private Bankers  binnen de invloedssfeer van Precision Capital.

Op vandaag telt Quintet Private Bank vijf dochterbedrijven, met name Brown Shipley (Verenigd Koninkrijk), InsingerGilissen (Nederland), Merck Finck (Duitsland) en Puilaetco (België en Luxemburg), die samen onder dezelfde tagline (“For a richer life”) werken.

“De naam Quintet verwijst ook naar het muzikaal ensemble dat door zijn kleinschaligheid aangewezen is op een hechte samenwerking. Binnen de nieuwe constellatie zullen we de expertise en “best practices” van de verschillende dochterbedrijven over de hele organisatie breed uitrollen, in het belang van de cliënt en met een andere kijk op de wereld”, verduidelijkt Kurt Van Den Bossche, head of Private Banking Flanders en lid van het executive committee.

De verwijzing naar de “vijf” groepsleden dreigt evenwel snel achterhaald te worden. Zo staat Quintet Private Bank op het punt om een vermogensbankier in Zwitserland in te lijven.

“In de toekomst willen we als groep verder regionaal diversifiëren. Naast onze Europese kernlanden willen we via het Zwitserse platform de “new places of wealth” gaan bedienen, zeg maar de groeiregio’s in Latijns-Amerika, het Midden- en het Verre Oosten. Daartoe trekken we gespecialiseerde teams aan en speuren we naar mogelijke overnames. Die nieuwe markten zullen we al dan niet via een fysieke vertegenwoordiging ter plaatse bedienen”, luidt het.

Dat de groep, met inbegrip van Puilaetco, momenteel in volle transformatie is, heeft te maken met de recente intrede van twee nieuwe aandeelhouders, met name Jürg Zeltner en Jacob Stott, twee voormalige toplui van UBS Wealth Management die van Precision Capital een “significant belang” in de private banking-groep overnamen. Zeltner en Stott zijn overigens geen onbekenden voor Puilaetco. Dat nam in 2014 immers UBS Bank Belgium over.

Private bank met holistische en menselijke aanpak

Kurt Van Den Bossche: “Meer dan ooit willen we uitgroeien tot een “top-of-mind wealth manager” binnen de Top 3. Puilaetco hanteert als “trusted advisor at the kitchen table,” waar de voornaamste beslissingen worden getroffen, een holistische aanpak, waarmee we het verschil met de concurrentie willen maken. De rol van “trusted advisor” beperkt zich niet tot het pure vermogensbeheer, maar omvat ook zaken als kredietverlening, planning (vermogens-, fiscale en successieplanning) en kunstadvies. Pas als je erin slaagt tot de passies van de klant door te dringen en hem daarin met advies te ondersteunen, kan je je rol als “trusted advisor” als geslaagd bestempelen”.

Uiteraard is het gros van de meer dan 200 medewerkers van Puilaetco actief in het vermogensbeheer. Daarbij hanteert het zowel een discretionaire aanpak als een adviserende werking. Op discretionair vlak biedt de private bank de patrimoniale oplossingen van Rivertree Investment Funds aan. Sinds 2003 biedt Puilaetco via een exclusieve samenwerking met Triodos Bank een unieke formule van duurzaam discretionair vermogensbeheer. Een team van acht mensen is dagdagelijks actief met planning (vermogensplanning en -herstructurering, successie en fiscaliteit). Het sterk groeiende departement Kredietverlening (voor zowel roerende als onroerende projecten) zet op flexibele wijze kredietmontages op, steeds gekoppeld met een private banking-relatie.

Met vestigingen in Antwerpen, Brussel (hoofdkantoor), Hasselt, Luik, Namen, Sint-Martens-Latem en Waregem, opteert de vermogensbeheerder voor een lokale aanwezigheid, met lokaal beheer. Puilaetco heeft een kleine 10.000 cliënten, waarvoor het zowat 9,8 miljard euro aan activa beheert. Dat volstond voor een Top 3-stek tot ABN AMRO vorig jaar Société Générale Private Banking, de private banking-dochter van Société Générale in België, inpalmde en zijn beheerd vermogen tot 12 miljard euro zag verdubbelen.

Actieve rol in consolidatie opnemen

Dat Puilaetco vrij snel zijn Top 3-positie wil heroveren, staat als een paal boven water.

"De private banking-markt wordt momenteel gedreven door consolidatie en digitalisering. Die dynamiek wordt op gang gebracht door de regelgeving (MiFID 2), in combinatie met de negatieve rentes op spaartegoeden die door de banken in rekening wordt gebracht. Binnen die omgeving wil Puilaetco een actieve rol in de marktconsolidatie opnemen, daarin geruggensteund door de nieuwe aandeelhouders en het nieuwe Quintet-concept. Op de markt zijn een aantal spelers actief die bij gebrek aan schaalgrootte binnen enkele jaren niet langer autonoom zullen kunnen opereren. Om zelf “futureproof” te zijn moet Puilaetco in de komende jaren naar een 13 à 15 miljard euro aan beheerd vermogen doorgroeien”, beklemtoont Kurt Van Den Bossche.

Het bedrijf rekent daarvoor tevens op zijn holistisch dienstenaanbod, dat voor marktonderscheid zorgt.

“Bedoeling van Puilaetco is om voor onze cliënten een “gecorrelleerd” oplossingenportfolio uit te werken, dat (financiële) stabiliteit over de generaties heen waarborgt. Ook in ongure weersomstandigheden moet het schip een stabiele vaart kunnen doormaken”, luidt het ietwat plastisch.

Traditioneel is Puilaetco gegroeid vanuit “old money”, aanvankelijk vanuit Brussel, later ook in Antwerpen. Naast die traditionele cliënten, bedient de private bank ook nieuwe entrepreneurs en senior executives, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Belangrijk is evenwel niet langer, zoals voorheen, uitsluitend op één generatie te focussen. Een drietal jaar terug zette Puilaetco het NextGen-initiatief op dat, via speciale “Academies in combinatie met een fun-factor, inzet op het begeleiden van de kinderen van de cliëten in hun vermogensstructuur en -beheer.

“Meer dan ooit stelt Puilaetco de cliënt en zijn belangen centraal. En dat niet langer vanuit het bankiersoogpunt van weleer. Voor die cliënt wordt financiële planning steeds belangrijker in een omgeving die alsmaar complexer wordt (negatieve rentes, internationale marktevoluties, geopolitieke context, …). Een dermate complexe omgeving houdt voor een gespecialiseerde private banker als Puilaetco dan ook heel veel opportuniteiten in”, besluit Kurt Van Den Bossche.