Is de overstap naar elektrisch rijden iets voor jouw zaak?

Elektrisch rijden zit in de lift. Maar is jouw onderneming klaar voor de overstap van tanken naar laden? De groei van het aantal laadpunten in België lijkt alvast bemoedigend: van net geen 24.000 eind 2022 naar meer dan 65.000 vandaag, met dagelijks zo’n 70 nieuwe installaties. Toch blijven er veel vragen, vooral rond infrastructuur, tijdsinvestering en kosten. Hoog tijd dus om dieper in te gaan op de belangrijkste overwegingen voor elektrische bedrijfswagens.
Slim laden begint bij slimme infrastructuur
De klassieke frustratie: eindelijk een laadpaal gevonden, blijkt die bezet te zijn. Gelukkig zijn moderne bedrijfswagens, zoals die van Hyundai, uitgerust met technologie die daar komaf mee maakt. De Bluelink-app toont bijvoorbeeld in real time waar je kan laden, plant routes met laadpunten in, checkt de batterijstatus en zelfs of je auto nog op slot is.
Thuisladen wordt steeds populairder. Via een wallbox of vrijstaande laadpaal laad je tot 11 kW, afhankelijk van je elektriciteitsaansluiting (1-fase of 3-fasen). Snel gaat het niet altijd via een standaard stopcontact, en bovendien: gebruik nooit een verlengkabel – dat is ronduit gevaarlijk.
Heb je geen optie om thuis te laden? Dan zijn er publieke laadpunten. Die bieden een vermogen van 3,6 tot 22 kW (AC), afhankelijk van het type aansluiting van je wagen. Of je kiest voor snelladers (DC), die laden ja auto tot 10 maal sneller op, afhankelijk van het laadvermogen van je auto. Voor de IONIQ-modellen van Hyundai is dat bijvoorbeeld van 10 tot 80% op in amper 18 minuten. Ideaal tijdens een lange rit of bij veelvuldige verplaatsingen.
Tijd is geld – ook voor wie elektrisch rijdt
Eén van de grootste bezorgdheden bij ondernemers blijft de laadtijd. En toch hoeft dat geen struikelblok te zijn. De overstap naar een elektrische vloot vraagt een andere mindset: je laadt niet alleen tijdens het rijden, maar ook tijdens het werken, winkelen of slapen. Geen tijdverlies, wél efficiëntie.
Dankzij functies zoals Vehicle-to-Load (V2L) kan je jouw wagen bovendien omtoveren tot een mobiel kantoor. Je laadt er probleemloos een laptop, gereedschap of ander materiaal mee op onderweg.
Is alles zelf uitzoeken te tijdrovend? Dan is er het partnership van Hyundai met Eneco eMobility, een one-stop-shop voor ondernemers die ondersteuning willen bij het kiezen, installeren en beheren van laadinfrastructuur – van advies tot administratief beheer.

Wat met de energiekosten?
Laden in plaats van tanken klinkt duurder, maar dat hoeft het niet te zijn. Thuisladen is vaak het goedkoopst, laden op het werk zelfs gratis voor veel werknemers. Publieke laadpunten zijn iets prijziger, maar doorgaans nog steeds voordeliger dan klassieke brandstof.
Voor bedrijven loont het om in zonnepanelen te investeren. Tijdens de werkuren, wanneer voertuigen vaak stilstaan, leveren zonnepanelen volop energie. In combinatie met slimme laadpalen verlaag je niet alleen je energiekosten, maar rijd je ook op 100% groene stroom. Extra voordeel: de investeringen zijn fiscaal aftrekbaar.
Een gezonde batterij zorgt bovendien voor een langere levensduur van je wagen. Een paar eenvoudige regels – zoals laden tot 90%, niet volledig leeg rijden en de auto beschermen tegen extreme temperaturen – maken daarbij een groot verschil.
Klaar voor de stap?
De overstap naar een elektrische vloot hoeft geen sprong in het duister te zijn. Met de juiste infrastructuur, een goed energiemanagement en slimme ondersteuning maak je je bedrijf klaar voor de toekomst.
Benieuwd of elektrisch rijden ook echt betaalbaar is voor jouw onderneming? Bekijk dan zeker onze volgende video waarin we dieper ingaan op het kostenplaatje van een EV-vloot.
HYUNDAI BELGIUM
HYUNDAI MOTOR GROUP
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.