Innovatief project met sensoren op sluisdeuren in Evergem

De onderhoudswerken aan de grote sluis in Evergem gaan gepaard met een drooglegging van de sluis en dat maakt het mogelijk om de sluisdeuren met sensoren toe te rusten. Het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) wil namelijk met behulp van geavanceerde data-analyse komen tot een predictief onderhoudsmodel voor sluizen.
De grote sluis in Evergem ligt op de belangrijkste verbinding voor de binnenvaart tussen North Sea Port en het zuidelijke achterland. Jaarlijks komen in Evergem tienduizenden binnenvaartschepen voorbij. Door het veelvuldig gebruik en een aantal schadegevallen was de sluis toe aan een grondige herstelling. De herstellingen aan de sluis in Evergem zijn van cruciaal belang voor de binnenvaart. De sluis is de poort naar het zuidelijke achterland van het Gentse havengebied. Ze versast jaarlijks 16 miljoen ton ladingen. Deze werken garanderen de verbinding en de inzet op goederenvervoer via het water in plaats van op de weg.

De werken zijn sinds mei in uitvoering. De Vlaamse Waterweg en MOW maken van de gelegenheid gebruik om de sluis toe te rusten met bijkomende sensoren op de sluisdeuren om zo in de toekomst in te kunnen zetten op het efficiënter en effectiever onderhouden en beheren van de sluis.

Werken
De werken verliepen in drie fasen. Eerst werden de bovendraaipunten van de sluisdeuren gedeeltelijk vernieuwd. In de tweede fase werd de sluis volledig drooggezet en werden de sluisdeuren eruit gehaald. Ook de benedendraaipunten werden vernieuwd. Daarna werden de sluisdeuren aangepast en voorzien van sensoren vooraleer ze werden teruggeplaatst. Sinds 2 november is de grote sluis opnieuw in gebruik en kan de derde fase starten. Hierin krijgen de hydraulische en elektromechanische delen van de deuren een grondige revisie. De werken zullen in augustus 2022 volledig afgerond zijn.

Innovatieve aanpak met sensoren
MOW wil met behulp van geavanceerde data-analyse komen tot een predictief onderhoudsmodel voor sluizen. Vandaag zijn vele sluizen in Vlaanderen al toegerust met sensoren voor de sturing. De waterwegbeheerders registreren deze data voor een beperkte tijd. De deuren zelf zijn echter niet toegerust met sensoren. Bovendien worden de data die beschikbaar zijn, amper benut voor onderhoudsdoeleinden of beheer van de sluisdeuren.

Nu worden de sluisdeuren in Evergem toegerust met verschillende sensoren. Enerzijds kunnen de data van de sensoren relevant zijn voor directe toepassingen, maar anderzijds wordt de nieuwe en bestaande data ook gebruikt om voorspellende variabelen te definiëren. De sensoren zijn divers van aard en bestaan uit rekstrookjes, accelerometers, inclinometers, rotary encoders, afstandsmeters, … om de positie en krachten op de deurvleugels zo nauwkeurig mogelijk te kunnen inschatten.

Groter geheel
Het proefproject in Evergem kadert binnen een groter geheel. Het datalab van MOW en de afdeling Expertise Beton en Staal werken momenteel op basis van bestaande data aan een waarschuwings-tool voor onderhoud. Doelstelling is om met behulp van bijkomende sensoren bijkomende data te capteren om het preventief en predictief onderhoud mee te onderbouwen vanuit het oogpunt “Structural Health Monitoring”. Bij succes zal dit project MOW in staat stellen om met behulp van voorspellende modellen de Vlaamse sluizen efficiënter en effectiever te helpen onderhouden en beheren, met minder hinder voor de scheepvaart.

MOW kan rekenen op de steun van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten van de Vlaamse Regering dat mee de pilootopstelling in Evergem financiert. De opdracht werd gegund aan Zensor N.V. Vorige maand werden de laatste sensoren boven de waterlijn geplaatst en werd het data-acquisitiesysteem verder uitgerold.
DE VLAAMSE WATERWEG N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.