Getest door dVO : Ford Grand Tourneo Connect 1.5 EcoBoost

06/12/2022 OM 09:12 - Dirk Willemen
Fordgrandtourneo1 011222

Ford zoekt connectie met de Caddy

Het zijn barre tijden voor wie de kost moet geven aan een nieuw samengesteld gezin. Torenhoge elektriciteitsrekeningen en dito gasfacturen vormen een aanslag op het budget van iedereen en zeker van wie veel verbruikers in huis heeft. Bovendien belooft ook de mobiliteit van deze mensen stilaan uit de hand te lopen, want een grote volledig elektrische gezinswagen kost nu eenmaal meer dan twee paar handenvol geld. Bovendien wordt het zoeken naar betaalbaar vervoer alleen maar bemoeilijkt doordat steeds meer merken afstappen van verbrandingsmotoren onder de motorkap. Gelukkig zorgt Ford voor soelaas met de Tourneo Connect en de Grand Tourneo Connect, die wij nog in een gewone benzineversie konden testen. Het gat in de markt?

Het segment van de zogenaamde bestel-breaks, of beter de gezinswagens voor grotere gezinnen, onderging de laatste maanden een aanzienlijke wijziging. De Stellantis-groep - het conglomeraat waarin Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Jeep, Peugeot, Citroën, DS en Opel vervat zitten en waaraan ook Toyota verbonden is voor wat de voertuigen uit dit segment betreft - koos voor de vlucht vooruit en besloot voortaan geen bestel-breaks met verbrandingsmotoren meer aan te bieden. Een beslissing die het aanzien van het segment van de ludospaces, zoals deze bestel-breaks ook wel eens genoemd worden, meteen helemaal van aanzien deed veranderen. Voortaan blijven er eigenlijk nog maar drie spelers meer overeind die in dit segment auto’s met verbrandingsmotoren aanbieden. Volkswagen met de Caddy, Renault met de Kangoo en Ford met de Tourneo Connect. Al is drie misschien wat overdreven, want Ford besloot bij de lancering van zijn nieuwe Tourneo Connect niet langer “cavalier seul” te spelen en zijn nieuwe bestel-break samen met Volkswagen te ontwikkelen. De Tourneo Connect lijkt daardoor voortaan als twee druppels water op de Volkswagen Caddy. Indien we echter helemaal volledig willen zijn bij dit segmentoverzicht, moeten we ook de Mercedes-Benz T-Klasse nog in deze vergelijking betrekken, want deze kloon met ster op neus van de Renault Kangoo, verdient eveneens zijn plekje onder de zon.

Fordgrandtourneo2 011222

Achtergrond

We moeten er overigens niet flauw over doen. Het magere aanbod in deze klasse heeft natuurlijk ook voor een groot deel te maken met het tanende succes van dit soort voertuigen. Ze laten zich immers al een hele poos de loef af steken door de SUV’s en cross-overs die ons de laatste jaren om de oren vliegen. Zij vallen door hun hogere rijpositie, hun gemakkelijke instap en hun wat stoerdere uiterlijk nu eenmaal wat meer in de smaak dan de weliswaar slim ontworpen maar lang niet zo sexy ludospaces. Het is overigens een wat rare vaststelling dat ruimere en handigere gezinswagens voorbijgestoken worden door minder ruime en minder praktische SUV’s, maar het is wel de realiteit waar de marketing-jongens van de verschillende merken dan ook graag op inspelen.

