Getest door dVO : Kia Sportage 1.6 T-GDi AWD PHEV Pulse
Op weg naar de Zilvervloot
We hebben het in deze rubriek al vaker gezegd: de weg die het Zuid-Koreaanse merk Kia in de afgelopen 25 jaar heeft afgelegd is opmerkelijk. Van het kneusje in autoland naar één van de beter verkopende merken, is dan ook niet bepaald een kleine stap … Maar wel eentje die Kia met verve zette. Het merk wil echter meer en heeft nu zijn pijlen gericht naar de markt van de professionele vloten. Met de Kia Sportage plug-in hybride heeft het daarvoor nu immers het perfecte wapen in de hand.
Het had wat voeten in de aarde voor we eindelijk onze eerste kilometers met de nieuwe Kia Sportage PHEV konden afmalen. Na een technisch mankement aan het testvoertuig, stonden we - zoals zoveel consumenten dezer dagen - immers enkele maanden aan de kant terwijl we samen met Kia wachtten op het wisselstuk dat de wat nukkige nieuwkomer opnieuw tot leven moest wekken. Eens dat zover was, volgde dan eindelijk onze testrit, waarin de Sportage voor aan de stekker zijn kunnen mocht bewijzen. Waarna de ongelukkige vierwieler alweer naar de kant moest. Deze keer trof de techniek echter geen schuld, maar was het een welgemikt steentje op de autosnelweg, die de voorruit van de Zuid-Koreaan een serieuze barst opleverde. Aangezien je met een “ster” in de voorruit moeilijk als hoofdrolspeler kan figureren in een Fleet-Flits video, kregen we enkele dagen later een nieuwe Sportage PHEV voorgereden en konden we gelijk ook kennis maken met de iets sportiever geïnspireerde GT-Line. Of zoals Johan Cruyff het ons eerder al voorzei: “Ieder nadeel, heb zijn voordeel …”, want de GT-Line toonde zich als het op rijplezier aankomt nog net iets attractiever dan de Pulse waar we tijdens de Fleet-Flits test mee onderweg waren.

Achtergrond
Ondanks het feit dat de testrit met de Kia Sportage PHEV niet zonder slag of stoot verliep, houden we wel een heel fijn gevoel over aan de kennismaking met de inmiddels al vijfde generatie van de Sportage. Wie ons dat in 1993 had voorspeld, toen we met de eerste generatie van dat model kennis maakten, hadden we waarschijnlijk voor gek verklaard, want die eerste generatie was nu niet meteen het soort auto waar het hart van autoliefhebber sneller van ging kloppen. Het bewijst nog maar eens de weg die Kia heeft afgelegd in de afgelopen drie decennia.
Het Zuid-Koreaanse merk pakt nu immers uit met een gamma waarin zowel dieselrijders als benzinerijders hun gading kunnen vinden terwijl ook al dan niet stekker-hybride aanhangers hun gading kunnen vinden. Met uitzondering van een volledig elektrische versie, is er dus als het ware een Sportage voor iedereen.
Het zet het parcours dat Kia heeft afgelegd alleen maar extra in de verf. Van een merk wat we met veel goede wil een B-merk konden noemen, over donders goede auto’s, die echter eenheidskoek waren, naar wagens met een uitgesproken uiterlijk en karakter, was al een schitterende inspanning. Dat de constructeur nu ook nog eens aan de deur van het fleet-segment aankloppen, maakt meteen duidelijk dat Kia klaar is om ook de professionele bestuurders alles te bieden wat hun hartje zou kunnen verlangen. De Sportage PHEV staat overigens niet alleen om dat te doen, want ook de stekkerversie van de nog grotere Sorento en de volledig elektrische EV6 leveren voorlopig nog een volledige fiscale aftrekbaarheid terwijl met de nieuwe e-Niro al een volgende en nog iets gunstiger geprijsde volledig elektrische auto klaar staat om een afdoend antwoord te bieden op de huidige autofiscaliteit.
