Getest door dVO : Cannondale Canvas Neo

Mobiliteit anders bekeken
De elektrische fiets is de afgelopen jaren aan een steile opmars bezig. Waren de eerste elektrisch aangedreven fietsen er nog vooral om ook senioren opnieuw mobieler te maken, dan is de “electric bike” vandaag een hip en vaak trendy vervoersmiddel geworden, dat voor velen een uitstekend alternatief voor de auto biedt. Een evolutie waar ook de leasing-wereld inmiddels mee is ingestapt, zoals Arval met zijn Arval Bike Lease bewijst. Het was via deze formule dat wij de Cannondale Canvas Neo 1 aan de tand konden voelen.
De elektrische fiets heeft het afgelopen decennium een spectaculaire weg afgelegd. Van een vervoersmiddel voor voornamelijk senioren, waar de geoefende fietser zijn neus voor optrok, is de elektrische fiets uitgegroeid tot een gegeerd object voor veel werknemers. Een evolutie die nog veel meer potentieel heeft.
Achtergrond
De bedrijfsfietsenmarkt doet het bijzonder goed. Als alternatief voor de auto of als onderdeel van een mobiliteitsmix die beter past bij hoe vandaag naar mobiliteit voor werknemers wordt gekeken. De sterke evolutie die e-bikes en in hun slipstream ook speedpedelecs hebben doorgemaakt is uiteraard niet vreemd aan deze trend. Vandaag is het hip om te kiezen voor een e-bike als vervoermiddel. Tegelijk is het ook slim, want je kan er de files mee omzeilen. Bovendien doet zich nog een ander fenomeen voor, want de elektrische fiets haalt ook mensen naar de fiets, die tot voor kort voor de kleinste verplaatsing hun vierwieler gebruikten. Naar het werk fietsen, is immers niet langer iets waarvoor een stevige conditie nodig is of waardoor je compleet bezweet op het werk arriveert. Het kan je bovendien de klik in je hoofd laten maken om zelf sneller de fiets te nemen. Sterker nog, het gebeurt geregeld dat iemand eerst een elektrische fiets koopt, om na afloop van zijn financieringstermijn de elektrische fiets te behouden voor het woon/werk-verkeer en een tweede fiets zonder elektrische aandrijving te leasen omdat de werknemer de liefde voor de fiets (opnieuw) ontdekt heeft.
Een evolutie waar de leasing-wereld gepast op ingespeeld heeft. De e-bike maakt inmiddels voluit deel uit van het mobiliteitsbudget en het aanbieden van een fiets is voor nogal wat leasingmaatschappijen een doodgewone zaak geworden. Arval is één van deze specialisten die voor het fietsluik samenwerkt met B2Bike, een onderneming die gespecialiseerd is in het aanbieden van fietsen voor bedrijven. B2Bike heeft een netwerk van meer dan 280 fietsenwinkels en verdeelt meer dan 130 merken. De nauwe samenwerking met Arval zorgt ervoor dat in de fietsenwinkel zowel de huur als de impact op het brutoloon meteen berekend kunnen worden. Bovendien genieten Arval-klanten in de B2Bike-winkels een korting van 5% op de fiets en de accessoires.

Werknemers die een contract van onbepaalde duur hebben en die 15% van hun woon-werkverkeer met de fiets afleggen, komen in aanmerking voor bike lease en dat zonder inlevering van loon. De samenwerking tussen Arval en B2Bike biedt de Arval-klanten de kans hun werknemers een fiets aan te bieden, die ze bij een fietsspeciaalzaak in hun buurt kunnen bestellen en afhalen. B2Bike vormt immers het centrale aanspreekpunt voor een netwerk van lokale fietsenwinkels, waar de werknemer terecht kan om een fiets uit te kiezen die binnen zijn budget en de eventuele keuzebeperkingen, die zijn werkgever oplegt, past. Uiteraard wordt de fiets pas besteld nadat zowel de werkgever als Arval het bestelorder ondertekend hebben.
