Technologie werkt gezondheid en productiviteit in de hand

Vandaag ziet de wereld er door de wereldwijde pandemie meer dan ooit totaal anders uit. Ook voor werknemers is het een hele aanpassing. Zo werken ze steeds vaker thuis of op verplaatsing. De meeste kantoorwerkers zien veel voordelen in thuiswerken, vooral dan op vlak van work/life-balance. Terwijl bedrijven de meerwaarde van technologie nu als onmiskenbaar zien.

De recente gezondheidscrisis is ook maar een versneller van de digitale transformatie gebleken. In veel ondernemingen was die transitie naar een digitale economie al gestaag bezig of waren er al plannen. Want zeker de jongeren die digitaal zijjn opgegroeid verwachten dat ze altijd van overal kunnen werken. Onderzoek toont zelfs aan dat ze hier meer belang aan hechten dan dat ze elke dag een gratis maaltijd krijgen of meer vakantie.

Hier zijn drie aandachtspunten waarmee je rekening moet houden om deze flexibiliteit aan te bieden en medewerkers te ondersteunen om productief te blijven.

Werkcomfort

In eerste instantie moet de werkplek thuis hetzelfde werkcomfort bieden als op kantoor. Een goede bureaustoel en een eventueel in de hoogte verstelbaar bureaublad zijn de basis voor een goede zit- en werkhouding. Er zijn tegenwoordig ook andere opties zoals een sta-bureau, of een zitbal. Beide gaan het stilzitten tegen en versterken je spieren. Waardoor je minder last hebt van pijn in de onderrug.

Maar het gaat verder dan dit. Neem nu deze tekst. Lees je die voorovergebogen op het kleine scherm van je laptop of kijk je recht voor je uit naar een groter scherm waarvan de bovenkant op ooghoogte staat? Want dat maakt een hemelsbreed verschil voor je lichamelijke gezondheid.

Volgens de gerenommeerde ergonomie-expert Dr. Alan Hedge is een verkeerde hoogte van de monitor een van de belangrijkste oorzaken van nek- of schouderpijn. De meeste monitors beschikken vandaag over een verstelbare voet.

Wie weinig plek heeft op zijn bureau, kan altijd opteren voor een in de hoogte verstelbare schermarm. Het voordeel hiervan is dat je de monitor ook naar voor of achter kan brengen. Wie thuis niet over een groot scherm beschikt en veroordeeld is tot zijn laptop, moet aan zijn werkgever toch minstens een laptop-standaard vragen die het scherm van de laptop op ooghoogte brengt.

Spaar je ogen

Beeldschermwerkers zitten elke dag vaak uren naar een scherm te kijken. LED-TV's, monitoren, smartphones en tablets zenden allemaal blauwe lichtfrequenties uit die onze gezondheid kunnen schaden. Dat kan leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid van de ogen of zelfs bijdragen tot schade aan het netvlies.

Stel daarom de blauwlichtinstellingen van de monitor aan (en kies niet voor demo- of fabrieksinstelling). Niet elke fabrikant of scherm hebben een functie die het blauw licht vermindert. Sommige monitors gaan nog een stapje verder en zijn niet-reflecterend en flikkervrij, wat het kijkcomfort nog meer ten goede komt. De beste tip is om af en toe je focus te verleggen. Eens naar buiten staren in plaats van het scherm doet wonderen tegen vermoeide ogen. 

Zet in op slimme technologie

Op kantoor kan je snel even samen zitten, het topic met de collega’s bespreken en verder werken aan een oplossing. Wie thuiswerkt, wil ditzelfde ervaren. En laat dat nu net een van de uitdagingen zijn bij thuiswerk: goed blijven samenwerken en productief blijven. 

Door slimme technologie in te zetten, kan je deze uitdagingen al een heel stuk tackelen. In de back-end moet je als bedrijf natuurlijk in de nodige server- en/of cloud-omgeving voorzien die toelaat om vanop afstand vlot documenten te raadplegen en te bewerken. Zo maakt het eigenlijk niet uit waar de werknemer werkt: thuis, op kantoor, een co-working place, …

Aan de kant van de werknemer moet je ook in de nodige tools voorzien. De huidige generaties laptops beschikken over de nodige specificaties waaronder een krachtige grafische processor en HD-geluid om videomeetings vlekkeloos te laten verlopen. Ze bieden de werknemer ook de nodige flexibiliteit om te kiezen waar hij werkt: thuis, op kantoor of onderweg. Zonder onderbrekingen.

Uit een recente KMO-studie die Forresters Research in samenwerking met Lenovo uitvoerde blijkt trouwens dat de moderne werknemer veel belang hecht aan slimme technologie om zijn skills en productiviteit te verbeteren, maar dat slechts 17% van de werkgevers hier ook rekening mee houdt bij de aankoop van IT-toestellen. Wie er echter wel rekening mee houdt en hem slimme(re) technologie aanbiedt, zal de productiviteit zien stijgen en zijn bedrijf automatisch zien groeien.

Zo toont het onderzoek aan dat alleen al het gebruik van accessoires zoals een externe grote monitor de productiviteit met 40% kan verbeteren!

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Lenovo Belgium B.V. (Diegem))

Meer info: www.lenovothinkbook.be.