Getest door dVO : Volvo XC40 T5 Recharge

22/04/2021 OM 07:00 - Luc Willemijns
Volvoxc401 150421

Zweedse “strop” maakt school

In weerwil van het subtiele Zweedse vlaggetje in de flank van de passagiersstoel vooraan, is deze Zweed nog meer Gents dan de grootste strop die je kan vinden in de Oost-Vlaamse hoofdstad. De XC40 is immers een product van Belgische makelij, dat in de Volvo Cars-fabriek in Gent van de band loopt. Ongeacht of hij een diesel-, benzine- of hybride aandrijflijn onder de motorkap heeft. Wij bleven er - de huidige Covid-19 regels indachtig - dan ook netjes mee op Belgisch grondgebied en lieten deze Zweedse strop zichzelf bewijzen op ons Fleet-Flits testparcours.

Volvo heeft jarenlang vooral ingezet op veiligheid. In eerste instantie met bijzonder robuuste auto’s, die niet alleen veilig waren maar ook nog eens een vaak jarenlange succesvolle strijd met de tand des tijds aangingen. Zodra de technologische hulpmiddelen hun intrede deden, koos Volvo resoluut voor op het vlak van veiligheid tot de tanden toe bewapende modellen, die niet alleen hun inzittenden, maar ook de andere weggebruikers zo goed mogelijk moesten beschermen. Sinds de laatste jaren ook de roep naar milieuvriendelijke modellen als een soort van orkaan over de autowereld joeg, verlegden de Zweden, inmiddels in Chinese handen overgegaan, het geweer van schouder en profileren ze zich als een bouwer van veilige auto’s, die ook nog eens milieuvriendelijk zijn.

Volvoxc402 150421

Achtergrond

Tegen 2020 moest dit resulteren in 20% plug-in hybride modellen. Een ambitie die waargemaakt werd. Het wordt nu uitkijken naar 2025 om te zien of de constructeur ook zijn volgende objectief van 50% volledig elektrische modellen, met in de andere helft enkel hybride modellen, zal halen.

Het is dan ook geen toeval dat plug-in hybride techniek al lang geen geheim meer heeft voor Volvo, want al in 2014 konden wij een V60 met stekker zijn kunnen laten bewijzen op ons testparcours. Al werd die elektromotor toen wel gekoppeld aan een vijfcilinder dieselkrachtbron. De eerste combinatie van elektrisch rijden met een benzinemotor vinden we terug in de Volvo XC90 T8, die eveneens eind 2014 debuteerde.

Volvo maakte bij die XC90 voor het stopcontact gebruik van een 2.0 viercilindermotor met turbo, die het vervolgens ook inbouwde in zowat alle andere grote modellen uit het gamma. De XC40 Recharge is baanbrekend in dat opzicht dat hij die viercilinder aan de kant laat en kiest voor een driecilindermotor met een cilinderinhoud van 1,5-liter. Opvallend is trouwens wel dat Volvo bij de XC40 Recharge kiest voor een oplossing waarbij de elektromotor niet de achterwielen maar de voorwielen aandrijft, waardoor deze plug-in hybride in tegenstelling tot de grotere stekkerauto’s van het merk niet over een 4x4-aandrijving beschikt.

Volvo biedt een XC40 voor ieders meug. Opvallend hierbij is de breedte van het geëlektrificeerde gamma. Naast de XC40 Recharge T4 en T5, zijn er immers ook een volledig elektrische versie (de XC40 Recharge Pure Electric) en twee mild hybride uitvoeringen (B4 en B5). Daarnaast wordt het gamma nog aangevuld door de T2 en T3, twee conventionele benzinewagens die zowel met een manuele als met een automatische versnellingsbak verkrijgbaar zijn.

De handgeschakelde T2 (129 pk) vormt met zijn 30.550 euro, inclusief BTW, het instapmodel terwijl de T3 163 pk onder de motorkap heeft. De mild hybride B4 (vanaf 42.0650 euro, BTW incluis) is tegen meerprijs leverbaar met vierwielaandrijving (47.200 euro, incl. BTW) terwijl de B5 (50.750 euro, incl. BTW) altijd met integrale aandrijving geleverd wordt. Beide motoren hebben een vermogen van respectievelijk 197 en 250 pk terwijl hun maximaal koppel respectievelijk 300 en 350 Nm bedraagt. Beide mild hybride uitvoeringen krijgen ook ondersteuning van een 14 pk sterke elektromotor met een maximaal koppel van 40 Nm, die gericht is op het verminderen van het gemiddeld verbruik.