Het wegdringen van de bestel-breaks heeft, zoals daarnet al aangehaald, vooral gevolgen voor de grotere gezinnen die steeds minder keuze krijgen bij hun zoektocht naar een auto op hun maat. Ford verkleint die keuzemogelijkheid zelf overigens ook nog eens door voor de nieuwe Tourneo Connect de handen in elkaar te slaan met Volkswagen, dat in dit segment al jaren een grote concurrent is voor het merk met het blauwe ovaal. Je ziet het trouwens steeds meer, constructeurs die in hun zoektocht naar besparingen op ontwikkelingskosten toenadering zoeken tot collega’s zodat ze samen de kostprijs van hun modellen wat kunnen drukken. Over Renault en Mercedes-Benz hadden we het eerder al, net als over Toyota en de Stellantis-merken, en ook Ford bewandelt nu dezelfde weg door zijn Tourneo Connect over te nemen van Volkswagen. Een niet eens zo slechte keuze, want het merk uit Wolfsburg heeft met de Caddy al jaren een verkoopsucces in huis. De kruisbestuiving tussen Ford en Volkswagen heeft overigens niet enkel betrekking op de Tourneo of Transit Connect en de Caddy, want ook de Ford Ranger en de Volkswagen Amarok zullen voortaan als volwaardige neven door het leven gaan, terwijl de e-Transit, die we enkele weken geleden nog uitvoerig op de testbank legden, in de toekomst ook wel eens met een Volkswagen-logo op de weg zou kunnen verschijnen.

De samenwerking met Volkswagen, waarvan deze Tourneo Connect het eerste bewijs is, zou trouwens wel eens op het perfecte moment kunnen komen, want door de beslissing van Stellantis om voortaan alleen maar volledig elektrische versies meer aan te bieden, komt de markt van betaalbare bestel-breaks met een behoorlijke autonomie nog enkele jaren volledig open te liggen voor de vier merken die er nu nog in actief zijn. Je aansluiten bij één van de toonaangevers van het segment, is dan nog niet eens zo een slechte strategie. Ook al ademt alles aan je auto met blauw ovaal dan wel Volkswagen uit: het stuur is van VW-signatuur en zelfs de sleutel lijkt als twee druppels water op die van een Golf of zelfs een Skoda Octavia. Onderhuids heerst de constructeur uit Wolfsburg evenzeer, want de Tourneo Connect staat op het inmiddels welbekende MQB-platform, waarop bijvoorbeeld ook de Volkswagen Golf werd geënt en ook de kracht komt van het huis Volkswagen. De 1.5 EcoBoost uit ons testvoertuig is namelijk exact hetzelfde motorblok dat Volkswagen verkoopt als de 1.5 TSI. Een benzinemotor met een CO2-uitstoot van 143 tot 154 g/km. Wie dat wil, kan ook nog altijd voor de dieselmotor kiezen. Dan puurt de Tourneo Connect zijn vermogen van 102 pk uit een 2.0 EcoBlue dieselmotor, die een CO2-uitstoot van 128 tot 138 g/km heeft.

Fordgrandtourneo3 011222

Rijgedrag

Achter het stuur valt meteen het dashboard met centrale interfaces op. De bedieningselementen zitten verdeeld over een aanraakscherm van 8,5 of 10 duim. Of beter, ze zitten weggestopt in het uitgebreide menupakket, waarmee je wel even zoet bent om het helemaal te ontdekken. Omdat dit dashboard zo weggelopen lijkt uit de Golf doet niets nog aan een bestelwagen denken, terwijl de Tourneo Connect dat vanuit zijn roots eigenlijk gewoon wel is. Het is hoe dan ook een sprong vooruit inzake comfort en gebruiksgemak. Een mooi voorbeeld hiervan is de draadloze Apple Carplay- of Android Auto-connectie, die je smartphone wel heel erg toegankelijk maakt in de auto. Ford heeft overigens wel een paar eigen accenten in het dashboard aangebracht, zodat je achter het stuur heus wel het gevoel hebt in een Ford te zitten. Het grote aanraakscherm, dat standaard 8,5 duim groot is, maar tegen meerprijs dus ook tot 10 duim uitgebreid kan worden, kan, eveneens tegen meerprijs, vlak voor de neus van de bestuurder het gezelschap krijgen van een 10,20 duim grote digitaal dashboard, dat de traditionele meters vervangt. Ons testvoertuig was echter nog met de traditionele meters toegerust, die overigens ook zeer overzichtelijk overkomen.

