Food Pilot krijgt nieuwe pilootlijn in kader van eiwittransitie

De bewuste burger past zijn consumptiegedrag aan om een impact te genereren in verschillende domeinen zoals duurzaamheid, gezondheid, smaak, authenticiteit en dierenwelzijn. De consument vraagt meer alternatieve plantaardige proteïnen op het menu die bovendien bijdragen tot een evenwichtige maaltijd.

Om deze eiwittransitie in Vlaanderen te versnellen, investeert Vlaanderen via Flanders’FOOD in de Food Pilot bij ILVO. De totale kostprijs bedraagt 520.000 euro. Daarvan is 208.000 euro afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en 104.000 euro van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

De Food Pilot zal met de steun van EFRO en provincie Oost-Vlaanderen uitgebreid worden met een pilootlijn voor het isoleren en concentreren van hoogwaardig eiwit uit diverse plantaardige stoffen. Deze pilootlijn opent mogelijkheden om de verschillende processtappen gecontroleerd uit te voeren en vervolgens het proces te optimaliseren. Specifiek zal geïnvesteerd worden in apparatuur voor het dehullen, ontvetten, centrifugeren, decanteren, klaren en opzuiveren van plantaardige eiwitrijke grondstoffen. Door de investering in deze toestellen wordt de hele verwerkingsketen van plantaardige proteïnen gecreëerd. De integratie van deze lijn in het bestaande toestellenpark maakt het mogelijk om de bekomen eiwitconcentraten/isolaten te verwerken in een brede waaier van eindproducten uit bakkerij-, vlees-, zuivel- en andere sectoren. In het portfolio van de Food Pilot zit sinds kort ook een “High Moisture Extruder”. Tot nu toe kon enkel droge extrusie worden uitgevoerd, maar deze uitbreiding biedt de mogelijkheid om ook het vochtig textureren van plantaardige eiwitten tot bijvoorbeeld vleesanalogen mee te exploreren.

Door de toenemende interesse in het gebruik van plantaardige eiwitten in de voedingsindustrie wordt het belangrijk kennis op te bouwen over het gedrag van deze proteïnen tijdens verschillende processing-stappen om verdere exploitatie mogelijk te maken. Daarom sloegen ILVO en het labo Levensmiddelenchemie- en Biochemie van KULeuven samen met Flanders’FOOD de handen in elkaar om, via het strategisch onderzoeksproject TexProSoy, de basiskennis te vergroten door een grondige studie uit te voeren naar de impact van verschillende processing-stappen (extractie, drogen, High Moisture Extrusion) op proteïnen van Vlaamse soja. Dat project bouwt verder op de succesvolle resultaten van het voorgaande landbouwtraject Soy2Grouw dat ILVO uitvoerde naar de mogelijkheden van de teelt van soja in Vlaanderen. Het project TexProSoy kan rekenen op de steun van een klankbord uit de industrie, waar momenteel elf bedrijven zitting hebben om ervoor te zorgen dat de projectresultaten een directe waarde hebben voor de industriële stakeholders. Dat project zal gebruik maken van de nieuwe pilootlijn “Plant Protein Pilot”. De stakeholders zullen tijdens de loop van dit project dan ook uitgebreid kennis maken met deze nieuwe mogelijkheden.

Meer sectornieuws

Agenda