Uitrol laadinfrastructuur langs Vlaamse autosnelwegen versneld

Vlaanderen maakt 468.000 euro vrij om extra snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen langs Vlaamse autosnelwegen uit te rollen. Met dit extra budget wil de minister van Mobiliteit op 28 nieuwe locaties snellaadinfrastructuur plaatsen langs het Vlaamse snelwegennet. Het gaat voornamelijk om carpool parkings- of park and ride’s in beheer van het Vlaams Gewest.

Voor de versnelde uitrol van een netwerk van laadinfrastructuur zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ruimte ter beschikking stellen op zijn carpool parkings en Park & Ride-voorzieningen die langs Vlaamse autosnelwegen gelegen zijn. Deze extra snellaadcapaciteit langs autosnelwegen geeft mensen de kans om onderweg op te laden en elektrisch te rijden over een langere afstand. Om deze snellaadinfrastructuur te realiseren zal er 468.000 euro in de vorm van subsidies worden vrijgemaakt.

Er zijn 28 locaties uitgekozen om snellaadinfrastructuur te installeren. Om dit te realiseren kunnen de toekomstige exploitanten rekenen op een investeringssubsidie van 12.000 euro of 24.000 euro, afhankelijk van de locatie. Van de 28 locaties zullen 11 locaties een hoger subsidiebedrag van maximaal 24.000 euro toegekend krijgen omdat zij als prioritair worden beschouwd. Dat zijn namelijk locaties die belangrijk zijn om een gebiedsdekkend netwerk van laadpalen langs autosnelwegen te realiseren of omdat ze langsheen het Trans-Europees Transport Netwerk (TEN-T) liggen. De overige 17 locaties zullen ondersteund worden met een subsidie van maximaal 12.000 euro en zorgen ervoor dat er langs de grote verkeersassen om de vijftig kilometer een laadpunt is.

AWV onderzocht de nood aan snellaadinfrastructuur op autosnelwegen. Hierbij werd vertrokken vanuit de dienstenzones/concessies waar op dit moment al (of op hele korte termijn) een snellaadpaal aanwezig is (of zal zijn). Deze locaties zijn de ankerpunten voor de verdere uitrol van snellaadinfrastructuur. Vervolgens werd er gezorgd dat er binnen een straal van maximaal vijftig kilometer opnieuw kan opgeladen worden als e-rijders om zo te komen tot een gebiedsdekkend aanbod aan laadinfrastructuur langs autosnelwegen.

De zeventien locaties die met een subsidie van 12.000 euro worden ondersteund, bevinden zich te Bekkevoort, Izegem, Diepenbeek, Minitaria - Tienen, Breendonk, Halen, Maasmechelen, Melsele-Zuid, Vrasene-Noord, Holsbeek, Tielt-Winge, Kemzeke-West, Geel-West, Middelkerke, Nieuwpoort, P&R Blancefloerlaan - Antwerpen en Massenhoven. Elf locaties worden dan weer met een toelage van 24.000 euro gesteund, met name te Kemzeke-Zuid, Hasselt-Zuid, Herentals-West, Lummen, Halle-Essenbeek, Aarschot, Menen, Lichtervelde, Zandvoorde, Veurne en Nevele.

Meer sectornieuws

Agenda