De prominente plaats van het grote aanraakscherm betekent meteen ook dat een aantal fysieke knoppen naar de eeuwige jachtvelden verwezen zijn. Een vooruitgang die soms ook tot wat frustratie kan leiden, omdat de overzichtelijkheid daarmee soms eveneens richting diezelfde jachtvelden gaat. Al zal dit na enige gewenning al bij al wel meevallen, want het multimedia-systeem dat schuil gaat achter dit grote aanraakscherm betekent meteen wel dat de Tourneo Connect echt helemaal het predicaat van veredelde bestelwagen achter zich heeft gelaten. Bovendien heeft Ford ervoor geopteerd om voor de bediening van de klimaatfuncties toch maar bij de fysieke toetsen te blijven zweren. Een goede keuze als je het ons vraagt …

Het is trouwens prettig toeven achter het stuur van de Tourneo Connect, die over een ruime instap en een goed instelbare rijhouding beschikt. Eigenschappen die overigens naadloos overgaan in de rijkwaliteiten van deze bestel-break. De ophanging is, zoals we dat van een Duitser gewoon zijn, best stevig te noemen. Omdat Volkswagen (en dus ook Ford …) de starre achteras onder de auto uit heeft gehaald, krijgt het rijgedrag duidelijk een opstoot. Het geheel voelt daardoor minder springerig aan. In combinatie met een relatief precieze besturing, biedt dit op de Ardeense wegen heel wat rijplezier, ondanks de toch best grote afmetingen van deze ludospace. Doe daar ook nog de goed zittende zetels en de prima geluidsisolatie bovenop en je komt uit bij een auto die ook familievaders met een rijdershart zal bekoren.

De keuze voor de 1.5 TSI van Volkswagen legt de Grand Tourneo Connect trouwens geen windeieren, want deze krachtbron beschikt, dankzij cilinderuitschakeling en de vooruitstrevende Miller-cyclus, over een vroeg beschikbaar koppel dat het rijplezier alleen maar ten goede komt. Het maakt van de Tourneo verre van een sprinter, want daarvoor is het vermogen van 114 pk net iets te beperkt en valt ook het maximaal koppel van 220 Nm een beetje laag uit, maar het geeft hem net die schwung die je van een familie-auto verwacht. Concreet betekent dit dat je vlot met het verkeer mee kunt komen. Zeker wanneer je vaardig schakelt met de soepel schakelde manuele zesversnellingsbak.

Fordgrandtourneo4 011222

Veiligheid

Zoals het een gezinswagen betaamt, doet de Tourneo Connect geen toegevingen als het op veiligheid aankomt. Ford biedt dan ook een heel arsenaal aan veiligheidsuitrusting. Zowel passief als actief. Een snelheidsbegrenzer die de snelheid aanpast in functie van de borden en inmiddels zowat alle kinderziekten achter zich heeft gelaten, vormt daarvan misschien wel het mooiste voorbeeld, maar ook een waarschuwing voor achteropkomend verkeer bij manoeuvres vinden we altijd mooi meegenomen. Daarnaast beschikt de ludospace van Ford eveneens over dodehoekdetectie en heeft hij een handig parkeerhulpsysteem dat zelfs werkt in combinatie met een aanhangwagen. Scharende aanhangwagentjes bij het achteruit parkeren behoren op die manier tot de voltooid verleden tijd.

De Tourneo Connect heeft, alles samengeteld, maar liefst negentien rijhulpsystemen aan boord, waardoor hij zelfs met de meest luxueuze modellen uit hogere segmenten kan wedijveren.

Comfort

Ford koos voor de tweede zetelrij voor een echte bank en geen afzonderlijke zetels. De bank is niet in de diepte verstelbaar, maar de zetel rechts kan wel naar voren geklapt worden zodat de derde zetelrij makkelijk bereikbaar is. Deze zetelrij bestaat overigens wel uit twee afzonderlijke zetels. Die voelen iets minder comfortabel aan dat de zitbank op de tweede rij en bieden ook iets minder beenruimte. Daardoor is de derde zetelrij vooral geknipt voor kinderen of jongvolwassenen (zolang die hun groeistoot tenminste nog niet achter de rug hebben).