De werknemer kan, mits enkele uitzonderingen, elke fiets kiezen die hij wenst. Toch zijn er enkele regels waarmee men rekening dient te houden. Allereerst is het uiteraard zo dat men voor een speed pedelec een geldig rijbewijs nodig is. Verder wordt bij een racefiets of mountainbike steeds het wettelijk materiaal zoals verlichting en een fietsbel meegeleverd. Dit voorkomt dat de fiscus later eventueel zou oordelen dat de fiets niet voor bedrijfsdoeleinden wordt gebruikt. De maximumwaarde van de fiets bedraagt 7.000 euro inclusief BTW en de maximum waarde van de accessoires is beperkt tot 750 euro inclusief BTW. Een ART2-gecertificeerd slot en een helm voor speed pedelecs zijn tot slot verplichte accessoires. Wie met een speed pedelec rijdt moet zoals eerder al gezegd een helm dragen die voldoet aan de EN1078 norm, moet minstens 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs AM of B. Daarnaast moet je onderweg ook altijd in het bezit zijn van een gelijkvormigheidsattest van de fiets en ben je altijd gehouden aan de verkeersregels die ook gelden voor bromfietsen. Dat betekent concreet dat ze buiten de stad op een toegelaten fietspad mogen rijden bij een snelheid van meer dan 50 km/u, binnen de stad de vrije keuze hebben tussen het fietspad of de openbare weg en bij gemengd gebruik niet op het fietspad mogen rijden.
Voor we op de fiets springen, zetten we eerst nog enkele kenmerken op een rijtje die het verschil tussen een gewone e-bike en een speed pedelec duidelijk maken. Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen waarvan de trapondersteuning blijft werken boven 25 km/u. Bij een gewone e-bike houdt de elektromotor het voor bekeken zodra je 25 km/u bereikt. Speedpedelecs kunnen door de combinatie van de eigen elektrische kracht en de kracht die de fietser levert tot 45 km/u halen. Ze moeten trouwens, net als auto’s, ingeschreven en soms ook verzekerd worden voor burgerlijke aansprakelijkheid. Dit zorgt uiteraard voor extra kosten, wat ook de leasing-prijs verhoogt.
Design
Na de theorie is het nu hoog tijd voor de praktijk en dus het moment om op de fiets te springen. We doen dat op een Cannondale Canvas Neo 1. Deze zogenaamde “urban bike” maakt met zijn design meteen een statement. Met zijn dikke banden oogt hij stoer en sportief tegelijk. Een gevoel dat verder onderstreept wordt door het aluminium frame, waarin de batterij perfect is weggewerkt, en de trapas, waarin de motor een onderkomen vindt. Ook het knap vormgegeven Mini 2 led-voorlicht van Supernova en het heel slanke LED-achterlicht van eveneens Supernova makelij zitten de Cannondale Canvas Neo als gegoten. De rechtopstaande voorvork is van carbon, zodat hij tegelijk oersterk en licht is. Uiterlijk geven we hem een dikke 9 op 10 met zijn ietwat retrolook, die geaccentueerd wordt door zijn volledig zwarte laklaag, gekoppeld aan alles wat een moderne fiets aantrekkelijk doet ogen.

Rijgedrag
De Canvas Neo wordt in vier uitvoeringen aangeboden, want naast de Canvas Neo 1 is er ook nog een Neo 2. Beide versies hebben echter elk ook nog een zogenaamde Remixte uitvoering, waarbij de Remixte een meer duikende bovenbuis heeft. Je zou de Remixte met een beetje stoutheid de “meisjesfietsvariant” van de gewone Neo kunnen noemen. De Neo 1 heeft een 250W aandrijflijn van Bosch en een 625 Wh batterij, waardoor hij een rijbereik heeft tot 170 km. De Neo 2, die je herkent aan de lichte knik in de rechtopstaande buis, beschikt over dezelfde motor, maar heeft een batterij van slechts 500 Wh, waardoor zijn rijbereik tot 142 km gaat. Ons testexemplaar was de Neo 1. Die is voorzien van een Shimano Deore 10-speed en is voor- en achteraan toegerust met schijfremmen. De Neo 1 is leverbaar in vier maten: small (SM), medium (MD), large (LG) en extralarge (XL), zodat in de fietsenwinkel voor ieder soort fietser een gepaste Canvas Neo 1 staat te wachten.
