Getest door dVO : Ford Kuga 2.5 PHEV ST-Line

Hybrides a gogo
Ford breidde zijn arsenaal aan milieuvriendelijke modellen de laatste maanden stevig uit. Centrale spil in dat offensief is de nieuwe Kuga, want Ford presenteert van zijn middelgrote SUV, naast een diesel- en een benzinevariant, meteen ook drie hybride modellen. Naast de mild hybrid en de gewone hybride debuteert immers ook een PHEV of plug-in hybride. En het was net met deze “stekkerversie” dat Fleet-Flits de Ardennen in trok.
SUV’s vormen een aardig wingewest voor de meeste constructeurs en iedere zichzelf respecterende fabrikant van auto’s heeft er dan ook wel minstens een twee- of drietal in zijn gamma rondrijden. Ford is geen uitzondering op deze regel, maar verrast met de nieuwe Kuga wel in die mate dat de constructeur hem iets meer “autoachtig” heeft gemaakt. De Kuga oogt dan ook als een wat hoger op zijn poten gezette Focus en die gedaanteverwisseling doet hem goed. Niet dat de Kuga kleiner is geworden dan zijn voorganger. Wel integendeel, want hij werd 9 centimeter langer en 4,5 centimeter breder, maar vooral ook zowat 4 centimeter lager. Het spelen met de dimensies leverde samen met wat handige pentrekken bij het design een heel mooi resultaat op, dat toch perfect binnen het Ford-familieplaatje past.
Achtergrond
De eerste generatie van de Ford Kuga werd in de herfst van 2007 als conceptauto voorgesteld en debuteerde echt in de lente van 2008. Hij deelde toen al het onderstel met de wagen waar hij nu zo op lijkt, de Ford Focus. In 2013 kwam de tweede generatie op de markt, die Ford opvatte als een “wereldauto”. Dat betekende concreet dat de Kuga ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aangeboden werd, maar daar als de Ford Escape door het leven ging. Een situatie die ook na de lancering van de derde generatie in 2019 bleef duren. Het is met de komst van deze derde generatie dat ook de hybride krachtbronnen hun debuut maken.
Toch betekent de nieuwe Kuga voor Ford meer dan zo maar de 3de generatie van deze modelreeks. Door het steeds groter wordende succes van de SUV is de Kuga nu zoveel meer dan een aanvullend model bovenop het succesproduct dat de Focus toch jarenlang is geweest. SUV’s zijn vandaag immers goed voor bijna de helft van alle Europese autoverkopen en als generalist is het dan ook gewoon van levensbelang dat je je in deze markt staande weet te houden met sterkhouders, die het publiek op meerdere manieren weten te bekoren. Een breed SUV-gamma is één zaak (iets waar ze met de nieuwe Puma, die we eerder al testten, een mouw aan passen), modellen die alle moderne technologie aan boord hebben een andere. Het is net in die optiek dat het brede hybride gamma van de Kuga gezien moet worden.

Rijgedrag
Het belang van de Kuga voor de Ford-verkopen wordt nog het meest benadrukt door het brede motorenpallet dat ter beschikking staat. Naast de 1.5 TDCi van 120 pk en de 2.0 TDCi, die de integraal aangedreven 4x4 met 190 paardjes aanvuurt, biedt Ford ook nog een conventionele 1.5i EcoBoost benzinemotor aan, die 120 of 150 pk op het asfalt zet. Het hybride gamma wordt gevormd door de benzine plug-in hybride versie die wij testreden, een 2.0 mild hybride diesel met 150 pk en een HEV (of hybride die niet aan de stekker moet)-benzinekrachtbron, die aan de rechtervoet 200 pk ter beschikking stelt.
