Mercedes-Benz Actros L 2148LS Bigspace
Luxe met een grote L
Mercedes-Benz Trucks is altijd al baanbrekend geweest inzake veiligheid. Het merk met de ster pakt daar trouwens ook graag mee uit, getuige de Safety Truck die het inmiddels al jaren laat zien bij iedere gelegenheid die zich daartoe voordoet. Het veiligheidsarsenaal is intussen al zodanig groot geworden, dat een “tot de tanden toe bewapende” veilige Actros een behoorlijk prijskaartje krijgt opgehangen. Vandaar dat Mercedes-Benz Trucks bij de introductie van de jongste generatie van de Actros ook een prijsvriendelijkere Actros F in de markt zette om tegemoet te komen aan vervoerders en logistiekers die op zoek zijn naar een kostenvriendelijkere fleet truck. Aan de andere kant van het spectrum biedt Mercedes-Benz Trucks echter ook de L aan, waarbij de L niet staat voor meer lengte, maar wel voor “Leise” en “Luxe”. Stilte en luxe dus … Het was net dit luxebeest, dat Mercedes-Benz Trucks voorreed tijdens de meest recente Fleet-Flits test.
Sinds de introductie van de eerste generatie van de Actros, de zogenaamde MP1 in 1996 heeft de vrachtwagen voor internationaal vervoer van het merk met de ster al een hele weg afgelegd.
Achtergrond
Die allereerste versie bleek immers niet van kinderziekten gespeend te en dat zorgde zelfs voor een behoorlijke deuk in het betrouwbare imago dat Mercedes-Benz Trucks dankzij zijn voorganger, de SK, had opgebouwd. De ingenieurs uit Stuttgart leerden echter snel van de gemaakte fouten, want na tal van updates groeide het oermodel van de Actros toch uit tot een betrouwbare transportgezel, die ook toen al behoorlijk wat innovatieve oplossingen zoals een elektronisch gecontroleerde luchtrem en intelligente remschijven voor en achter aan boord had. De MP2 en MP3 volgden met succes in de voetsporen van hun voorganger, maar het was toch vooral met de komst van de MP4 dat de Actros echt doorbrak. Dat had onder meer te maken met de Fuel Duels die Mercedes-Benz Trucks bij transporteurs in heel Europa organiseerde. Tijdens zo een Fuel Duel draait een Actros enkele weken mee in de vloot van de betrokken transporteur om zo zijn zuinige aard te bewijzen ten opzichte van een model van de concurrentie, dat al jaren kind aan huis is bij de vervoerder in kwestie. De resultaten van deze brandstofvergelijkingstesten waren doorgaans zo overtuigend, dat de nieuwe Actros in tal van transportvloten, waar het merk voorheen niet aanwezig was, kon binnendringen.
De sterke resultaten die Mercedes-Benz Trucks tijdens die vergelijkingen neerzette, kwamen overigens niet zomaar uit de lucht vallen, want de ingenieurs van het merk met de ster hadden niet alleen zuinige motoren en een aërodynamisch vriendelijk koetswerk uit hun brein getoverd, maar tegelijk ook een adaptieve cruise control ontwikkeld, die ook rekening hield met de topologie van de weg. Een systeem dat Mercedes-Benz Trucks Predictive Powertrain Control of kortweg PPC noemt. Een cruise control die weet welke hellingshoek er na de bocht wacht en daar ook zijn rij- en schakelgedrag op afstemt, wat uiteraard zijn positieve effecten op het verbruik heeft. Met de introductie van de MP5 verfijnde Mercedes-Benz Trucks zijn veiligheidssystemen nog meer. Ook het PPC kreeg een opvallende evolutie mee vermits het systeem niet langer enkel op snelwegen zijn werk doet, maar voortaan op elke voor trucks toegankelijke weg actief is. Het betekent concreet dat PPC weet in te schatten hoe snel een vrachtwagencombinatie met de gegeven beladingsgraad een rotonde kan nemen, maar er evengoed voor zorgt dat de truck automatisch afremt wanneer de chauffeur een zone 30 of een bebouwde kom nadert. Tegelijk debuteerde de MirrorCam, een systeem dat de buitenspiegels vervangt door camera’s en in de cabine gemonteerde monitoren. Bovendien paste Mercedes-Benz Trucks ook de nomenclatuur van zijn voertuigen aan, want de Antos, de middelgrote trekker of distributiewagen, gaat sinds de komst van de MP5 ook gewoon als Actros door het leven.