Het elektrische gedeelte van de Cannondale Canvas Neo 1 wordt volledig geregeld via het Purion scherm. Via twee knoppen wissel je tussen de verschillende rijmodi. Handig is dat de switch voor het licht eveneens een plek op dit schermpje heeft gekregen. Op het display vind je informatie over de snelheid, de afgelegde afstand en de status van de batterij, die weergegeven wordt in stappen van 20%. Een systeem dat op het eerste gezicht vrij rudimentair lijkt, maar het is net de eenvoud die ervoor zorgt dat het scherm zo gebruiksvriendelijk is tijdens het rijden.
Opladen doe je via de meegeleverde Bosch Standard Charger. Een lader waarmee je een volledig lege batterij via een gewoon stopcontact oplaadt in ongeveer 4,5 uur. Zodra de batterij opgeladen is, ben je klaar voor een stevige fietstocht of een korte trip naar de winkel. Het eerste wat tijdens het rijden opvalt, is de lichtvoetigheid van deze e-bike, die er op het eerste gezicht toch eerder wat logger en stoerder uitziet. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat deze elektrische fiets slechts 19,9 kg op de weegschaal zet en kan terugvallen op het toch wel stevige vermogen van de Performance Line CX van Bosch. Dat aanwezige vermogen zorgt er trouwens voor dat de laagste rijmodi meestal volstaan om toch voldoende ondersteuning van de motor te krijgen zodat het rijden aangenaam en comfortabel blijft. Een comfortabel gevoel dat deels ook te maken heeft met het stille zoemen van de motor, dat op geen enkel moment als hinderlijk overkomt tijdens het rijden. Het schakelen is, zeker bij belasting wel eerder luidruchtig. Dat heeft vooral te maken met de kracht die op dat moment van de motor uitgaat en die op de tandwielen wordt overgebracht. Vandaar dat het voor het beschermen van de componenten beter is niet te hard op de pedalen te duwen tijdens het schakelmoment. Het Deore-versnellingsapparaat kwijt zich echter wel perfect van zijn taak, al vraag je je soms wel af of tien versnellingen echt wel nodig zijn op deze e-bike. De motor is immers zo krachtig dat je zelfs in de zwaarste versnelling zonder al teveel problemen vanuit stilstand in gang kan raken.

Niettegenstaande bij gewone e-bike boven een snelheid van 25 km/u de ondersteuning automatisch ophoudt, kan met de Canvas Neo 1 dankzij menselijke trapkracht toch redelijk vlot een snelheid van 30 km/u gehaald worden. Het remmend effect, dat vroeger nog wel eens bestond bij elektrische fietsen, zodra je de kaap van de 25 km/u bereikte, is hier immers veel minder nadrukkelijk aanwezig.
Nu we het toch over remmen hebben, nemen we ook de remschijven even onder de loep. Het gaat om hydraulische remmen die voorzien zijn van 180 mm remschijven voor- en achteraan. Een stevige schijvenmaat voor een gewone stadsfiets, die echter wel garant staat voor een hoge stabiliteit bij het remmen. Stabiliteit en souplesse zijn trouwens twee duidelijke kwaliteiten van deze fiets, want dankzij zijn lange wielbasis en zijn grote wielen met brede banden lijkt geen enkele hindernis hem te hoog gegrepen. De Canvas Neo 1 neemt oneffenheden of stenen zonder verpinken en ook schokken en drempels worden mooi weg gefilterd. Iets wat je zowel in je armen voelt (of niet voelt…), als merkt aan het uitblijven van enige geratel of gerammel aan de fiets. Hierbij moeten we zeker een pluim geven aan de Tubus Wingee spatborden, die bijzonder stevig ogen en aanvoelen.