De plug-in hybride combineert een atmosferische 2,5-liter benzinemotor met een elektromotor, die samen een gecombineerd vermogen van 225 pk afleveren. Dat vermogen maakt van de Kuga PHEV best een vaardige jongen, getuige zijn sprint van nul naar honderd in amper 9,2 seconden. Toch zorgt de combinatie van beide motoren met een traploze continue variabele transmissie, die je met een draaiknop bedient, ervoor dat de Kuga vooral heerlijk soepele rijprestaties laat voelen. Ook als het terrein wat veeleisender wordt. De Ford Kuga PHEV kan tot 56 km puur elektrisch rijden. Hij biedt je als bestuurder trouwens de mogelijkheid om naast dat volledig elektrisch rijden ook in hybride rijmodus te rijden of te opteren voor de Save-functie. In het eerste geval streeft de software van de auto de optimale wisselwerking tussen de benzinekrachtbron en de elektromotor na, in het tweede wordt de energie in de batterij op peil gehouden, zodat je die later kan gebruiken, wanneer je bijvoorbeeld in een emissieloze zone of gewoon in de stad rijdt.
Op de middenconsole kies je tussen een aantal rijmodi. Bestuurders hebben er de keuze tussen Eco, Sport, Normaal, Onverhard en Glad wegdek. Afhankelijk van die keuze verandert ook meteen het uiterlijk van de meters op het instrumentenbord, al komt bij de aanpassing van het rijgedrag bij de PHEV geen integrale aandrijving kijken, die op onverhard of glad wegdek voor meer tractie kan zorgen, want de plug-in Kuga is enkel met voorwielaandrijving leverbaar. Het rijgedrag wordt dus uitsluitend geregeld of bijgestuurd door de rij-assistentiesystemen.
Rijden doet de Kuga overigens meer dan behoorlijk. Dat dankt hij onder meer aan zijn lichtgewicht architectuur, die hij deelt met de Focus. Daardoor brengt het grote koetswerk toch geen meergewicht op de weegschaal. Sterker nog, de nieuwe Kuga is 80 kg lichter dan zijn voorganger. Helaas gaat deze redenering niet op voor ons testvoertuig, want dankzij zijn batterijpakket schiet er van dat lichtgewicht karakter niet veel meer over. En toch … achter het stuur voel je weinig wat in de richting van logheid zou kunnen neigen. Ford heeft zijn huiswerk dan ook goed gedaan en ervoor gezorgd dat de Kuga zich vlot laat sturen. Ook wanneer de weg aardig bochtig wordt. Het succesrecept achter dit levendige gedrag is een maar liefst 10% grotere koetswerkstijfheid en een breder spoor. De batterijen werden trouwens zo laag mogelijk ingebouwd, waardoor het zwaartepunt van de auto lager komt te liggen. De Focus is dus nooit ver uit je gedachten, wanneer je de Kuga op eerder sportieve wijze een of andere Ardeense afdaling instuurt. Enkel wanneer je de remmen beroert, overvalt je een gevoel van gewichtsdruk. Dat is uiteraard te wijten aan het gewicht van de batterijen, maar ook aan het feit dat via het rempedaal energie wordt gerecupereerd, die de autonomie van de batterij ten goede komt. Een techniek die echt werkt, want tijdens afdalingen merk je zeer duidelijk dat de batterij nog aan capaciteit wint.
Veiligheid
De Kuga PHEV komt goed beslagen op het ijs wanneer het op veiligheid aankomt. Een automatische noodremfunctie, verkeersbordherkenning en spoorassistentie worden standaard aangeboden. Voor een dodehoekdetectie en een achteruitrijcamera moet wel bijbetaald worden. Ze zitten immers samen in een optiepakket waarvoor 1.600 euro neergeteld dient. Voor die prijs krijg je er evenwel ook nog een adaptieve snelheidsregelaar bovenop.
Inzake passieve veiligheid zit het overigens ook wel snor, want de Kuga behaalt in de EuroNCAP-test vijf sterren (weliswaar voor de niet-hybride versie) en krijgt voor de bescherming van volwassen inzittenden met 92% een erg goede score mee. De protectie van meerijdende kinderen is voor NCAP op zijn beurt 86% waard.