Rijgedrag
Kia was met de vorige generatie van de Sportage al uitgegroeid tot één van de sterkhouders van het fel bevolkte SUV-segment. Nu doet hij daar nog een schepje bovenop. Hij vergast zijn inzittenden immers op een gesmaakte mix van rijplezier en comfort. Hij voegt daar met deze nieuwe PHEV of plug-in hybride versie ook nog eens een gezond snuifje zuinigheid aan toe. Ingrediënten die broodnodig zijn om op de menukaart van de professionele bestuurder op te vallen tussen het indrukwekkend aantal concurrenten dat vandaag meespeelt in het segment van de SUV’s.
De Sportage van de vorige generatie had al best wat troeven in huis om zieltjes voor zich te winnen. De jongste versie doet daar nu ook nog een gezonde dosis karakter bovenop met zijn boemerangvormige koplampen die meteen in het oog springen. Achteraan neemt hij dan weer een aantal stijleigenschappen over van de qua design eveneens heel erg geslaagde EV6. Kortom, de Sportage beweegt zich allesbehalve onopvallend door het verkeer.
De combinatie van de 1.6 benzinemotor met een aan het stopcontact oplaadbare elektromotor is in fiscaal opzicht zonder meer de beste keuze. Het Sportage-gamma is echter ruimer dan dat. Kia levert ook nog twee 1.6 dieselmotoren van 115 of 136 pk, een 1.6 benzinemotor, die 150 pk op het asfalt zet en een mild hybride benzinemotor, die 230 pk in huis heeft. Het plug-in hybride model is overigens niet alleen op fiscaal vlak de meest daadkrachtige. Hij heeft met 265 pk ook het meeste vermogen in huis.
De Sportage combineert daarbij de 180 pk en het 265 Newtonmeter sterke maximale koppel van de benzinemotor met de 91 pk en 304 Newtonmeter van het elektrische motorblok. Dat leidt tot een systeemvermogen van 265 pk en een gecombineerd maximaal motorkoppel van 350 Newtonmeter. Een zestrapsautomaat stuurt deze gecombineerde kracht naar de vier wielen. Het maakt van de Sportage geen supersportieveling - het meergewicht van de batterij, weet je wel - maar wel een auto waarmee het fijn cruisen is op de Ardeense wegen. Dankzij zijn vierwielaandrijving kan je er ook met een gerust hart de gebaande wegen mee verlaten. Kia heeft het onderstel van zijn Sportage trouwens zodanig ontwikkeld dat het niet alleen op verharde wegen, maar ook op onverhard zijn streng kan trekken. Als we dit doortrekken naar het rijgedrag, kunnen we trouwens concluderen dat Kia bij het nastreven van die tweespalt qua ophanging toch nooit voor een compromis heeft moeten kiezen. De Kia blijft dus ook op onverhard terrein bijzonder comfortabel, terwijl hij tijdens het rijden op ieder moment stabiel en veilig aanvoelt.
De Sportage PHEV torst een behoorlijk meergewicht aan batterijen mee, maar dat extra gewicht voelt nooit als zwaar en log aan. Sterker nog, zijn rijgedrag zouden we eerder als krachtig en dynamisch willen bestempelen. Zoals eerder al aangehaald maakt dat van hem nog geen echte rasatleet. Wie toch die ongebreidelde sportiviteit zoekt, verwijzen we graag door naar de mildhybride 230 pk versie.

Veiligheid
De rijkelijke lijst met veiligheids- en rijhulpsystemen vormt een belangrijke troef van de Sportage. Vooral de camera’s bij de buitenspiegels zijn een aandachtstrekker. Zodra je de richtingaanwijzer aanzet, springt op het dashboard een beeld van langs de wagen open. Het maakt de dode hoek plots springlevend!
Opvallend is wel dat Kia qua comfort een meer dan behoorlijke standaarduitrusting aanbiedt (zie verder), maar op de standaard veiligheidssystemen eerder lijkt te bezuinigen. De Zuid-Koreanen komen op de Sportage immers niet verder dan een noodremsysteem, actieve rijstrookassistentie en vermoeidheidsherkenning. Voor alle andere veiligheidssystemen moet ofwel bijbetaald worden of je dient voor een hogere versie dan het instapmodel te kiezen.
De plug-in hybride versie van de Sportage is, in tegenstelling tot de parallel hybride uitvoering, wel standaard van vierwielaandrijving voorzien.
