Draadloos opladen

In deze moeilijke tijden hangen we meer dan ooit af van onze mobiele toestellen om het contact met de buitenwereld te behouden. Misschien laad jij je toestellen al draadloos op of overweeg je de aankoop van een oplaadstation? Dan willen je graag wat meer vertellen over hoe draadloos opladen eigenlijk werkt en waar je op moet letten.

Het kenmerkende aan draadloos opladen, is dat je je smartphone niet meer via een oplaadkabel moet opladen, maar dat je het toestel simpelweg op een oplaadstation legt.

Hoe werkt het?

De technologie achter het draadloos opladen is elektromagnetische inductie. Dat betekent dat elektrische energie via een magnetisch veld wordt overgebracht tussen twee objecten. Aan de ene kant heb je de spoel in het laadstation waar stroom doorloopt waardoor deze magnetisch wordt. Dat magnetisch veld wekt spanning op in de tweede spoel die zich in jouw toestel bevindt en zorgt er zo voor dat de stroom hier terechtkomt. Op die manier heb je dus geen kabel meer nodig om een toestel op te laden.

De meeste smartphones zijn vandaag de dag al helemaal klaar om draadloos op te laden. Is dat niet het geval, dan kan je werken met een speciaal oplaadhoesje. Via een USB-ingang binnenin het hoesje maakt de hoes contact met je telefoon.

De perfecte oplossing?

Hoe handig draadloos opladen ook is, er zijn wel enkele nadelen aan verbonden. Om draadloos te kunnen opladen heb je uiteindelijk nog altijd een stopcontact nodig. Het oplaadstation haalt immers zijn stroom gewoon van het elektriciteitsnet.

Draadloos opladen verloopt ook trager dan rechtstreeks met een oplaadkabel opladen. Door het gebruik van een draadloze oplader kan je toestel ook sneller gaan opwarmen, wat op termijn nadeliger kan zijn voor de levensduur van de batterij.

Kies het juiste oplaadstation

Het ene oplaadstation is het andere niet, en het verkeerde oplaadstation kan je telefoon beschadigen. Kijk daarom vooral uit dat het oplaadstation “Qi certified” is of het Qi-logo draagt. Op goedkopere oplaadstations vind je soms de vermelding “Works with Qi” of “Qi compatible”, maar dat betekent niet hetzelfde.

Enkel voor smartphones?

Hoewel smartphones momenteel de populairste toepassing zijn van draadloos opladen, vind je de technologie ook terug bij andere toestellen - zelfs bij je elektrische tandenborstel.

Verder kan je tablets steeds vaker draadloos opladen terwijl ook de meeste wearables en smart watches zich hier intussen uitstekend toe lenen. Daarnaast zijn er ook een aantal huishoudtoestellen op de markt die je eenvoudig draadloos kan opladen, zoals een stofzuiger of kruimeldief

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met BEBAT V.Z.W. (Tienen)

Meer info: 016/76.88.00 of http://www.bebat.be.

Meer sectornieuws

Agenda