Biotech start-up my NEO ontwikkelt Covid-19 vaccin

myNeo N.V. heeft veelbelovende Covid-19 peptiden geïdentificeerd die verdere pre-klinische testen zullen ondergaan. Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin op een lange termijnbescherming bij meer dan 80% van de wereldpopulatie.

Het vaccin zal niet alleen alle huidige Covid-19 vormen bestrijden, maar ook andere virussen van de corona-groep zoals SARS en MERS. In tegenstelling tot alle andere bedrijven die een Covid-19 vaccin ontwikkelen, focust myNEO niet alleen op het Spike-proteïne, maar ook de E-, M- en N-proteïnen worden geanalyseerd.

Voorts richt myNEO zijn pijlen op een vaccin dat de opruimende cellen van het immuunsysteem activeert om de indringer te vernietigen, dit in tegenstelling tot vele andere bedrijven die inzetten op productie van immuunstoffen (anti-lichamen).

Nu myNEO veelbelovende Covid-19 peptiden heeft gevonden, start het bedrijf pre-klinische proeven in samenwerking met een Europees bedrijf met een kankervaccintechnologie. Doel is om het vaccin begin 2021 op mensen te testen.

De Gentse biotech start-up maakt gebruik van technologie voor gepersonaliseerde kankerbehandelingen om de belangrijkste segmenten van het SARS-CoV-2 virus te identificeren. Hierbij wordt normaliter DNA-sequentie van kankercellen vergeleken met gezonde, normale cellen van de patiënten. De verschillende fouten of "mutaties" opgedoken in de tumor geven namelijk aanleiding tot gemuteerde eiwitten, die het immuunsysteem van een patiënt kan herkennen.

De myNEO-algoritmes zijn in staat om te voorspellen welke fragmenten van de gemuteerde eiwitten interessant zjn om een vaccin tegen te richten. Niet alle eiwitfragmenten zijn namelijk even efficiënt om een immuunrespons op te wekken.

myNEO ontstond eind 2018 uit het Novartis-biotech incubatorfonds, mede opgericht door Wim Van Criekinge, professor computationele biologie aan UGent, en Jan Van den Berghe, serie-ondernemer in de biotech- en voedselindustrie en mede-oprichter van Genohm en Lipa Holding. myNeo maakt deel uit van incubator Start it @KBC.

Meer info:  0494/49.99.99 of http://www.myneo.be.

Meer sectornieuws

Agenda