Comfort
De nieuwe Sportage trekt in het interieur de aantrekkelijke lijnen van de buitenkant gewoon door. Bovendien zit het met de materiaalkeuze ook wel snor. Als bestuurder kijk je op een modern elektronisch dashboard waarop je alle informatie vindt die je nodig hebt en dat een harmonieus geheel vormt met het multimedia-systeem dat boven de centrale console uittorent. Onder dat scherm bedacht Kia een wat apart bedieningselement, waarmee je naar keuze het infotainment-systeem of het klimaatcontrolesysteem kan bedienen. Het lijkt op het eerste gezicht een bedieningselement met drukknoppen, maar eigenlijk is het gewoon een langwerpig scherm met zeer hoge resolutie. De zit achter het stuur is nagenoeg perfect te noemen, net als de hoge instap, die typisch is voor een SUV-model.
Kia vindt met dit interieur duidelijk de aansluiting met het premium segment, want de uitrusting mag gerust de vergelijking met de grote Duitse merken doorstaan. Het merk levert immers standaard een keyless entry-systeem, een achteruitrijcamera, rijstrookassistentie en een multimedia-systeem.

Functionaliteit
De kofferruimte van deze stekkerhybride is voldoende, zonder echt te excelleren. Daar zitten de PHEV-batterijen natuurlijk voor iets tussen. Kia heeft die immers een plek deels onder de kofferruimte gegeven en dat kost de stekker-Sportage 22 liter laadruimte. Tel daar nog de kabels bij die ook ergens een plaatsje in diezelfde koffer moeten krijgen en boodschappen doen, zorgt plots voor tandengeknars. Kia heeft wel in een plaatsje voor de kabel voorzien onder de laadvloer, maar in de praktijk ziet men al gauw op tegen dat telkens optillen van de laadvloer om de kabels te nemen of weg te stoppen. Al moeten we er meteen aan toevoegen dat dit geen Kia-probleem is, maar een euvel dat samenhangt met elektrisch of plug-in hybride rijden. Wie doorgaans kortere verplaatsingen doet en enkel thuis of op het werk oplaadt, zou eventueel kunnen overwegen om één of zelfs beide kabels thuis of op het werk te laten liggen, maar dan is even snel bijladen onderweg geen optie meer. Je kan natuurlijk altijd verkiezen om zelfs met een lege batterij gewoon verder te rijden en volledig te rekenen op de verbrandingsmotor van de auto, maar dan ga je natuurlijk wel voorbij aan het “groene idee” van PHEV-rijden en tuf je rond met een op dat moment toch behoorlijk brandstof slurpende benzinemotor. Gezien de huidige energieprijzen heeft dat momenteel niet zo een groot effect op de mobiliteitskostprijs (thuis opladen kost immers zowat evenveel als gaan tanken), maar een plug-in hybride met een lege batterij rijdt nu eenmaal ook een pak minder fijn dan eentje die nog wel een beroep kan doen op zijn elektromotor en de pk’s en het motorkoppel dat die produceert.
TCO
De Sportage PHEV toont zich ondanks zijn meergewicht van 300 kg wel van zijn zuinigste kant. De plug-in hybride technologie biedt de bestuurder de keuze tussen volledig elektrisch, automatisch of hybride. In het laatste geval neemt de benzinemotor het leeuwendeel van het werk voor zijn rekening en zorgt de elektromotor voor ondersteuning. Op deze manier kan de elektrische energie over veel langere afstand gespreid worden. Kia maakt op deze manier komaf met de kritiek dat PHEV-technologie vaak louter een doekje voor het bloeden is dat op milieuvlak eigenlijk weinig impact heeft omdat het effect van de elektromotor eindigt zodra diens batterij leeg is. Die energiezuinigheid van het hybride systeem blijkt overigens niet alleen theorie maar werkt ook echt in de praktijk. De Sportage bleef op het heuvelachtige Ardennengedeelte in zijn hybride stand immers maar over elektrische energie beschikken.
