Batterijduur van je smartphone verlengen?

Weinig dingen zijn zo ergerlijk als een smartphone waarvan de batterij niet (meer) optimaal werkt en die je daarom voortdurend moet opladen. Dan heb je niet bepaald een “mobiel” toestel … Met onderstaande tips maak je optimaal gebruik van de batterij van je smartphone én verleng je de levensduur ervan.

Als je enkele jaren geleden een GSM-toestel kocht, werd je aangeraden de batterij pas op te laden als die volledig leeg was. Maar ondertussen zijn het andere tijden, andere toestellen en ook andere batterijen.

De GSM’s van vroeger draaiden op een nikkel-cadmium batterij, die een “geheugen” heeft. Concreet: dit type batterij onthoudt de hoeveelheid stroom die bij het opladen binnenkomt en laadt bij de volgende oplaadbeurt exact dezelfde lading stroom op. Daarom was het zo belangrijk om de batterij pas op te laden als die helemaal leeg was.

Maar smartphones draaien vandaag de dag op een lithium-ion batterij, en die zit helemaal anders in mekaar.

Juiste moment

Nu telt het aantal laadbeurten, want een lithium-ion batterij kan je maar een beperkt aantal keer volledig opladen. Telkens als de batterij leeg is, verlaagt de laadcapaciteit.

Daarom kan je best je batterij al opladen nog voor die volledig leeg is, want een lithium-ion batterij kan schade oplopen als ze helemaal leeg is, maar ook als ze voor de volle 100% is opgeladen. Gelukkig schakelen de meeste smartphones zichzelf veiligheidshalve uit als de batterij nog niet volledig leeg is en stoppen ze ook met opladen voor de 100% bereikt is.

Deze tips garanderen sowieso een langere levensduur voor de batterij van je smartphone:
 

  • Laad je batterij op als ze op ongeveer 40% staat.
  • Stop met opladen als ze 80% bereikt heeft.
  • Laad je toestel niet de hele nacht op.
  • Zet af en toe je toestel helemaal uit, want ook die rustperiodes zorgen voor een langere levensduur voor je batterij.


Juiste temperatuur

Net als andere batterijen houdt de batterij van jouw smartphone het meest van kamertemperatuur en een droge omgeving. Dat je toestel een beetje warmer wordt tijdens het opladen, is trouwens helemaal normaal.

Juiste oplader en kabel

Een heel ander geval wordt het echter als je toestel tijdens het opladen zeer warm wordt (warmer dan het oplaadtoestel of de kabel). Dan kan het zijn dat je niet de juiste oplaadkabel en/of -oplader gebruikt voor jouw toestel.

Zorg er dan ook voor dat je een authentieke - of toch minstens een erkende - kabel en oplader gebruikt voor jouw toestel. Fabrikanten van goedkope oplaadkabels en opladers brengen immers niet altijd kwaliteitsconforme producten op de markt, waardoor ze je smartphone kunnen beschadigen of in het ergste geval zelfs een kortsluiting veroorzaken. En dan komt een goedkope oplader of kabel je uiteindelijk toch duur te staan …

Tijd voor een nieuwe batterij?

Als je oude batterij uiteindelijk toch het definitieve einde van haar levensduur bereikt, breng ze naar een Bebat-inzamelpunt. Bebat zorgt er dan voor dat de batterij gerecycleerd wordt en dat de grondstoffen een nieuw leven krijgen in tal van toepassingen.

TIP: Heb je veel batterijen op kantoor of in jouw bedrijf? Dan kan je zelf ook inzamelpunt worden.

Meer info daarover vind je terug via https://www.bebat.be/nl/b2b/inzamelpunt-worden.