Gamma
Op motorisch vlak haalt Mercedes-Benz Trucks de mosterd bij zijn 7,7-, 10,7- en 12,8-liter zescilinder krachtbronnen. De 7,7-liter krachtbron is speciaal ontwikkeld voor de lichtere toepassingen (voor de Actros die vroeger Antos heette) en biedt vermogens van 175 kW/238 pk tot 260 kW/354 pk). Het 10,7-liter exemplaar is leverbaar met vermogen van 326 pk/240 kW tot 455 pk/335 kW terwijl de 12,8-liter motor verkrijgbaar is met vermogens die oplopen van 421 pk/310 kW tot 460 pk/625 kW. Ons testvoertuig had een vermogen van 476 pk. Het was verder toegerust met de BigSpace-cabine en had ook Active Drive Assist 2 aan boord. Opvallend was wel dat de Actros L nog over conventionele spiegels beschikte en dus niet met de MirrorCam.
Cabine
De Actros L is leverbaar met de drie verschillende cabines van de Actros. Ons testvoertuig was toegerust met de BigSpace-cabine, maar de Actros L kan door de klant volledig op maat worden gekozen. Zo biedt Mercedes-Benz Trucks zijn Actros L GigaSpace bijvoorbeeld ook aan met het SoloStar Concept, waarbij de bijrijdersstoel plaats heeft moeten maken voor iets wat je met wat goede wil een sofa zou kunnen noemen. De Duitsers benoemen het als een “Lumelecke”, waarin de chauffeur tijdens zijn rustpauze in alle rust kan relaxen, werken of zelfs TV kijken. Toch betekent deze “Lumelecke” niet dat je geen bijrijder meer kan meenemen, want de sofa is voorzien van een gordel. Daarnaast biedt het SoloStar Concept ook een volwaardige tafel, waaraan het goed ontbijten is.
Maar ook in de gewone variant met een gewone bijrijdersstoel is het goed toeven. Met prima zittende stoelen en een verzorgd en overzichtelijk dashboard, waarop de chauffeur verspreid over twee schermen alle informatie vindt om veilig en zuinig doorheen het verkeer te sturen. Opvallend is de stilte in de cabine. Het isolatiepakket van de Actros L, dat bestaat uit een dikkere isolatiedeken onder de cabine en tal van rubbertjes die her en der aangebracht werden, blijkt dus effectief zijn werk te doen. We vonden de nieuwe DAF XG+ die we enkele maanden geleden testten nog net iets stiller, maar de Actros L heeft echt ook wel alles in zich om je een aangenaam gevoel achter het stuur te geven. Het lagere stoelprofiel zorgt er op zijn beurt voor dat de zitpositie achter het stuur beter in te stellen is dan vroeger het geval was.
Rij-assistentiesystemen
Zoals eerder gezegd zet Mercedes-Benz Trucks al een aantal jaren in op technologisch vooruitstrevende oplossingen. Al deze systemen zijn uiteraard op de Actros L leverbaar. Dat zorgt voor een zeer fijne rij-ervaring, waarbij de truck - wanneer je dat wilt - je zowat alle werk uit handen neemt. Zo zorgt de Spurhalte-assistent ervoor dat je netjes rechtuit blijft rijden. Toch laat deze stoere Duitser je als chauffeur nog de vrijheid om zelf je plek op de weg te kiezen. Vlak tegen de linker- of rechtermarkering of helemaal in het midden … dat is jouw eigen keuze en de Actros L zorgt er gewoon voor dat hij daar in alle omstandigheden netjes blijft rijden. Al moet je natuurlijk wel zelf nog altijd het stuur blijven vasthouden. Mercedes-Benz Trucks staat immers al behoorlijk ver waar het op autonoom rijden aankomt, maar de wetgever laat voorlopig nog niet toe dat je achter het stuur vrolijk aan “handjes draaien” kan doen terwijl je richting Ardennen stoomt.