Onderhoud
B2Bike en Arval bieden bij de fietsen ook een mogelijkheid tot onderhoud aan. Het gaat in feite om drie formules die respectievelijk 100, 200 en 300 euro exclusief BTW kosten en die 1, 2 of 3 STAR onderhoud genoemd worden. Deze contracten zorgen ervoor dat de gebruiker zijn fiets optimaal kan laten onderhouden. Het bedrag wordt bij het begin van het contract gestort op de Service Pass, zoals de onderhoudskaart van B2Bike en Arval heet en het is de gebruiker zelf die het beschikbare budget beheert via deze Service Pass. De gebruiker kan zijn beschikbare budget trouwens altijd consulteren via www.B2Bike.be/saldo. 1 STAR wordt aanbevolen voor wie minder dan 1.500 km/jaar rijdt, terwijl 2 STAR gericht is op wie meer dan 1.500 km/jaar aflegt. Kilometervreters die meer dan 3.500 km/jaar afhaspelen, kiezen echter het best voor 3 STAR, een formule die ook ideaal is voor speedpedelecs en racefietsen. Wanneer het budget opgebruikt is, betaalt de werknemer rechtstreeks aan de fietsenwinkel wanneer toch nog herstellingen nodig zijn.
De fietsen hebben een fabrieksgarantie van 2 jaar en wie dat wil kan ook het derde jaar van het contract onder garantie plaatsen. De kostprijs hiervoor bedraagt 99 euro exclusief BTW.
TCO
De Cannondale Canvas Neo 1 wordt aangeboden voor 4.799 euro. De financiering van deze fiets loopt over drie jaar. Dankzij de fiscale voordelen die aan bedrijfsfietsen verleend worden, kan een werknemer die voltijds werkt de Cannondale Canvas Neo 1 leasen voor een huurprijs van om en bij 150 euro per maand. De bruto-inhouding op het loon bedraagt zowat 70% van de leasingprijs, wat zich vertaalt in een netto-inhouding op het loon van een kleine 40% van de betaalde leasingprijs. Uiteraard is de exacte hoogte van de netto-inhouding afhankelijk van de precieze fiscale situatie van de werknemer.
Aan het einde van het contract heeft de gebruiker een aankoopoptie, ter waarde van 20% van de waarde van de fiets. Een interessante optie zo blijkt, want uit cijfers van B2Bike blijkt dat zowat 90% van alle gebruikers de aankoopoptie ook daadwerkelijk licht.
Fleet-Flits conclusie
De Cannondale Canvas Neo 1 overtuigt als alternatief voor de auto in het woon-werkverkeer. Dat doet hij vooral dankzij zijn combinatie van een stoer en stevig design met het lichtvoetige, maar toch opvallend stabiele rijgedrag dat hij dankzij zijn krachtige Bosch-motor en zijn brede banden en stevig frame biedt. Qua autonomie zorgt de Cannondale Canvas Neo 1 nooit voor precaire momenten.
Wie echter angst heeft dat een overstap naar een e-bike tot een afscheid van de bedrijfswagen zal leiden, hoeft evenmin te panikeren, want de meeste bedrijfsfietsen worden bovenop een leasewagen gegeven in het geval van personeelsleden die ook in aanmerking komen voor een firmawagen. De e-bike is op zich echter sowieso democratischer dan de firmawagen, omdat meer werknemers in aanmerking komen voor een fiets van het werk dan voor een auto van het werk.
Een bedrijfsfiets heeft vooral voordelen, ook al omdat hij mensen aanzet tot bewegen, maar eveneens omdat je hiermee de dagelijkse files kan vermijden. Dankzij zijn fiscale behandeling vormt de bedrijfsfiets geen financiële aderlating voor de werknemer. Werkgevers winnen ook bij een dergelijke keuze, omdat ze de fysieke paraatheid van hun personeel op deze manier kunnen verbeteren. Misschien niet onmiddellijk door de overstap naar een fiets waarbij het trappen beduidend minder conditie verbeterend is dan bij een gewone fiets, maar eerder door het aanzetten van het personeel tot meer fietsen, waardoor ze later ook zin krijgen om ook weer met een gewone fiets te gaan rijden.
Technische fiche
Motor: Bosch Performance Line CX 250W
Batterij: Bosch Power Tube 625 Wh
Achterversnelling: Shimano Deore M4100 10-speed
Remmen: Shimano MT400 hydraulische rem, 180 mm RT30 rotors
Componenten: Canondale 3 Riser aluminium stuur, Cannondale Ergo Urban zadel.
Extra’s: Supernova Mini 2 voorlicht, Supernova E3 achterlicht, Tubus Wingee spatborden, achterrack met 8 kg maximum capaciteit per zijde
CANNONDALE
ARVAL BELGIUM N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.