De volledig elektrische Pure Electric-uitvoering, die momenteel nog niet verkrijgbaar is, heeft eveneens AWD (vierwielaandrijving), levert 408 pk en zal 62.900 euro, incl. BTW, gaan kosten. Volvo belooft een autonomie van 418 km en uiteraard een CO2-uitstoot van 0 g/km terwijl de 78 kWh batterij aan een snellader op amper 40 minuten weer tot 80% opgeladen kan worden. Opladen doe je uiteraard ook met de plug-in hybride uitvoering, die een rijbereik heeft dat tot 46 km kan oplopen. Al is dat laatste cijfer theorie, want in de praktijk bleek het rijbereik steeds onder de 40 km te blijven steken. De XC40 T4 Recharge wordt verkocht vanaf 46.780 euro, incl. BTW, terwijl voor de krachtigere T5 47.880 euro, incl. BTW, moet neergeteld worden. Deze laatste was ons testmodel, dat Volvo aanbiedt in de Inscription Expression-uitvoering, als Inscription en met R-Design aankleding.

Volvoxc403 150421

Rijgedrag

De XC40 staat op het CMA-platform, dat we enige tijd geleden al konden ontdekken op de Polestar 2, de volelektrische neef van deze XC40. Een onderstel dat gezien zijn ambities om zowel voor de volledig elektrische Polestar als de XC40 Pure Electric als basis te dienen, zodanig werd ontwikkeld dat de batterijen van elektrische en dus ook plug-in hybride wagens op een zo ideaal mogelijke manier ingebouwd kunnen worden. Vooraan beschikt de XC40 over een MacPherson-voortrein terwijl achteraan voor een meerarmige achteras gekozen werd. Naast de standaardophanging kan tegen meerprijs eveneens voor een sportophanging gekozen worden, die evenwel niet verlaagd is. De combinatie van onderstel en ophanging is eerder klassiek te noemen en ook op het gebied van materiaalkeuze blijft Volvo eerder conventioneel vermits enkel de motorkap in aluminium is uitgevoerd, terwijl zowel het onderstel als de deuren en de achterklep van staal gemaakt zijn.

De combinatie van de 1.5 driecilinder benzinemotor (180 pk) met een door een 10,7 kWh lithium-ionbatterij opgeladen elektromotor (82 pk) levert de XC40 T5 Recharge een gecombineerd totaalvermogen van 262 pk op. Een keuzeknop onderaan de middenconsole geeft de bestuurder de kans te kiezen tussen de Power-, Hybrid- of Pure-modus. In het eerste geval doet de benzinemotor zijn werk en springt de elektromotor hem bij wanneer de rechtervoet dat vraagt, terwijl in Hybrid en Pure de elektromotor de aangewezen keuze is, waarbij de benzinemotor enkel bijspringt als de elektromotor niet voldoende energie kan leveren om de vragen van de rechtervoet van de bestuurder te blijven beantwoorden.

Het samenspel van de twee motoren is nagenoeg perfect te noemen, want je moet als inzittende al echt goed opletten om te merken wanneer de ene motor de andere bijspringt. Enkel wanneer je de benzinemotor echt de sporen geeft, toont hij zijn typische driecilindergeluid. Het vermogen van beide krachtenarsenalen wordt door de zeventrapsautomaat van de XC40 naar de voorwielen geleid, waar de voortrein het geheel de nodige vaardigheid geeft, zonder dat hij echt de allure tentoon spreidt die je van een 262 pk sterke aandrijflijn mag verwachten. De XC40 T5 Recharge heeft een beetje te lijden onder zijn toch wel stevige eigengewicht, waardoor hij zich zeker niet als een sprinter ontpopt. Toch verlopen acceleraties en hernemingen moeiteloos, dankzij het fijne samenspel tussen beide motoren. Wanneer je puur elektrisch rijdt, volstaan de 82 pk en vooral de maximale trekkracht van 160 Nm om vlot met het verkeer mee te kunnen.

Remmen doet deze Zweedse Gentenaar behoorlijk, al durft hij soms een beetje brutaal uit de hoek te komen wanneer je het rempedaal wat dieper indrukt. Die bruuske natuur laat hij overigens ook wel eens merken als je vanuit stilstand vertrekt en zijn enorme koppel op de vooras hem parten speelt. Zeker wanneer de ondergrond nat is.

Veiligheid

Volvo heeft een reputatie als het op veiligheid aankomt en dat onderstreept ook deze XC40 T5 Recharge met een zeer ruime standaard veiligheidsuitrusting en dat zowel op actief als passief vlak. EuroNCAP beloonde de XC40 hiervoor trouwens met vijf sterren.