De kundigheid en handigheid van PPC bezongen we al eerder in dit verhaal, maar we moeten er nog wel aan toevoegen dat PPC onlangs nog een verdere verfijning meekreeg. Tot voor kort was het immers zo dat PPC er altijd van uitging dat de truck rechtdoor reed. Op een verkeerswisselaar een uitrit nemen, was daardoor vaak een wat precaire zaak omdat PPC een hogere snelheid (die van het gewoon rechtdoor rijden) in gedachten had, dan diegene die nodig - of beter veilig - was om de afrit te nemen. Voortaan kan je via je richtingaanwijzer en de bediening van de motorrem als het ware communiceren met je Actros, waardoor die weet of je rechtdoor wil of de afrit wil nemen. In de praktijk blijkt dit systeem te werken, al zal een ervaren chauffeur misschien toch liever zelf even het heft in eigen handen nemen om zo nog zuiniger en vlotter de juiste afslag te nemen.
Rijgedrag
De 476 pk sterke OM471-motor heeft met een combinatie van 36 ton behoorlijk wat kracht in huis. Hij springt uiteraard iets minder kwistig met die kracht om dan de vorige Actros-trucks met respectievelijk 625 en 530 pk, die we op ons Fleet-Flits parcours konden testen. Toch toont hij zich aardig bij de les, ook op de wat steilere hellingen richting Sankt-Vith.
Deze OM471-krachtbron van de derde generatie heeft een maximaal koppel van 2.300 Nm. Dat laat de Actros L toe om zijn werk haast constant tussen de 1.100 en 1.400 krukasomwentelingen te doen. Het maximaal koppel is op dat moment overigens al beschikbaar. De Actros L uit onze test had Toptorque Extended ter beschikking. Dat systeem werkt op dezelfde wijze als de gekende Toptorque en biedt je 200 Nm extra koppel wanneer de Toptorque actief is. Bij de Toptorque is dat extra koppel echter enkel inzetbaar in 12de versnelling terwijl bij de Toptorque Extended de 200 Nm extra trekkracht al aanwezig is vanaf de 7de tot de 12de versnelling. Concreet betekent dit dus dat onze Actros L een maximaal koppel van 2.300 Nm heeft in de versnellingen 1 tot 6 terwijl het in de versnellingen 7 tot 12 opgetrokken wordt tot 2.500 Nm.
Dankzij de combinatie van de Toptorque Extended en de nog verder verbeterde aandrijflijn werd het ingrijpmoment van PPC ook aangepast. DAt resulteert voor de meeste chauffeurs in een soepelere en natuurlijkere rij-ervaring.
Prestaties
De bevindingen omtrent de 476 pk uitvoering van de 12,8-liter motor uit ons testvoertuig liggen een beetje in de lijn van wat we al ervaarden met de 530 pk motor die in de Actros F huisde, die we vorig jaar testten. Beide motoren kunnen uiteraard niet mee met de krachtpatserij die de 15,6-liter motor met 625 pk, eerder op de Ardeense hellingen tentoon spreidde, maar ook de 476 pk wordt op geen enkel moment in verlegenheid gebracht. Zijn klimtijden liggen uiteraard wat hoger maar op geen enkel moment heb je het gevoel dat je niet met het verkeer meekan. Soms moet je als chauffeur wel een beroep doen op je ervaring en de elektronica “overrulen” als een helling soms beter genomen kan worden zonder gebruik te maken van de Toptorque Extended of als je de EcoRoll beter kan gebruiken dan de elektronica zou doen. Dat heeft dan niets te maken met het al dan niet vlot meekomen met het verkeer, maar eerder met het vermijden van extra verbruik.
