Volvo Group en Daimler Truck richten brandstofcel joint-venture op

Volvo Group en Daimler Truck AG richten een 50/50 joint-venture op met het oog op de grootschalige productie van brandstofcellen die voor duurzame transportdoeleinden zullen worden ingezet.

De brandstofcellen zijn bedoeld voor toepassing in onder meer zwaar transport. Beide bedrijven ondertekenden terzake alvast een niet-bindend voorakkoord.

Daimler brengt al zijn bestaande brandstofcelactiviteiten in de joint-venture onder. Het gaat onder meer om alle activiteiten van Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH, die voorafgaand aan Daimler Truck AG worden overgedragen. Tot de joint-venture horen de activiteiten in Nabern (Duitsland), het huidige hoofdkantoor van Mercedes-Benz Fuell Cell GmbH, en de productiefaciliteiten in Duitsland en Canada.

Volvo Groep telt voor zijn 50%-belang ongeveer 600 miljoen euro neer op een cash- en schuldenvrije basis. Daimler bouwde via zijn Mercedes-Benz brandstofcel-unit in de voorbije twee decennia aanzienlijke expertise in brandstofceltechnologie op. De joint-venture zal als onafhankelijke en autonome rechtsentiteit opereren.

Daimer Truck AG en Volvo Group blijven als concurrenten actief in alle andere business-domeinen. Bedoeling van beide bedrijven is in de tweede helft van het decennium voertuigen voor zwaar transport in de markt te zetten die met behulp van brandstofceltechnologie worden aangedreven.

De nieuwe joint-venture zou in de loop van het derde kwartaal van het lopende jaar zijn beslag krijgen.

Meer info: http://www.daimler-truck.com.