In de praktijk vertaalt de XC40 die vijf sterren naar een hele rist veiligheidssystemen met op kop de adaptieve cruise control met pilot assist, maar verder onder meer ook een Active Yaw Control, Understeer Control Logic, Advanced Stability Control, Driver Steering Recommendation, Dynamic Torque Vectoring (voor wie een trekhaak heeft) en Hill Descent Control. Verder is ook de Lane Keeping Aid standaard, net als de Oncoming Lane Mitigation en alle mogelijk denkbare airbags en het City Safety System.

Comfort

Volvo positioneert zijn XC40 als een premium-product. Dat merk je aan zijn prijs, maar gelukkig ook aan de materiaalkeuze en de afwerking. Subtiele trekjes zoals het Zweeds vlaggetje in de flank van de passagierszetel en de versnellingspook van Zweeds kristal zijn de eerder optische voorbeelden van die “upclass”-aanpak terwijl het zitcomfort en het keurig en netjes afgewerkte instrumentenbord dan weer dingen zijn die het leven aan boord echt aangenaam en comfortabel maken.

Volvo kiest ervoor om de bestuurder en zijn passagier vooraan een aantrekkelijk ogend infotainment-systeem ter beschikking te stellen. Via het grote, tabletachtige aanraakscherm kan je niet alleen de radio bedienen (via het aanraakscherm of via spraak), maar ook bijvoorbeeld de spaarstand van de batterij activeren of veiligheidssystemen in- of uitschakelen. Net zoals zijn neef de Polestar 2 verschaft de XC40 je ook toegang tot verschillende on-line toepassingen. Dat kan via een geïntegreerde SIM-kaart of via je smartphone, die je trouwens tegen meerprijs ook via inductie kan opladen. Het systeem is compatibel met Apple CarPlay en Android Auto, waardoor je ook toegang krijgt tot tal van handige apps zoals Google Maps, Whatsapp of muziekdienst Spotify. In het systeem zit standaard ook een navigatiesysteem vervat, dat zowel op het infotainment-scherm als in het midden van het dashboard getoond kan worden.

De XC40 oogt aan de buitenkant compact, maar biedt binnenin verrassend veel ruimte, al is de middelste zitplaats achteraan aan de smalle kant, zodat we hem eerder een vier- dan een vijfzitter willen noemen. Toch als het op volwassenen aankomt. Deze volwassenen hebben dan echter wel voldoende hoofd-, been- en knieruimte op alle zitplaatsen.

Tijdens de geluidsmetingen toonde de XC40 T5 Recharge zich met gemiddelde waarden van respectievelijk 82,8; 84,3; 86,1; 77,4; 84,8 en 82,2 voor zijn segment behoorlijk stil, wat uiteraard het comfort in het interieur alleen maar ten goede komt.

Een laatste bijkomend comfortpluspunt van de oplaadbare XC40 is dat hij toegerust is met een programmeerbaar verwarmings- en airco-systeem, waarmee je het interieur tegen het tijdstip van vertrek kan opwarmen of afkoelen tot de gewenste temperatuur. Heel handig voor wie zijn auto bijvoorbeeld in de winter ’s nachts liever buiten dan binnen oplaadt. Een prettige bijkomstigheid waar ook het verwarmde stuur en de zetelverwarming een deugddoende bijdrage aan leveren.

Functionaliteit

Zoals hiervoor gezegd zit het met de binnenruimte van de XC40 wel snor. Net als met het instappen vooraan, waar de hogere zitpositie van een SUV zijn praktisch nut ten volle kan demonstreren. Achteraan is de instap een beetje kort door de smallere deuropeningen.

De koffer heeft een volume van 405 liter, wat voor een auto uit deze klasse behoorlijk goed te noemen is. Volvo opteerde om die reden voor een batterij die tussen de voorstoelen en naast de motortunnel werd ondergebracht. Toch verliest hij ten opzichte van de modellen met traditionele verbrandingsmotor nog altijd wel 47 liter laadruimte.

TCO

Volvo tracht elektrificatie laagdrempelig te maken voor de consument. Dat betekent concreet dat een volledig elektrische XC40 er nauwelijks anders uitziet dan een plug-in hybride of mild hybride exemplaar, die op hun beurt dan weer quasi-identiek zijn aan de modellen met gewone benzinemotor. Wat wel volledig anders is, is de fiscale behandeling van de verschillende modellen, waarbij zowel de volledig elektrische als de plug-in hybride variant momenteel 100% aftrekbaar zijn en door hun lage CO2-uitstoot ook gunstiger behandeld worden als het op de berekening van de verkeersbelasting, de BIV en het VAA aankomt.