Die wat hogere beklimmingstijden, waar we het net over hadden, worden overigens ook doorgetrokken naar de gemiddelde snelheid tijdens het geheel van de test, waar de Actros 1863 aftikt op 73,5 km/u, terwijl de Actros L 2148 uitkomt op 71,2 km/u. Met een gemiddeld brandstofverbruik van 30,70 l/100 km toont hij zich echter wel zuiniger dan zijn krachtigere broer, die 34,11 l/100 km nodig had om hetzelfde parcours af te leggen. Een sterk cijfer, zeker als je in overweging neemt dat de Actros L aan de start van onze test verscheen met een traditionele gesloten oplegger, terwijl de Actros 1863 gekoppeld werd aan een oplegger die een aantal aërodynamische onderdelen meedroeg, wat uiteraard het gemiddeld verbruik positief beïnvloedt. Het siert Mercedes-Benz Trucks dat het zijn test-truck voorreed met een oplegger die meer in lijn ligt met de opleggers die in het reguliere wegtransport ingezet worden, al betaalt het daardoor wel enigszins het gelag inzake het gerealiseerde verbruik.
Fleet-Flits conclusie
Mercedes-Benz Trucks biedt met de Actros L een heus vlaggenschip, waarin de chauffeur zowel kan werken als leven in opperbeste omstandigheden. Stilte en luxe zijn duidelijk de ordewoorden van deze koning van de weg uit Stuttgart, maar ook inzake rijplezier en ondersteunende systemen toont de Actros L zijn kunnen. Toch kan de chauffeur altijd de teugels in handen blijven houden, wanneer hij dat wil.
Concurrenten voor de Mercedes-Benz Trucks Actros L 2148 LS BigSpace
Volvo FH 460 I-Save

De nieuwe Volvo FH zet aantrekkelijke verbruikscijfers neer. Dat dankt hij onder meer aan zijn nieuwe en meer aërodynamische uiterlijk. Zeker wanneer hij het I-Save-pakket aan boord heeft, toont de Zweed zich van zijn zuinigste kant. Met I-Save beschikt hij immers over de Turbo Compound-motor, die de truck trakteert op 300 Nm extra koppel, zodat hij uitkomt op 2.600 Nm. Volvo Trucks regelt dankzij zijn Eco-modus voortaan ook bewust de beschikbare kracht op steilere hellingen. Het maakt daarvoor gebruik van de GPS-gegevens, die ervoor zorgen dat de vrachtwagen altijd over het voor het verbruik optimale koppel beschikt.
DAF XG 480

Met de nieuwe generatie van de XG verandert DAF het geweer resoluut van schouder en pakt het uit met de allereerste truck die aan de EU-normen van morgen beantwoordt. Het biedt DAF de mogelijkheid om met iets meer speelruimte een vrachtwagen op de weg te zetten, die zich als een echte zuinigheidskampioen profileert. Dat die zuinige jongen ook nog eens een paleis aan ruimte biedt aan de chauffeur, betekent meteen dat het merk uit Eindhoven ook nu weer belooft te scoren bij de mensen die hun kost moeten verdienen in diezelfde trucks. Zij zullen trouwens ook het stille karakter van de nieuwe DAF weten te waarderen.
Scania 460R Super
Scania vernieuwde onlangs de aandrijflijn van zijn zware trucks in een zoektocht naar nog meer zuinigheid en minder uitstoot. De 460R Super toont zich daardoor inderdaad van zijn zuinigste kant en maakt de belofte van een 8% lager verbruik ten opzichte van zijn voorganger echt waar. Het merk bewijst hiermee dat je ook onderhuids gensters kan slaan waarmee je klanten aan je product kan binden. Uiterlijk lijkt de Scania 460R Super immers als twee druppels water op zijn voorganger. Wie echter de moeite doet om de cabine te kantelen, merkt meteen dat het hier om meer dan alleen maar een kleine opfrissing gaat, want de complete aandrijflijn kreeg een volledige make-over. Enkele heilige huisjes sneuvelden, maar de voor Scania nieuwe oplossingen sorteren resultaat. Zeker wanneer je aan de brandstofpomp staat. Chauffeurs zullen op hun beurt vooral het rustige rijgedrag en de slimme aanpak van de adaptieve cruise control weten te roemen.