Dankzij die ruime spreiding van de elektrische energie vertoont het gemiddeld verbruik tijdens de test ook weinig bokkensprongen. De Sportage kwam op het Fleet-Flits testparcours uit op een verbruik van slechts 5,96 l/100 km. Daarnaast is de autonomie in EV-stand eveneens opmerkelijk. Kia belooft een rijbereik van 70 km. Daar kom je in de verste verten niet aan, maar met 56 km volledig elektrisch rijden zit hij toch ver boven de middelmaat.
Met een instapprijs van 37.347 euro, excl. BTW, is de Kia Sportage al lang niet meer het budgetkoopje dat hij bij zijn introductie in 1993 was. De nog wat sportiever sturende en harder afgeveerde GT Line is met 41.892 euro, exclusief BTW, overigens nog net iets duurder. De Sportage mag dan wel geen koopje meer zijn. Hij geeft vandaag wel heel veel waar voor dat geld. De op dit moment nog attractieve plug-in-fiscaliteit geeft de Sportage daarbij nog een bijkomende fleet-boost. Het verhoogt alleen maar de kans dat deze opvallend uitziende SUV ook jouw hart steelt …
Fleet-Flits conclusie
De nieuwe Sportage van Kia belooft opnieuw een schot in de roos te worden. Met zijn wat gedurfder uiterlijk zal hij waarschijnlijk een nog breder publiek aanspreken en zijn plug-in hybride versie moet ook de poort naar de professionele vloten voor Kia kunnen opentoten.
Voor wie het fiscaal allemaal niet zo voordelig hoeft te zijn, houdt Kia ook nog een ruim gamma aan benzine-, diesel- en parallelhybride motoren achter de hand, die - zolang het nog kan - ook elk hun aanhangers zullen hebben. Kilometervreters die iets meer autonomie willen, zullen immers hun gading vinden bij de dieselversie terwijl wie een echt sportief rijgedrag zoekt uitkomt bij de parallel hybride variant, die zich dankzij wat minder gewicht als de vaardigste van de twee hybrides toont.
Wie toch voor de PHEV-versie gaat, zal op zijn beurt verrast worden door de lange adem van de elektromotor. Wanneer je hem in hybride modus zet, lijkt het - zeker op heuvelachtig terrein - alsof de batterij maar niet leeg raakt. Uiteraard verbruik je op die manier iets meer dan wanneer je in automodus rijdt maar je blijft wel langer genieten van de kracht die beide motoren leveren en die samen een perfect duet van rijplezier en comfort ten gehore brengen.
Concurrenten voor de Kia Sportage 1.6 T-GDi AWD PHEV Pulse
Lynk & Co 01

De Lynk & Co is een buitenbeetje in de autowereld. Allereerst omdat het één van de eerste Chinese constructeurs was die in Europa voet aan grond zette, maar ook en vooral omdat het de auto nu eenmaal anders bekijkt dan de meeste van zijn concurrenten-autobouwers. Het merk dat tot dezelfde moedermaatschappij als Volvo behoort (Geely), biedt zijn 01 (momenteel het enige model in het gamma) immers aan als huurobject, eerder dan als auto, waarbij je als koper ook nog eens de kans krijgt om je auto te delen (of door te verhuren zoals je wil) met anderen om op die manier een deel van de maandelijkse huur terug te winnen. Niettegenstaande je de auto ook aan kan kopen aan het einde van het contract, is dat eigenlijk niet echt het hoofdobjectief van Lynk & Co. Op het vlak van prestaties mag de Lynk & Co zijn voet perfect naast die van de modellen van de premium merken zetten en qua prijs doet hij met zijn 42.000 euro de concurrentie verbleken. Die prijs is trouwens een all-in prijs, want opties staan niet in het woordenboek van deze Chinezen. Zoals we eerder al zeiden is kopen niet echt de bedoeling en dus biedt Lynk & Co ook gewoon een abonnement aan waarbij je voor 550 euro per maand aan het rijden bent. Een prijs waarvoor het merk ook instaat voor het onderhoud en de verzekering. Autorijden anders bekeken dus …
Opel Grandland X Hybrid

De Opel Grandland X Hybrid is een ruime SUV, die uitpakt met een al even ruime veiligheidsuitrusting. Als je hem voldoende aan het stopcontact hangt, toont hij zich ook nog eens opvallend zuinig, al moet hij het qua EV-actieradius wel afleggen tegen de Kia Sportage PHEV. De Grandland X Hybrid rijdt ondanks zijn stevig gewicht prima, maar hij toont zich toch vooral een ideale gezel voor de bezadigde en rustige bestuurder. Qua prijs tikt hij iets hoger aan dan de Sportage, die bovendien ook nog eens een iets ruimere standaard comfortuitrusting heeft.
