Skoda verfijnt actieve rijhulpsystemen

Skoda, dat dit jaar zijn 125e verjaardag viert, zet al een hele tijd in op veiligheid en rijcomfort door het ontwikkelen van moderne rijhulpsystemen. Vele daarvan zijn intussen reeds standaard inbegrepen.

Recent bracht de Tsjechische autobouwer zowel verbeterde als volledig nieuwe technologieën uit, die de bestuurder moeten helpen via waarschuwingslampjes en -geluiden, maar ook door actief in te grijpen in gevaarlijke situaties. Intussen verzamelen tot wel twintig sensoren rondom de auto gegevens voor de rijhulpsystemen.

Nieuw is bijvoorbeeld de “Emergency Steer Assist”, dat het stuurkoppel verhoogt om gemakkelijker uit te wijken bij een mogelijke botsing.

De “turning assistant” waarschuwt dan weer aankomend verkeer bij links afslaan en activeert indien nodig vanzelf de remmen.

Het “exit warning”-systeem detecteert op zijn beurt voertuigen of fietsers tot op 35 meter achter de wagen bij het uitstappen.

Ook nieuw is de “local hazard warning”, dat de bestuurder vooraf waarschuwt voor lokale verkeershinder.

Vanaf de herfst zal ook het “Area View”-systeem beschikbaar zijn, dat een 360-gradenbeeld toont bij het parkeren of manoeuvreren.

Verder detecteert de “Side Assist”-technologie voertuigen achter de auto of in de dode hoek tot op 70 meter en stuurt indien nodig zelf weg bij het veranderen van rijstrook.

De “Front Assist” doet hetzelfde, maar dan voor fietsers, voetgangers en auto’s voor het voertuig.

De “Rear Traffic Alert” doet dat tot slot bij weggebruikers achter het voertuig en helpt bij parkeren en het wegrijden.

Met de “Adaptive Distance Assistant” wordt de snelheid automatisch aangepast aan die van de auto voor je.

De “Travel Assist” herkent verkeersborden en wegenwerken en biedt hulp bij files en noodgevallen.

Daarnaast heeft Skoda sommige rijhulpsystemen van zijn auto’s uit hogere klassen, zoals de Octavia, ook standaard inbegrepen gesteld voor de compactere modellen Scala en Kamiq, zoals de “Front Assist” en de “Lane Departure Warning”, die wegmarkeringen detecteert.

Andere functies zijn dan weer beschikbaar als optie, zoals de geïntegreerde “Manoeuvre Assist”-remfunctie, die obstakels voor en achter het voertuig detecteert en indien nodig automatisch remt.

Andere interessante opties zijn onder meer de vermoeidheidsdetectie, de “hill-start assist” en de grootlichtassistent.

Meer info: 02/233.79.89 of https://www.skoda.be.