Concreet kost het instapmodel van de Volvo XC40 T5 Recharge 47.880 euro, incl. BTW, of 39.570,25 euro, excl. BTW, wat hem op een VAA van 136,80 euro per maand komt te staan. Met een gemiddeld verbruik van 8,09 l/100 km zit de Volvo in de betere middenmoot, maar wanneer de batterij leeg is of opgespaard wordt voor later loopt het verbruik vrij snel op. Vandaar dat hij op ons Ardennentraject, waar hij de volledige energievoorraad van zijn batterij mocht besteden, zijn laagste gemiddeld verbruik (7,96 l/100 km) laat optekenen.

De XC40 T5 Recharge heeft een rijbereik dat theoretisch tussen 40 en 45 kilometer zou liggen, maar in de praktijk lijkt een cijfer net onder de 40 eerder realistisch te zijn. En dan nog is dit cijfer afhankelijk van de rijstijl, maar ook van het autogebruik. Op de autosnelweg blijkt de XC40 T5 Recharge goed weg te weten met zijn elektrische energie en is een rijbereik van amper 25 kilometer geen uitzondering. Zodra de batterij echter leeg is, valt op dat het regeneratievermogen in de gewone hybride modus van de batterij wat tegenvalt, waardoor de batterij zelfs bij langere afdalingen op 0% blijft staan. Net zoals je via een druk op een knop in het menu van het infotainment-scherm de batterij-inhoud kan opsparen voor later, kan je echter ook kiezen om de benzinemotor tijdens het rijden de batterij te laten opladen. Dat systeem gaat veel vlotter (ongeveer 1 km rijbereik per twee afgelegde kilometer), maar heeft als keerzijde uiteraard dat het benzineverbruik tijdens die periode vlotjes de hoogte ingaat.

Opladen zodra je kan, is dus duidelijk de boodschap. Eén volledige laadbeurt neemt via het gewone huisstopcontact (10 Amp) ongeveer 4,5 uur in beslag en wie 50 euro bijlegt kan via een eenfasige “mode 3”-kabel (16 Amp) opladen, wat aan een wallbox of aan een openbaar laadstation op 3 uur een feit is. Wie dat zo goedkoop mogelijk wil doen en gebruik wil maken van het nachttarief, moet ook nog wel even de Volvo On Call-app downloaden, waarmee een start- en stoptijd voor het laden ingegeven kan worden.

Fleet-Flits conclusie

Volvo, dat inmiddels aangegeven heeft tegen 2030 enkel nog elektrische auto’s te zullen bouwen, zet met de XC40 een eerste duidelijke stap in deze richting. Het brede gamma met benzinemotoren, plug-in en mild hybrides en volledig elektrische modellen, biedt de consument immers de kans om kennis te maken met geëlektrificeerd rijden en dat met een oplossing op maat van de wensen en milieu-ideeën van de bestuurder.

De XC40 T5 Recharge biedt daarbij de momenteel misschien wel meest interessante oplossing omdat hij beperkt volledig elektrisch rijden combineert met het veilige gevoel van een tank benzine die je in haast alle omstandigheden thuis kan brengen. Bovendien is hij voor zelfstandigen en bedrijven ook voldoende fiscaal aantrekkelijk om hem tot in de wagenparken te doen doordringen.

Tegelijk is de XC40 een aantrekkelijk ogende SUV, die voldoende ruimte en rijplezier biedt om een breed publiek aan te spreken. Zolang dat publiek niet teveel lange afstanden aflegt, want de kleine batterij van deze Zweedse plug-in hybride raakt vrij snel leeg, waardoor de dorstige natuur van de driecilinder benzinemotor dan iets teveel door begint te wegen op het tankbudget. Bijladen waar je kan, is dus de boodschap!

Concurrenten voor de Volvo XC40 T5 Recharge

Mercedes-Benz GLA 250 e

De GLA 250 e is de plug-in hybride versie van de kleinste SUV uit Stuttgart. De combinatie van een 1,3-liter turbobenzinemotor met een elektromotor levert een systeemvermogen van 218 pk en een maximaal koppel van 450 Nm op, wat deze auto in staat stelt om stevige prestaties op het asfalt en het onverhard te zetten. Volledig elektrisch rijden doet hij als de beste en zijn stevig uit de kluiten gewassen batterij van 15,6 kWh geeft hem een autonomie van theoretisch 56 tot 62 km, zodat dat volledig elektrisch rijden ook wat langer blijft duren dan bij zijn Zweedse concurrent. Dat hij ook nog eens heel snel kan opladen, is eveneens een troef. Keerzijde van de medaille is zijn prijskaartje, want met de nodige opties swingt de prijs al snel de pan van deze sterrenchef uit, waardoor hij toch wat duurder uitkomt dan de XC40, die qua basisprijs nochtans dicht in de buurt van de GLA zit.

