Recupel zamelt record aan elektro-apparaten en lampen in

Recupel V.Z.W., dat verantwoordelijk is voor de inzameling en verwerking van elektro-apparaten, zamelde in 2019 een record van 122.548 ton in (+ 4,4%). In totaal ging het om 44 miljoen apparaten. Opvallend: de Belg bracht maar liefst 8 miljoen méér apparaten naar een inzamelpunt van Recupel in vergelijking met 2018. De investeringen in het inzamelnetwerk en de vele communicatiecampagnes werpen hun vruchten af. Dat is vooral merkbaar in de inzameling van kleine elektronische apparaten, waar een stijging van maar liefst 36% meer apparaten wordt genoteerd. Ter vergelijking: de evolutie 2017-2018 in deze categorie bedroeg 3,5%.

In 2019 werden ook meer lampen (+ 7,7%) en armaturen ingezameld. Voor het eerst rondt Recupel de kaap van de 10 miljoen ingezamelde lampen en armaturen op jaarbasis.

Thans gaat de organisatie zich toespitsen op e-waste met het oog op het bewerkstelligen van een circulaire economie. Om dit te verwezenlijken zette Recupel diverse projecten voor 2020 op. Een belangrijk focuspunt is het gebruik van artificiële intelligentie in het sorteerproces.

Vorig jaar ontwikkelde Recupel, in samenwerking met imec, een beeldherkennings-software die als doelstelling heeft afgedankt elektro automatisch te herkennen en te catalogiseren op apparaatniveau (bijvoorbeeld GSM) en merkniveau (bijvoorbeeld Samsung). De volgende stappen zijn de automatische herkenning van het volledige toestel: het gaat om een smartphone van merk X, productcategorie Y, toesteltype Z en productiejaar zoveel.

Meer sectornieuws

Agenda