Suzuki Across
De Suzuki Across Plug-In Hybrid heeft heel wat om te bekoren. Zo is er zijn indrukwekkende “echte” EV-range van 75 km of zelfs net iets meer, maar evengoed zijn goed toegeruste en ruime binnenruimte. Dat hij door een rechtenkwestie geen navigatiesysteem heeft en je je dus moet behelpen met de kaart op je eigen smartphone, die je via Apple Carplay of Android Auto wel op het grote infotainment-scherm kan toveren, mag als een nadeel worden beschouwd. Dat mag echter de pret niet drukken, want in zijn geheel toont de Suzuki Across zich een waardige tegenstander voor zijn Zuid-Koreaanse opponent, die er misschien net wel iets uitdagender uitziet en als het op prijs aankomt wel een straat voorsprong neemt op deze Japanner.
Technische fiche Kia Sportage 1.6 T-GDi AWD PHEV Pulse
Motor: 1.598 cc viercilinder benzinemotor + elektromotor
Max. totaalvermogen: 195 kW/265 pk
Max. koppel: 350 Nm
Aandrijving: vierwielaandrijving, automatische zesversnellingsbak
Gem. verbruik gemengde cyclus: 5,96 l/100 km
Gem. verbruik stadsverkeer: 0,00 l/100 km
Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 5,52 l/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 6,99 l/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 5,89 l/100 km
Inhoud kofferruimte: 540 liter
Fabrieksgarantie: 7 jaar
Acceleratie 0-100 km/u: 8,3 sec.
Topsnelheid: 191 km/u
CO2-uitstoot: 184 g/km
Fiscale aftrekbaarheid: 100 %
Voordeel van alle aard testvoertuig 1.617,94 euro per jaar
134,83 euro per maand
Catalogusprijs BTW excl. Kia Sportage 1.6 T-GDi AWD PHEV Pulse: 39.000 euro
Fleet-Flits digest
De Fleet-Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.
De test gebeurt op een vast testparcours van 500 km met daarin een snelweggedeelte dat afgelegd wordt aan een gemiddelde snelheid van 120 km/u, een gedeelte met heuvelachtige binnenwegen in de Ardennen, een stadsgedeelte en opnieuw een snelweggedeelte dat deze keer afgelegd wordt tegen 110 km/u met gebruik van de snelheidsregelaar. Tussen elk van deze onderdelen wordt het testvoertuig afgetankt, waardoor een zeer accuraat verbruikcijfer ontstaat, dat bruikbaar is voor onze TCO-berekening. Voor plug-in hybrides gebruiken we de elektrische energie tijdens het gedeelte op binnenwegen. Op die manier krijgen we een correct idee van het effect van de hybride technologie op het gemiddeld verbruik van de combinatie van de verbrandings- en de elektromotor. Het stadsgedeelte geven we echter sowieso een nulwaarde voor wat het verbruik betreft (met een plug-in hybride zou je in de stad immers sowieso volledig elektrisch moeten rijden), maar wordt (zoals ook bij onze andere testen) niet meegerekend in de berekening van het gemiddeld totaalverbruik.
Rijgedrag: 8,68/10
Veiligheid: 7,94/10
Comfort: 8,17/10
Functionaliteit: 7,34/10
TCO: 8,16/10
Fleet-Flits Score: 8,06/10
Afgewogen
+ Knappe en gedurfde uitstraling
+ Stabiele wegligging
+ PHEV die echt tot zuinigheid leidt
- Had achteraan net iets ruimer mogen zijn
- Kleinere koffer
- Nogal wat veiligheidsuitrusting in de optielijst
KIA BELGIUM N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.