Technische fiche Mercedes-Benz Trucks Actros L 2148 LS BigSpace
Truck: Mercedes-Benz Actros L 2148 LS BigSpace
Type: 4x2 trekker
Cabine: L BigSpace 2,50 m
Motortype: Mercedes OM471 zescilinder in lijn
Cilinderinhoud: 12,8-liter
Maximaal vermogen: 350 kW/476 pk bij 1.600 t/m
Maximaal koppel: 2.300 Nm tussen 1.100 en 1.400 t/m, in 7de tot 12de versnelling macimaal koppel mogelijk tot 2.500 Nm, dankzij TopTorque Extended
Versnellingsbak: Mercedes PowerShift 3 Advanced met 12 versnellingen enrijprogramma ‘Eco/Power’
Remmen: elektronisch remsysteem met schijfremmen rondom, ABS en ASR
Motorrem: High Performance Engine Brake
Remvertrager: secundaire waterretarder
Emissieniveau: Euro 6
Achterasverhouding: 2,533
Brandstoftank: 650 + 290 liter
AdBlue-tank: 75 liter
Banden voor: 385/55 R22.5
Banden achter: 315/55 R22.5
Wielbasis: 3.700 mm
Ophanging voor: luchtgeveerde vooras 8 ton
Ophanging achter: hypoïde achteras 13 ton
Uitrusting: Comfortstoel L luchtgeveerd met oscilatie, comfortbed onder + premium comfort matras, ambiente verlichting rijden & wonen, standairco en automatische airconditioning, bijkomende warmte- en geluidsisolatie, restwarmtebenutting bij stilstand, programmeerbare nachtverwarming cabine, schuiflades onder bed en dashboard, schuiflades onder bed en dashboard, klaptafel bijrijderszijde, bagagevak boven aan achterwand, LED-verlichte Mercedes-Benz ster, comfort cabine luchtgeveerd, Predictive Powertrain Control 2.0, DAB+ soundsystem, trucknavigatie en multimedia cockpit, Telligent ESP, Roll Control Assist, Spoorassistent, afstandsregelautomaat, Attention Assist, Verkeersbordenassistent, Active Cornering Assist, Active Brake Assist 5, Active Drive Assist 2, bandendrukcontrolesysteem, airbag chauffeur en luchtdrukpistool met slang.
Oplegger: klassieke gesloten Renders trailer
Technische fiche testdag
Datum: 07/04/2023
Weer: Droog en bewolkt
Ochtendtemperatuur: 7°C
Temperatuur bij het einde van de test: 16°C
Beginkilometerstand testtruck: 3.433 km
Fleet-Flits digest
De test gebeurt op een vast testparcours. Voor de distributiewagens betreft dit een traject met naast vlakke en meer heuvelachtige autosnelwegen eveneens een belangrijk aandeel aan stop & go langs secundaire wegen. De trucks voor het langeafstandsvervoer mogen hun kunnen bewijzen op een parcours van 410,5 km, dat overwegend uit snelwegen bestaat. Bij de test wordt een gemiddelde snelheid van 85 km/u nagestreefd, die bij moderne vrachtwagens meestal vastgelegd wordt via de cruise control. Het eerste gedeelte loopt langs vlakke snelwegen doorheen Vlaanderen en Nederland. Dit traject, dat begint in het Kempische Gierle, eindigt in Echt in Nederlands Limburg. Vanaf daar gaat het parcours over in een iets meer geaccidenteerd terrein, waarin ook een aantal beklimmingen zijn opgenomen. Op een aantal van hen worden ook de beklimmingstijden genoteerd, die je overigens in tabellen bij dit artikel terugvindt. Dit veeleisende gedeelte van het testparcours loopt tot Sankt-Vith, waar gekeerd wordt. Van daaruit gaat het richting Brussel. Via rustige secundaire- en expresswegen rijden we via Waremme en Sint-Truiden naar Hasselt om van daaruit via de autosnelweg via Geel opnieuw naar Gierle te rijden. Anders dan bij de Fleet Flits autotesten delen we deze keer geen punten uit op basis van vijf criteria, maar laten we verbruikscijfers en klimprestaties spreken.
Afgewogen
+ PPC wordt steeds slimmer
+ Cabine kan toegerust worden met SoloStar Concept
+ Stilte in de cabine
- Sobere uitstraling basismodel
- Relatief hoog leeggewicht
- Ontbreken MirrorCam (waarschijnlijk te wijten aan tijdelijke leveringsproblemen door tekort aan halfgeleiders)
MERCEDES-BENZ TRUCKS BELGIUM LUXEMBOURG N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.