Vrchlabí wordt eerste CO2-neutrale fabriek van Skoda Auto

Later dit jaar wordt de componentenfabriek van Vrchlabí de eerste CO2-neutrale productiefabriek van Skoda Auto.

De voornaamste besparingen op het vlak van CO2-uitstoot vonden er inmiddels plaats door de high-tech assemblage-eenheid nauwgezet om te schakelen naar hernieuwbare energie. Dat vertaalde zich in een vermindering van de CO2-uitstoot van 45.000 ton naar 3.000 ton op jaarbasis. In een volgende stap worden de resterende emissies weggevlakt met verdere compenserende maatregelen en de aankoop van CO2-certificaten.

Skoda Auto zal vanaf de tweede helft van het lopende decennium in zijn Tsjechische sites nog uitsluitend gebruik maken van CO2-neutrale energiebronnen om voertuigen en componenten aan te maken. Bij zijn conversie nam de fabriek van Vrchlabí zijn toevlucht tot veelomvattende en specifieke energiebesparende maatregelen. Alleen de renovatie van het verwarmingssysteem van de fabriek leverde in 2012 en 2013 een energiebesparing op van 6.700 MWh.

Begin dit jaar startte de productie-eenheid nog eens twaalf projecten op met het oog op een verdere daling van het energieverbruik. Die moeten leiden tot een besparing van nog eens ruim 2.000 MWh thermische en 1.800 MWh elektrische energie.

Meer info: 02/233.79.89 of http://www.skoda.be.