Comfort
Het interieur van de Ford Kuga kreeg bij de lancering van de derde generatie een stevige por in de rug. Het knap vormgegeven dashboard wordt beheerst door een groot centraal touchscreen voor de bediening van de multimedia. Opvallend is wel dat Ford ervoor gekozen heeft de bediening van de belangrijkste audio- en klimaatfuncties over te laten aan afzonderlijke knoppen, die in twee aparte secties onder het touchscreen zijn geplaatst. Dat bespaart je als bestuurder het doorlopen van menu’s alvorens bijvoorbeeld de temperatuur 1° C warmer of kouder te zetten. Het touchscreen zelf reageert overigens perfect op de commando’s van je vingers. Het staat recht op het dashboard. Dat zullen passagiers ongetwijfeld fijn vinden, maar voor de bestuurder had het scherm misschien beter net iets meer in zijn richting gedraaid gestaan. Dat zou de zichtbaarheid en de ergonomie nog net dat tikkeltje beter gemaakt hebben.
Het interieur heeft - niet geheel verrassend - heel veel gemeen met dat van de Focus. De voorzetels zijn wat hoger ingebouwd, maar zitten net zo comfortabel als bij de middenklasser van het merk met het blauwe ovaal. Aangezien wij met de ST-Line op pad mochten, waren onze stoelen voorzien van knappe rode stiksels, die overigens smaakvol doorheen het hele interieur worden doorgetrokken en het een duidelijk sportiever imago geven, zonder af te dingen op de zitkwaliteiten. Die zitkwaliteit vormt voor ons overigens de sterkhouder van het interieur, waarvan de kwaliteit toch voor een groot deel bepaald wordt door de uitrustingsvariant waar je voor kiest. De Trend is eerder sober, de ST-Line ronduit sportief-comfortabel, terwijl de Vignale voor onberispelijke luxe gaat. Wie overigens op zijn rust staat, kiest ook best voor het tegen meerprijs leverbare Active Noise Control-systeem dat de motor- en transmissiegeluiden dempt. De afwerkingskwaliteit van het interieur is goed te noemen, al had de materiaalkeuze iets speelser gemogen, zodat wat overbodig kunststof weggepoetst had kunnen worden.
Functionaliteit
De koffer van de nieuwe Kuga werd groter, al moet de PHEV-versie wel een gedeelte afstaan aan de batterijen. Toch is de koffer met 411 liter nog altijd 189 liter groter dan voorheen. Ford heeft een gedeelte van die extra ruimte overigens gehaald bij een bijkomend aflegvak onder de laadvloer. Altijd handig om losse spullen in op te bergen, al zal deze ruimte bij de PHEV toch vooral gebruikt worden om de onmisbare laadkabels voor de batterij in mee te nemen. Wie helemaal safe wil spelen, opteert echter nog het best voor een optioneel reservewiel, dat ook een handig plekje onder de laadvloer kan krijgen.
De laadruimte is overigens modulair, in die zin dat de achterbank over een afstand van 15 centimeter kan verschuiven. Zo kan je zelf een “trade-off” maken tussen beenruimte achteraan (tot bijna één meter) en bagageruimte in de koffer. En wie zelfs daar niet genoeg aan heeft, kan de achterbank in twee delen ook volledig neerklappen en komt zo aan 1.481 liter bagageruimte.
Nog een laatste aandachtspunt is dat de PHEV-versie slechts 1,2 ton mag trekken. Toch een heel verschil met de 2,1 ton die de krachtigste diesel op sleep mag nemen. Wie geregeld een aanhangwagen of caravan aan de trekhaak wil hangen, houdt daar dus best even rekening mee.
"Een gemiddeld verbruik van 5,46 l/100 km. Een zeer behoorlijk cijfer voor een zware auto als de Kuga."
TCO
Ford is bijzonder zuinig gebleven in de prijszetting van zijn nieuwe Kuga. Hij kost immers amper 175 euro meer dan zijn gelijkwaardige voorganger. Het merk uit Keulen verdient alle lof voor deze prestatie, die uiteraard een duidelijk effect heeft op de TCO van dit model.
Wie echt goedkoop de weg op wil, kiest overigens het best voor de Trend-uitvoering, die nog netjes onder de grens van de 40.000 euro, inclusief BTW, blijft.