Range Rover Evoque P300e

De P300e is de plug-in hybride versie van de Range Rover Evoque. Een krachtige en vaardige SUV, die door zijn hoog eigengewicht op het vlak van dynamiek toch wat pluimen laat. Hij pakt dankzij zijn vierwielaandrijving wel uit met een aantrekkelijke extra tegenover de Volvo XC40, want de wegligging van deze Brit krijgt hierdoor duidelijk een boost in de goede richting. Zoals het een echte Engelsman past zet de Evoque in op comfort, klasse en uitstraling, waarvoor je uiteraard ook een stevige prijs betaalt, aangezien het PHEV-instapmodel 57.400 euro, incl. BTW, kost. Dat je dat bedrag 100% mag aftrekken, scheelt natuurlijk een aardige slok op de borrel, maar om ook de verbruiksfactuur binnen de perken te houden, is ook hier laden waar je kan de boodschap.

BMW X1 xDrive25e

De BMW X1 xDrive25e zit met een prijs van 46.350 euro, incl. BTW, erg dicht in de buurt van de XC40 T5 Recharge, maar net als de Range Rover Evoque biedt hij standaard vierwielaandrijving als extra. De kleinste SUV uit München heeft sinds zijn introductie een hele weg afgelegd, die hem geen windeieren heeft gelegd, want de X1 doet het zeer goed in de verkoophitlijsten. Daar zijn de dynamische kwaliteiten van BMW uiteraard niet vreemd aan, net zo min als het feit dat hij door de jaren heen uitgegroeid is tot een echt klein broertje van de X3 en de X5, dat toch heel wat ruimte-aanbod biedt en tegelijk ook goed voorzien kan worden van rijhulpsystemen, die het rijden met deze sportieveling alleen maar leuker en veiliger maken.

Technische fiche

Motor: 1.477cc plug-in hybride benzinemotor met drie cilinders in lijn

Max. vermogen: 192 kW/262 pk

Max. koppel: 425 Nm

Aandrijving: voorwielwiel, automatische zevenbak

Gem. verbruik gemengde cyclus: 8,09 l/100 km

Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 7,96 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 8,06 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 8,39 l/100 km

Gem. verbruik stadsverkeer: 0,00 l/100 km

Inhoud kofferruimte: 405 m³

Fabrieksgarantie: 2 jaar

Acceleratie 0-100 km/u: 7,3 sec.

Topsnelheid: 180 km/u

CO2-uitstoot: 41 g/km (WLTP)

Fiscale PK: 8

Fiscale aftrekbaarheid: 100%

Catalogusprijs BTW excl. Volvo XC40 T5 Recharge Inscription Expression: 39.570,25 euro

Voordeel van alle aard testvoertuig 1.641,60 euro per jaar

136,80 euro per maand

Fleet-Flits digest

De Fleet Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.

De test gebeurt op een vast testparcours van 500 km met daarin een snelweggedeelte dat afgelegd wordt aan een gemiddelde snelheid van 120 km/u, een gedeelte met heuvelachtige binnenwegen in de Ardennen, een stadsgedeelte en opnieuw een snelweggedeelte dat deze keer afgelegd wordt tegen 110 km/u met gebruik van de snelheidsregelaar. Tussen elk van deze onderdelen wordt het testvoertuig afgetankt, waardoor een zeer accuraat verbruikcijfer ontstaat, dat bruikbaar is voor onze TCO-berekening. Voor plug-in hybrides gebruiken we de elektrische energie tijdens het gedeelte op binnenwegen. Op die manier krijgen we een correct idee van het effect van de hybride technologie op het gemiddeld verbruik van de combinatie van de verbrandings- en de elektromotor. Het stadsgedeelte geven we echter sowieso een nulwaarde voor wat het verbruik betreft (met een plug-in hybride zou je in de stad immers sowieso volledig elektrisch moeten rijden), maar wordt (zoals ook bij onze andere testen) niet meegerekend in de berekening van het gemiddeld totaalverbruik.

Rijgedrag: 8,21/10

Veiligheid: 8,42/10

Comfort: 7,87/10

Functionaliteit: 7,9210

TCO: 7,64/10

Fleet-Flits Score: 8,01/10

Afgewogen

+ Samenspel benzine- en elektromotor

+ Veiligheidsuitrusting

+ Afwerkingsniveau

- Dorstige benzinemotor wanneer batterij leeg is

- Opslagcapaciteit batterij

- Dosering rempedaal

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.