Fordgrandtourneo5 011222

Functionaliteit

De Tourneo Connect wordt aangeboden met twee koetswerklengtes (4,5 en 4,83 meter lengte), die beide zowel met vijf als met zeven zetels leverbaar zijn. Al moeten we er wel meteen aan toevoegen dat de korte uitvoering met zeven zetels slechts 30 cm laadlengte overhoudt, terwijl dat bij ons testmodel, die dus ook als Grand Tourneo Connect te boek staat, 63 cm is. Het is een wereld van verschil als het op functionaliteit aankomt. Die 30 cm van de korte versie leiden immers tot een laadvolume van slechts 191 liter, terwijl je bij de lange versie 446 liter ter beschikking hebt om je spullen op te bergen. Volstaat dat niet, dan kan de laadruimte altijd nog uitgebreid worden door de achterste zetels weg te nemen waardoor een laadruimte van respectievelijk 1.212 en 1.720 liter ter beschikking is. Als je alle zetels (dus ook de tweede rij) wegneemt, verandert de Tourneo als het ware in een Transit, want dan krijgt de laadruimte echte bestelwagenallures. Wat anders te denken van een laadvolume van respectievelijk 2.556 en 3.105 liter voor de korte en de lange uitvoering. Voor alle duidelijkheid: om aan de hierboven genoemde laadvolumes te komen, moet je de banken echt letterlijk uit de auto nemen. Een karwei dat je bij voorkeur met zijn tweeën opknapt. Wie voor de gemakkelijkere weg wil kiezen, kan de rugleuning ook gewoon telkens neerklappen, waardoor eveneens een vlakke laadvloer ontstaat, maar dat kost je dus wel ettelijke centimeter laadhoogte en dus ook functionaliteit.

Voor ruimteveelvraten is er ook een beetje slecht nieuws, want wie echt het onderste uit de kan wil, zou misschien geneigd kunnen zijn om ook de rugleuning van de passagiersstoel vooraan neer te klappen, zoals dat vroeger kon, maar dat is voortaan niet meer mogelijk. Ford (of moeten we zeggen Volkswagen) heeft duidelijk geopteerd om te blijven zweren bij weinig moduleerbaarheid. Een keuze die tot wat meer zitcomfort leidt, maar niet altijd even goed aanvoelt als het op functionaliteit aankomt. Een kritiekpuntje dat we meteen ook kunnen doortrekken naar het ontbreken van slimme aflegvakken achterin de auto.

De achterste twee rijen zijn bereikbaar via twee schuifdeuren. Dat biedt voordelen bij het instappen, maar heeft ook één groot nadeel: de zijruiten kunnen immers niet geopend worden. Niet op de tweede rij en evenmin op de derde. Gelukkig maakt een meer dan behoorlijk werkende airconditioning veel goed.

TCO

Het is inmiddels een pijnlijk riedeltje, maar toch moeten we het ook nu weer afspelen: zonder hybride ondersteuning wordt deze grote gezinswagen op benzine fiscaal met de grond gelijk gemaakt. Om nog maar te zwijgen over zijn dieselbroer. Zakelijke gebruikers zullen dus misschien eerder lonken naar de elektrische concurrentie, al zal het gebrek aan autonomie en de prijs ervan hen misschien wel afschrikken. Kortom, het wordt een rekensom waarbij een hogere aankoopprijs vergeleken moet worden met een hoger VAA en een lagere fiscale aftrekbaarheid, terwijl in deze tijden van hoge energieprijzen ook duidelijk afgewogen zal moeten worden wat in gebruik nu het duurst zal zijn: benzine tanken of elektriciteit opladen thuis of elders. Een automodel kiezen was inderdaad nooit moeilijker dan het vandaag is.

