CITRUS-proefproject geeft voorsmaakje van slimme mobiliteit van de toekomst

Big Data, digitalisering en technologie kunnen helpen om het vrachtvervoer te optimaliseren en de veiligheid, doorstroming en emissies te verbeteren. Dat is de conclusie van CITRUS (Cooperative Intelligent Transport Systems for Trucks), het eerste Vlaamse proefproject waarbij getest werd hoe voertuigen en verkeerslichten in twee richtingen met elkaar kunnen communiceren.
Voor dit project sloegen de Vlaamse overheid en Belgische privé-bedrijven de handen in elkaar. Be-Mobile (specialist inzake slimme mobiliteit) en de Vlaamse overheid (het departement Mobiliteit & Openbare Werken en het Agentschap Wegen & Verkeer) werkten samen om (verkeers)data te verzamelen en die vervolgens efficiënt aan te wenden. Het studiebureau Transport & Mobility Leuven (TML) leverde ondersteuning bij de monitoring en evaluatie van dit proefproject. Colruyt Group, de haven van Zeebrugge en Havenbedrijf Antwerpen testten de toepassingen uit. Het CITRUS-project werd gerealiseerd met Europese steun vanuit de Connecting Europe Facility.
Hoe kunnen we filestaartbotsingen voorkomen? En hoe kunnen we zorgen voor een vlottere doorstroming van het vervoer aan kruispunten met verkeerslichten? Dat zijn in het kort de vragen waar het CITRUS-project de voorbije jaren mee aan de slag is gegaan. Smartphones zijn overal en zenden heel wat signalen uit. Waarom die signalen niet gebruiken om ons vervoer veiliger en duurzamer te maken?
In het CITRUS-project kregen honderd professionele chauffeurs vier maanden real-time verkeersinformatie via een companion app: info over files op de geplande route, wegenwerken maar ook advies over snelheid en routekeuze. De informatie waarmee deze waarschuwingen gevoed werden, is een combinatie van geanonimiseerde gebruikersgegevens (zoals smartphone data) en wegkantdata geregistreerd door verkeerslichten, detectielussen, databanken met wegenwerken, signalisatievoertuigen, …
Belangrijkste conclusie van CITRUS is dat de app doet wat hij belooft te doen: professionele chauffeurs (trucks, bussen en interventiewagens zoals brandweer) veilig en vlot door het verkeer loodsen. Door te waarschuwen voor “filestaarten”: plaatsen waar de files beginnen en het verkeer dus stil staat met kans op filestaartbotsingen. Maar ook door een vlotte doorstroming aan kruispunten met verkeerslichten te garanderen, wat dan weer positief voor het milieu is.
Het intelligent aansturen van verkeerslichten op basis van real-time verkeersinfo (het groene golfprincipe) werd uitvoerig getest tijdens het CITRUS-project en wees uit dat communicatie met de verkeerslichten wel degelijk ondersteunend werkt voor de chauffeur. De verkeerslichten op de N203a in Halle (verbinding tussen R0 en E429) werden daarvoor toegerust met technologie waarmee ze met vrachtwagens kunnen communiceren. De vrachtwagenchauffeurs kregen zo informatie over de stand van de verrkeerslichten en de tijd tot de volgende kleur. Daarnaast kregen de chauffeurs ook snelheidsadvies zodat de niet onnodig moesten stoppen.
MBZ N.V.
BE-MOBILE N.V.
COLRUYT GROUP
HAVEN VAN ZEEBRUGGE
HAVENBEDRIJF ANTWERPEN N.V.
VLAANDEREN
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.