Loonoptimalisatie: een win/win-situatie voor werkgevers en hun medewerkers

Je wil als werkgever een aantrekkelijk salaris aanbieden. Dat spreekt vanzelf. Maar door de recente loonindexering blijft er weinig marge over. En toch, er bestaan verschillende manieren om je loonbeleid te optimaliseren. Hoe? Met een fiscaal gunstig beloningspakket dat naast het bruto-loon bijvoorbeeld ook extra-legale voordelen en/of een loonbonus bevat. Zo houd je meer budget over om te investeren in je bedrijf, en je krijgt er gemotiveerde medewerkers voor in de plaats. Zij, op hun beurt, houden immers netto meer over.
Een salaris is meer dan enkele cijfers op een loonbrief. Met een interessant loon toon je waardering én motiveer je je medewerkers om bepaalde doelen te halen. Een variabel loon komt hieraan tegemoet. Bij deze bonus of commissie is een deel van het inkomen afhankelijk van de persoonlijke prestaties van je medewerkers, die van hun team of van de hele organisatie. Hiermee geef je je medewerkers een welverdiende klop op de schouders. Bovendien betaal je er minder belastingen op en houden je medewerkers een groter netto-bedrag over. RSZ- en andere afhoudingen vallen immers grotendeels weg. Dit zijn de drie interessantste:
- Winstpremie
Hiermee beloon je ambitieuze medewerkers door een deel van de winst uit te keren. Je kunt kiezen tussen een identieke winstpremie die voor iedereen gelijk is of een gecategoriseerde premie waarbij het bedrag van de premie afhankelijk is van een verdeelsleutel met objectieve criteria zoals anciënniteit, functie, …
- Loonbonus
Met de loonbonus beloon je je medewerkers voor collectieve prestaties, bijvoorbeeld het bereiken van een specifieke doelstelling in een bepaalde afdeling.
- Warrants
Met dit financieel instrument geef je aan afzonderlijke medewerkers de kans om een aantal aandelen te kopen binnen een bepaalde termijn en tegen een vastgelegde prijs. Je medewerker kan de warrants ook verkopen en zo inruilen tegen een netto-voordeel.
Extra-legale voordelen en andere extra’s
De laatste maanden is het leven fors duurder geworden. Als werkgever kun je je medewerkers ondersteunen met extra-legale voordelen. Volgens een onderzoek van rekruteringsexpert Robert Half zijn deze vijf het meest in trek:
- 13de maand maaltijdcheques: 62%
- Hospitalisatieverzekering: 60%
- Jaarlijkse bonus: 57%
- Groepsverzekering: 56%
- Bedrijfswagen: 49%
Robert Half vroeg ook naar de plannen in 2023. Onder andere deze extra’s winnen aan belang: financiële tussenkomst voor telewerk, toelage e-bike, verlengd vaderschapsverlof, …
Dus, wil je je onderscheiden op de arbeidsmarkt, neem dan deze voordelen mee op in het loonpakket.
Verloon op flexibele wijze
De ene medewerker is de andere niet. Met een flexibel loonpakket speel je in op individuele behoeften. Zo heeft een medewerker die vaak de baan op moet waarschijnlijk meer baat bij een smartphone of laptop, een andere medewerker met kinderen verkiest misschien de mogelijkheid tot telewerk, enzovoort. Kortom, met een flexibel verloningsplan waarbij medewerkers een stuk keuzevrijheid krijgen in de invulling van hun loonpakket, verhoog je de betrokkenheid en de tevredenheid van je medewerkers.
Lagere loonkost voor nieuwe medewerkers
Van plan nieuw personeel in dienst te nemen? Informeer je dan vooraf. Er bestaan immers verschillende overheidsmaatregelen die de loonkosten bij aanwerving kunnen drukken. We overlopen de voornaamste.
- Doelgroepvermindering of RSZ-kortingen
Binnenkort een eerste medewerker op de payroll? Dan geniet deze persoon een vrijstelling van de patronale basisbijdragen voor de sociale zekerheid van 4.000 euro en dit voor onbepaalde duur. Voorwaarde is wel dat je medewerkers uit bepaalde doelgroepen aantrekt. Het gaat om jongeren, ouderen, mensen met een arbeidsbeperking, mentoren en langdurig werkzoekenden.
- Starterjobs: federaal
Wil je jongeren een eerste job aanbieden? Onder de maatregel “starterjob” doe je dat in gunstige fiscale omstandigheden. Je mag immers een bruto-loon toekennen dat onder het minimumloon ligt. Vervolgens pas je het resulterende netto-loon bij tot op het niveau waarop je starter minimaal recht heeft. Die compenserende toeslag is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen.
Opgelet want dit is iets vrij specifieks en is bestemd voor zeer jonge werknemers.
- Fiscale vrijstellingen
Om de meerkost van nacht- en ploegenarbeid te compenseren, kun je als werkgever een gedeeltelijke vrijstelling krijgen om bedrijfsvoorheffing door te storten. Concreet, je kunt 22,8% van de bedrijfsvoorheffing in de onderneming behouden.
Een gelijkaardig voordeel geldt wanneer werkgevers onderzoekers tewerkstellen in specifieke wetenschappelijke projecten en/of programma’s. Onder voorwaarden kun je dan 80% van de bedrijfsvoorheffing bijhouden in plaats van aan de fiscus door te storten.
(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Securex VZW )
SECUREX
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.