Mercedes-Benz Trucks optimaliseert veiligheidssystemen via crash-simulaties

Mercedes-Benz Trucks investeert al tientallen jaren in verschillende veiligheids- en rijhulpsystemen. De fundamenten voor die systemen liggen bij ongevalsstudies en crash-tests, waarbij het gedrag van een vrachtwagen bij echt gebeurde ongevallen geanalyseerd wordt.

Het verloop van de ongevallen, de betrokken voertuigen en de schade worden gedocumenteerd en aangevuld met relevante informatie van de hulpdiensten en experts van de politie. Men zoekt ook naar verdachte aspecten die te maken hebben met de frequentie van bepaalde ongevaltypes, bepaalde patronen van gebeurtenissen of vaak voorkomende letsels bij de betrokkenen. Op basis daarvan worden nieuwe systemen ontwikkeld en bestaande systemen geoptimaliseerd.

Aanvankelijk ging het vooral om passieve-veiligheidssystemen, zoals de cabinestructuur, de gordelsystemen, de onderrij- en zijdelingse bescherming. Tegenwoordig ligt de focus op actieve-rijhulpsystemen, zoals het antiblokkeerremsysteem (ABS), het elektronische remsysteem (EBS) en de elektronische stabiliteitsregeling (ESP).

Recenter werd zo ook bijvoorbeeld Sideguard Assist ontwikkeld, een systeem dat kan helpen om ongevallen met voetgangers en fietsers te voorkomen. In de toekomst zullen zulke systemen nog verder aan belang winnen bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen, die de meest uiteenlopende verkeerssituaties aan moeten kunnen. Daarom zal Mercedes-Benz Trucks de crash-tests binnenkort aanvullen met gesimuleerde reconstructies van echt gebeurde ongevallen om de systemen verder te optimaliseren.

Vooral de omstandigheden die tot het ongeval leiden zijn daarbij belangrijk. Ongevalsstudies, crash-tests en ongevalsreconstructies gaan dus hand in hand binnen het holistische concept van "geïntegreerde veiligheid" van Mercedez-Benz. De passieve- en actieve-rijhulpsystemen moeten zo uiteindelijk in vier fasen ondersteuning bieden: tijdens het rijden, in geval van gevaar, bij een ongeval en na een ongeval.

Meer info: http://www.daimler-truck.com.