Wie zo een Trend combineert met de PHEV-aandrijving, zit helemaal gebeiteld, want met een CO2-uitstoot van amper 26 g/km heeft hij een aftrekbaarheid van 100%. Zakenlui zullen het graag lezen! De sportieve ST-Line en de luxueuzere Vignale komen overigens ook onder die magische fiscale grens uit wanneer ze een PHEV in het vooronder hebben.
Tijdens onze test kwamen we uit op een gemiddeld verbruik van 5,46 l/100 km. Een zeer behoorlijk cijfer voor een zware auto als de Kuga. Wij gebruikten de Save-functie op het eerste autosnelweggedeelte, zodat we de energie van de batterij optimaal konden benutten tijdens ons veeleisende Ardennentraject. Op dat gedeelte kwamen we dan ook uit op een gemiddeld verbruik van 4,73 l/100 km. Wie vlijtig iedere avond zijn batterij oplaadt, kan - zeker met een verplaatsingspatroon zonder al teveel kilometervreten - het benzineverbruik zeker nog verder terugdringen en het zelfs tot 0,0 l/100 km herleiden, wanneer het woon/werk-verkeer beperkt is tot pakweg 45 km.
Fleet-Flits conclusie
De Kuga vormt het antwoord van Ford op het groeiend succes van de SUV, dat de gebruikelijke berlines alsmaar meer doet wegdeemsteren in de verkoopstatistieken. Ford heeft de ontwikkeling van de derde generatie van de Kuga dan ook verstandig aangepakt, want dankzij een knap design en het creatief omgaan met de dimensies van het model, staat er in plaats van een eerder plompe SUV plots een wat hoog op zijn wielen gebouwde Focus “look-a-like”.
De combinatie van een 2,5-liter benzinemotor en een elektromotor, die samen goed zijn voor een vermogen van 225 pk, mag eveneens als een schot in de roos beschouwd worden. Het geeft deze toch zware auto immers meer dan voldoende elan om ongebreideld rijplezier op te leveren. Bovendien zorgen de grote batterijen ervoor dat de Kuga ook echt over een “bruikbare” elektrische autonomie beschikt. Dat betekent dat wie dicht bij zijn werk woont, misschien wel genoeg heeft aan enkel zijn elektromotor, en wie toch wat verder woont, sowieso minder naar de pomp zal moeten. Tenminste … als je de Kuga geregeld aan het stopcontact hangt, want dat is natuurlijk wel een conditio sine qua non. Om milieuvriendelijk te rijden, om de brandstofrekening te beperken en om mooie gemiddelde verbruiksresultaten te realiseren.
Concurrenten voor de Ford Kuga 2.5 PHEV ST-LinePeugeot 3008 PHEV 225 e-EAT8 De Peugeot 3008 is wat steviger geprijsd dan de Ford Kuga, maar krijgt standaard wel een achteruitrijcamera mee. Binnenin oogt deze Fransman heel wat kleuriger dan zijn Duits/Amerikaanse tegenhanger en het merk met de Leeuw lijkt ook iets vrijgeviger als het op materiaalkeuze aankomt. Qua afwerkingsniveau ontlopen de twee SUV’s elkaar nauwelijks. Ook op motorisch vlak zit de Peugeot 3008 de Kuga op de hielen, want beide puren ze 225 gecombineerde pk’s uit hun benzine- en elektromotor. Opvallend is wel dat Peugeot hiervoor genoeg heeft aan een 1.6 verbrandingsmotor, terwijl dat bij de Ford een 2.5. is Met een uitstoot van minder dan 49 g/km ontpopt ook deze auto uit Sochaux zich als een fiscaal aantrekkelijk koopje. Opel Grandland X Hybrid4 De Opel Grandland is een volle neef (of is het een tweelingsbroer?) van de Peugeot 3008. In tegenstelling tot de voorwielaangedreven variant van de Peugeot hierboven, gaat het hier om de 300 pk sterke vierwielaangedreven Hybrid4-uitvoering, die overigens ook bij Peugeot in de catalogus staat als 3008 Hybrid4. Niettegenstaande de