Wij kunnen echter alleen maar de naakte cijfers van de Fleet-Flits test voorleggen als hulpmiddel bij dit rekensommetje. Beginnen doen we met de vaste kosten. De Ford Grand Tourneo Active met 1.5 EcoBoost benzinemotor kost 30.805 euro, inclusief BTW. Wie de manuele zesversnelllingsbak graag inruilt voor een automaat, rijdt met de Tourneo Grand Connect uit de showroom voor een bedrag van 32.800 euro, inclusief BTW. Voor de Sport-uitvoeringen dien je nog wat dieper in de geldbuidel te tasten, terwijl de Titanium net iets goedkoper is dan de door ons geteste Active. De uitstoot van de benzinemotor, die varieert tussen 143 en 154 g/km, zorgt ervoor dat de fiscale aftrek beperkt is van 50 tot 52% en heeft eveneens een nadelige invloed op het VAA dat voor een auto van om en bij 30.000 euro, inclusief BTW, met 2.825 euro per jaar toch bijzonder fors genoemd mag worden.

Met een verbruik van 7,61 l/100 km toonde de Grand Tourneo Connect zich op ons testparcours dan weer wel redelijk zuinig voor een auto van zijn afmetingen. Wie het gaspedaal trouwens met enige terughoudendheid beroert, kan dat verbruik nog verder terugdringen, zoals wij bewezen op het afsluitende autosnelweggedeelte, waar we aan een gemiddelde snelheid van 110 km/ op cruise control het gemiddeld verbruik konden beperken tot 6,20 l/100 km.

Fleet-Flits conclusie

Ford heeft een gouden zet gedaan door de nieuwe Tourneo Connect niet langer in eigen beheer te bouwen, maar hem bij Volkswagen te halen. Dat resulteert in meer binnenruimte, een interieur dat het bestelwagenverleden volledig achter zich laat en een aandrijflijn en ophanging die borg staan voor best wat rijplezier. De eigen neus van de Tourneo Connect onderscheidt hem van zijn tegenhanger bij Volkswagen, de Caddy, maar voor het overige lijken de twee modellen echt als twee druppels water op elkaar.

Het neemt niet weg dat Ford met deze nieuwe Tourneo Connect op best wat gegadigden zal mogen rekenen, al zullen die dan misschien vooral uit het particuliere publiek komen, dat gecharmeerd zal raken door de aantrekkelijke instapprijs van net geen 30.000 euro, inclusief BTW, voor de Titanium-uitvoering. Voor zakelijke gebruikers zal de fiscale toets waarschijnlijk afschrikken, maar het is maar de vraag of echte kilometervreters hun gading zullen kunnen vinden bij die volledig elektrische concurrentie.

Concurrenten voor de Ford Grand Tourneo Connect 1.5 EcoBoost

Renault Kangoo

Renaultkangoo 011222

Renault blijft duidelijk de kaart van de bestel-break trekken. Een segment waarvan het ooit jaren geleden zo een beetje de uitvinder was. Met de nieuwe generatie van de Kangoo lijkt de Franse constructeur goed beslagen op het ijs te komen, want de auto is zowel inzake technologie als comfort en praktisch nut helemaal klaar om grote gezinnen te charmeren. Met een instapprijs van 23.465 , inclusief BTW, doet hij de Ford Tourneo Connect trouwens de baard af, maar hij is wel wat korter en heeft met 102 pk ook net iets minder vermogen dan zijn concurrent met het blauwe ovaal.

