Febelfin lanceert educatief platform "Klasse bank" voor meer financiële kennis bij jongeren

In het kader van de "Week van het Geld" lanceert Febelfin het platform "Klasse bank", een nieuw educatief platform dat zich richt op het verbeteren van financiële geletterdheid bij jongeren. Het platform biedt gratis lesmateriaal en gastlessen voor leerkrachten in het secundair onderwijs en maakt het mogelijk voor bankmedewerkers om zich aan te melden als gastdocent.
Financiële educatie bij jongeren staat hoog op de agenda vermits verschillende onderzoeken aantonen dat hun financiële kennis onvoldoende is. Febelfin bundelt met "Klasse bank" alle bestaande initiatieven en ontwikkelde lesmaterialen op één toegankelijk platform. Doel is om jongeren meer financiële zelfstandigheid te geven en hen te helpen beter voorbereid te zijn op toekomstige financiële beslissingen.
Belangrijk onderdeel van "Klasse bank" is het aanbieden van gastlessen door medewerkers uit de financiële sector. Deze gastlessen maken financiële thema’s concreet en interactief.
Leerkrachten kunnen via het platform kiezen uit verschillende soorten lessen, zoals:
✅ Introductieles met Fin quiz – Een interactieve quiz die leerlingen laat nadenken over onderwerpen zoals betaalverkeer, on-line fraude en beleggen.
✅ Gespecialiseerde lessen – Voor specifieke onderwijsdoelstellingen, afgestemd op de graad en het niveau van de leerlingen.
Bankmedewerkers kunnen zich eenvoudig aanmelden via het platform om gastlessen te geven. Het systeem koppelt hen automatisch aan scholen op basis van locatie en beschikbaarheid. Gastdocenten ontvangen een pakket met financiële tips en lesmateriaal om de klas optimaal voor te bereiden.
Uit recent onderzoek van Febelfin blijkt dat Belgische jongeren nog steeds een grote achterstand hebben op het vlak van financiële kennis:
- Jongeren beoordelen hun financiële kennis met een 6,4 op 10 (versus 6,8 bij de algemene bevolking).
- Slechts 5,9% van de jongeren geeft zichzelf een goede score voor sparen en beleggen.
- 42% van de jongeren ziet op tegen het beheren van hun persoonlijke financiën.
- 70% van de jongeren voelt zich onzeker over financiële zaken zoals sparen en beleggen.
- Jongeren hebben vooral weinig kennis over cryptomunten, beleggingen, leningen en pensioensparen.
Deze cijfers bevestigen dat er een duidelijke maatschappelijke nood is aan betere financiële educatie. Het platform "Klasse bank" speelt hierop in door objectieve en neutrale informatie te bieden, zonder commerciële inslag.
Het aanbod op "Klasse bank" wordt voortdurend uitgebreid met nieuw lesmateriaal en interactieve tools:
- Bordspel over on-line fraude – Jongeren leren hoe ze online gevaren kunnen herkennen en vermijden.
- Lesmateriaal voor het basisonderwijs – Gericht op jongere leerlingen om financiële basiskennis vroeg aan te leren.
- Informatie over lenen, kredieten, beleggen en pensioensparen – Specifiek afgestemd op de vragen die jongeren hierover hebben.
Het platform biedt leerkrachten een eenvoudige manier om gastlessen aan te vragen en lesmateriaal te downloaden. Na registratie zoekt het platform automatisch een geschikte gastdocent op basis van beschikbaarheid en regio. Daarnaast helpt "Klasse bank" leerkrachten om de eindtermen rond financiële vaardigheden te behalen. De lessen zijn afgestemd op de door de overheid vastgestelde doelstellingen voor economisch onderwijs.
Meer info: 02/507.68.11 of https://www.klassebank.be
FEBELFIN V.Z.W.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.