Opel wat “overpowered” lijkt ten opzichte van de 3008 en de Kuga, rijdt hij de Ford nergens naar huis. Integendeel zelfs, want het stevige onderstel van de Kuga en de rijkelijke binnenruimte vormen de sterkhouders van de SUV met het blauwe ovaal. Bovendien toont hij zich ook heel wat prijsvriendelijker. En daar kunnen de betere acceleratiekwaliteiten van de Grandland X niet echt veel op afdingen. BMW X3 xDrive30e BMW heeft inmiddels een hele batterij X-en in zijn gamma. Van de X1 tot de X7 is er voor elk wat wils te vinden in het gamma uit Beieren. De meeste van hen hebben inmiddels ook plug-in hybride aandrijving, zodat BMW perfect kan inspelen op de fiscale verwachtingen van zijn zakelijke klanten. De X3 toont zich van bij de eerste meters een bijzonder aangename rij-auto, die ondanks zijn zuinige natuur zijn sportief kleed niet heeft afgelegd. Tegenover al die pracht staat natuurlijk een stevig prijskaartje, dat zich vandaag gelukkig nog handig fiscaal laat wegfilteren. Op voorwaarde dat je niet te stevig in de optielijst duikt, want deze “Münchener” zit maar op het randje wat de netto-capaciteit van zijn batterij betreft, waardoor hij mits teveel opties boven de 49 g/km CO2-uitstoot zou kunnen belanden. En dan is de 100% aftrekbaarheid van deze SUV natuurlijk als sneeuw voor de zon verdwenen. |
Technische fiche
Motor: 2.499 cc benzine viercilinder in lijn + elektromotor
Max. vermogen: 165 kW/225 pk
Max. koppel: 200 Nm
Aandrijving: voorwiel, continue variabele transmissie (CVT)
Gem. verbruik gemengde cyclus: 5,46 l/100 km
Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 4,73 l/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 6,55 l/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 5,54 l/100 km
Inhoud kofferruimte: 405 liter
Fabrieksgarantie: 2 jaar
Acceleratie 0-100 km/u: 9,2
Topsnelheid: 200 km/u
CO2-uitstoot: 26 g/km
Fiscale PK: 13
Fiscale aftrekbaarheid: 100%
Catalogusprijs BTW excl. Ford Kuga 2.5 PHEV ST-Line: 36.404,96 euro
Voordeel van alle aard (incl. GPS, airco en airbag) voor wagen personeelslid:
Werknemerkosten: 1.510,29,00 euro (632,67 euro netto belastingseffect)
Werkgeverskosten: 474,67,64 euro (323,64 euro CO2-bijdrage + 151,03 euro vennootschapsbelasting op verworpen uitgaven)
Voordeel van alle aard (incl. GPS, airco en airbag) voor wagen zelfstandige:
1.510,29,00 euro (868,42 euro netto belastingseffect) + 151,03 euro vennootschapsbelasting op verworpen uitgaven
Fleet-Flits digest
De Fleet-Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.
De test gebeurt op een vast testparcours van 500 km met daarin een snelweggedeelte dat afgelegd wordt aan een gemiddelde snelheid van 120 km/u, een gedeelte met heuvelachtige binnenwegen in de Ardennen, een stadsgedeelte en opnieuw een snelweggedeelte dat deze keer afgelegd wordt tegen 110 km/u met gebruik van de snelheidsregelaar. Tussen elk van deze onderdelen wordt het testvoertuig afgetankt, waardoor een zeer accuraat verbruikcijfer ontstaat, dat bruikbaar is voor onze TCO-berekening.
Rijgedrag: 8,23/10
Veiligheid: 8,52/10
Comfort: 7,46/10
Functionaliteit: 7,75/10
TCO: 8,15/10
Fleet-Flits Score: 8,02/10
Afgewogen
+ Echte autonomie van 50 kilometer
+ Fiscaal aantrekkelijke auto
+ Uitstekende wegligging
- Meergewicht weegt op remgedrag
- Batterijen pikken 64 liter kofferruimte in
- Materiaalkeuze had iets meer creativiteit mogen hebben
FORD GENK
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.