Mercedes-Benz T-Klasse

Mercedesbenzt 011222

De Mercedes-Benz T-Klasse is de neef van de hierboven vermelde Renault Kangoo, maar hij ligt wel iets meer in de prijsklasse van de Ford Grand Tourneo Connect. Daarvoor krijg je als inzittende wel een hoogwaardige bekleding (waar je overigens wel nog een meerprijs voor moet betalen), een extra airbag en een iets hoger comfort. De constructeur uit Stuttgart nam immers geen genoegen met een loutere Duitse kopie van de Franse bestel-break en nam daarom het comfort van de Kangoo onder handen om er een eigen T-Klasse-sausje overheen te gieten. Zonder evenwel te raken aan de rij-eigenschappen en het praktisch nut van deze ludospace. Mercedes-Benz biedt de T-Klasse overigens niet enkel aan met een 102 pk sterke benzinemotor, maar eveneens met een exemplaar van 131 pk.

Citroën Berlingo MultiSpace

Citroenberlingo 011222

De volledig elektrische Citroën Berlingo vertegenwoordigt in deze vergelijking de toekomst. Een toekomst die evenwel een fors duurder prijskaartje heeft, want het instapmodel van deze Franse volledig elektrische ludospace kost met 42.180 euro bijna 50% meer dan de Grand Tourneo Connect. Daarvoor krijg je dan wel een auto die qua rij-ervaring zeker heel wat in huis heeft en die ook op het vlak van geconnecteerde extra’s veel te bieden heeft. Zoals al gezegd, het summum van het autorijden van de toekomst, inclusief de laadbeurten onderweg...

Technische fiche Ford Grand Tourneo Connect 1.5 EcoBoost

Motor: 1.498 cc viercilinder benzinemotor

Max. totaalvermogen: 84 kW/114 pk

Max. koppel: 220 Nm

Aandrijving: voorwielaandrijving, manuele zesversnellingsbak

Gem. verbruik gemengde cyclus: 7,61 l/100 km

Gem. verbruik stadsverkeer: n.g. l/100 km

Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 8,66 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 7,32 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 6,20 l/100 km

Inhoud kofferruimte: 446 liter

Fabrieksgarantie: 2 jaar

Acceleratie 0-100 km/u: 12,7 sec.

Topsnelheid: 171 km/u

CO2-uitstoot: 143 tot 154 g/km

Fiscale aftrekbaarheid: 50 tot 52 %

Voordeel van alle aard testvoertuig 2.825,26 euro per jaar

235,44 euro per maand

Catalogusprijs BTW excl. Ford Grand Tourneo Connect 1.5 EcoBoost: 25.458,68 euro


Fleet-Flits digest

De Fleet Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.

De test gebeurt op een vast testparcours van 500 km met daarin een snelweggedeelte dat afgelegd wordt aan een gemiddelde snelheid van 120 km/u, een gedeelte met heuvelachtige binnenwegen in de Ardennen, een stadsgedeelte en opnieuw een snelweggedeelte dat deze keer afgelegd wordt tegen 110 km/u met gebruik van de snelheidsregelaar. Tussen elk van deze onderdelen wordt het testvoertuig afgetankt, waardoor een zeer accuraat verbruikcijfer ontstaat, dat bruikbaar is voor onze TCO-berekening. Voor plug-in hybrides gebruiken we de elektrische energie tijdens het gedeelte op binnenwegen. Op die manier krijgen we een correct idee van het effect van de hybride technologie op het gemiddeld verbruik van de combinatie van de verbrandings- en de elektromotor. Het stadsgedeelte geven we echter sowieso een nulwaarde voor wat het verbruik betreft (met een plug-in hybride zou je in de stad immers sowieso volledig elektrisch moeten rijden), maar wordt (zoals ook bij onze andere testen) niet meegerekend in de berekening van het gemiddeld totaalverbruik.

Rijgedrag: 8,58/10

Veiligheid: 8,01/10

Comfort: 8,06/10

Functionaliteit: 7,95/10

TCO: 6,38/10

Fleet Flits Score: 7,80/10


Afgewogen

+ Erg ruime gezinswagen

+ Zuinig voor een auto van zijn afmetingen

+ Prettig rijgedrag

- Achterruiten kunnen niet geopend worden

- Modulariteit had wat beter gekund

- Fiscale aftrekbaarheid en VAA

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.