België neemt voortouw in duurzame beleggingen voor breed publiek

“Towards Sustainability”, het Belgische label voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde financiële producten, heeft de lijst van nieuwe gelabelde producten bekend gemaakt. Met 410 beleggings-, verzekerings- en spaarproducten - 311 toegekend in november 2019 en 99 in februari 2020 - is “Towards Sustainability” naar productaanbod het meest omvattende label in de Europese Unie. Ook naar vermogen onder beheer is het, volgens het Franse duurzame financiënportaal Novethic, het grootste. Internationaal wordt er in totaal meer dan 175 miljard euro volgens de vereisten van de “Towards Sustainability”-kwaliteitsnorm beheerd. Ruim 50 miljard daarvan is afkomstig van Belgische spaarders en beleggers.

Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief scoort “Towards Sustainability” goede punten. Een studie van hetzelfde Novethic situeert “Towards Sustainability” aan de strengere kant van het spectrum van Europese duurzame labels.

Dankzij de steun van Febelfin was het van bij de lancering in november 2019 duidelijk dat “Towards Sustainability” een sectorbreed gedragen label is. Met meer dan zestig vermogensbeheerders, banken en verzekeringsmaatschappijen aan boord is nu het grootste deel van de Belgische financiële markt gecoverd.