Autodelen voor bedrijven: welke mogelijkheden zijn er?

Niet alleen consumenten doen aan autodelen: ook in het bedrijfsleven doet autodelen zijn intrede. Logisch, want autodelen is goed voor het milieu én de portemonnee. Zakelijk autodelen kan op verschillende manieren en wordt steeds vaker toegepast.

Het scheelt u als werkgever veel geld als meerdere medewerkers van één auto gebruik maken. Of dat nu hun eigen auto is (carpoolen), de lease-auto die overdag door meerdere collega’s wordt gebruikt, een bedrijfsauto of een deelauto (ook vaak pool-auto genoemd) van een externe aanbieder.

Onderzoek laat zien dat werknemers die af en toe een zakelijke afspraak elders hebben, al gauw met de auto naar het werk komen. Door deelauto’s aan te bieden is het voor deze medewerkers makkelijker om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te gaan. Zakelijke deelauto’s hebben daardoor niet alleen effect op het zakelijke verkeer, maar ook op het woon/werk-verkeer. Maar: Wat zijn de voordelen van zakelijk autodelen? En welke mogelijkheden zijn er? Wij zetten ze voor u op een rij.

Voordelen van zakelijk autodelen

Wist u dat een auto gemiddeld 23 uur per dag stil staat? Door lease-auto’s te laten delen, maakt u efficiënter gebruik van uw wagenpark. Het delen van een auto is ook natuurlijk beter voor het milieu. Er zijn minder auto’s op de weg, wat ervoor zorgt dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Een treinkilometer levert bijvoorbeeld ongeveer 31 gram CO2-uitstoot op, 75% minder dan een gemiddelde autokilometer. Daarnaast is het goed voor het imago van het bedrijf en is er sprake van een flinke kostenoptimalisatie en efficiëntieverhoging.

Met autodelen kan je je wagenpark voor occasionele professionele ritten tijdens de diensturen optimaal benutten, waardoor je minder pool-wagens nodig hebt en dus kosten en parkeerplaats bespaart. Door het delen van een auto zijn er minder auto’s én parkeerplekken nodig. Dat laatste is vooral handig als het bedrijf in een grote stad is gevestigd. Tot slot heeft u minder administratief gedoe zoals declaraties van medewerkers. Zakelijke dienstverleners bieden bovendien concepten aan die u als werkgever ontzorgen op het vlak van aanschaf, beheer, onderhoud, rittenadministratie, fiscale aspecten enzovoort. U kunt op die manier een betrouwbare en flexibele dienst aanbieden aan uw medewerkers.

U heeft dus alle reden om als werkgever aandacht te besteden aan zakelijk autodelen. Er is onderscheid te maken tussen twee vormen: deelsystemen met eigen auto’s of met auto’s van derden.

(Lease-)Auto van de zaak

Er zijn twee vormen van autodelen in het bedrijfsleven die we vaak zien: schaf zelf pool-auto’s aan of lease deze. Als je er voor kiest om deelauto’s via een eigen wagenpark aan te bieden, dan heb je eigenlijk maar twee zaken nodig: een goed en inzichtelijk boekingssysteem én een efficiënt sleutelsysteem. Het moet vooral makkelijk in gebruik zijn. Daarnaast heb je ook een aantal lease-maatschappijen die deelauto’s aanbieden. De sleuteluitgifte, rittenadministratie én het on-line boekingsplatform worden ook door hen verzorgd. Het reserveren van de auto’s gaat via een handige app.

Carpoolen stimuleren

Wat natuurlijk ook een vorm van autodelen is, is carpoolen. Carpoolen houdt in dat medewerkers samen naar kantoor rijden. Op deze manier bespaar je brandstofkosten én reiskosten. Ook voor carpoolen zijn er handige apps beschikbaar. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een gesloten groep oprichten waar medewerkers onderling autoritten kunnen aanbieden én zoeken.

Wat de beste keuze is, hangt af van uw situatie, zoals het aantal dienstritten, locatie van uw organisatie en hoe u zich wil profileren.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Arval Belgium N.V. (Brussel))

Meer info: 02/240.01.88 of http://www.arval.be.